Uppdaterad: 2010-11-24

3 kommentarer

"Kan zoloft ge alzheimer?"

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.216215
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (37 röster)

"Hej!   Jag är mycket orolig efter att ha hört om att zoloft kan ge alzheimers sjukdom, efter ett tag. Är detta sant? Och är zoloft beroende framkallande, såpass att man inte kan sluta helt med dem. Jag är en tjej på nyss fyllda 21 år, och har tagit detta läkemedel sen 18 års ålder, pga social fobi och depprision. Jag vill inte tvingas ta dem, bara för att jag inte kan sluta - när jag väl slutat. Den läkare som skrev ut medicinen till mig, tycker att jag gott och väl ska forsätta med zoloft. Även om jag känner mig mycket bättre idag och tillsammans med läkaren, trappat ner på 25 mg, nu.   Tacksam för snabbt svar!" Mvh Nora

Svar: Hej Nora!   Jag har tittat efter kopplingar mellan Alzheimer och Zoloft utan att hitta några. Jag tycker inte att det finns någon anledning att oroa sig för det. Zoloft tas av 100.000-tals människor världen över och har funnits i många år nu. En sådan koppling borde vara känd vid det här laget. Jag tycker gott att du kan forstätta med medicinen, framförallt om du mår bättre av den.
Sedan är det frågan om beroende. Zoloft anses inte ge beroende, men det är känt att man kan få symtom när man slutar att ta dem,  hjärnan måste ställa om sig, och det kan ta upp till ett par veckor innan man känner sig som vanligt igen, sedan är det klart att nedstämdhet och oro kan komma tillbaka och det kan göra att
man vill börja med medicinen igen, men det kallas inte för beroende.  Vill man inte ta medicin finns det  goda resultat av flera
terapeutiska metoder som kan hjälpa en att hantera olika problem. Bäst är att diskutera sådana här saker med din doktor, det är väldigt svårt att ge generella råd   Hoppas att det ordnar sig!   / Patrik
Artikel skriven av Patrik Söderberg 2010-11-18
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 17/3

för de som har pratat med sin

anonyms bild

för de som har pratat med sin läkare och ens läkare tycker att man ska sluta med zoloft, så kan man trappa ner zoloft mycket långsamt med hjälp av den flyttande zoloften

Kommentar av Skeptiker

Skrivet 3/7

Läs gärna Peter R. Breggins

Skeptikers bild

Läs gärna Peter R. Breggins böcker (tyvärr på engelska)
som t.ex.:

The Antidepressant Fact Book
Your Drug May Be Your Problem

Googla hans namn så finner Du säkert hemsida plus åtskilliga artiklar.

Jag vill också tipsa om boken - Anatomy of an Epidemic -av Robert Whitaker.

För den som vill lära sig mer om vilka utsättningssymptom man kan få av t.ex. bensodiazepiner -Sobril etc. - kan jag rekommendera Ove Carlssons bok - Snärjd av vetenskap och beprövad erfarenhet. Den handlar om hans egna upplevelser.

Utsättningsproblem kan bli mycket långvariga om man har otur.

Kommentar av anonym

Skrivet 28/5

Jag tycker det tog tre

anonyms bild

Jag tycker det tog tre månader innan hjärnan hade ställt om sig när jag trappade ned till halv dos Zoloft. /V

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons