Uppdaterad: 2010-11-24

3 kommentarer

"Kan zoloft ge alzheimer?"

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

"Hej!   Jag är mycket orolig efter att ha hört om att zoloft kan ge alzheimers sjukdom, efter ett tag. Är detta sant? Och är zoloft beroende framkallande, såpass att man inte kan sluta helt med dem. Jag är en tjej på nyss fyllda 21 år, och har tagit detta läkemedel sen 18 års ålder, pga social fobi och depprision. Jag vill inte tvingas ta dem, bara för att jag inte kan sluta - när jag väl slutat. Den läkare som skrev ut medicinen till mig, tycker att jag gott och väl ska forsätta med zoloft. Även om jag känner mig mycket bättre idag och tillsammans med läkaren, trappat ner på 25 mg, nu.   Tacksam för snabbt svar!" Mvh Nora

Svar: Hej Nora!   Jag har tittat efter kopplingar mellan Alzheimer och Zoloft utan att hitta några. Jag tycker inte att det finns någon anledning att oroa sig för det. Zoloft tas av 100.000-tals människor världen över och har funnits i många år nu. En sådan koppling borde vara känd vid det här laget. Jag tycker gott att du kan forstätta med medicinen, framförallt om du mår bättre av den.
Sedan är det frågan om beroende. Zoloft anses inte ge beroende, men det är känt att man kan få symtom när man slutar att ta dem,  hjärnan måste ställa om sig, och det kan ta upp till ett par veckor innan man känner sig som vanligt igen, sedan är det klart att nedstämdhet och oro kan komma tillbaka och det kan göra att
man vill börja med medicinen igen, men det kallas inte för beroende.  Vill man inte ta medicin finns det  goda resultat av flera
terapeutiska metoder som kan hjälpa en att hantera olika problem. Bäst är att diskutera sådana här saker med din doktor, det är väldigt svårt att ge generella råd   Hoppas att det ordnar sig!   / Patrik
Artikel skriven av Patrik Söderberg 2010-11-18
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 17/3

för de som har pratat med sin

anonyms bild

för de som har pratat med sin läkare och ens läkare tycker att man ska sluta med zoloft, så kan man trappa ner zoloft mycket långsamt med hjälp av den flyttande zoloften

Kommentar av Skeptiker

Skrivet 3/7

Läs gärna Peter R. Breggins

Skeptikers bild

Läs gärna Peter R. Breggins böcker (tyvärr på engelska)
som t.ex.:

The Antidepressant Fact Book
Your Drug May Be Your Problem

Googla hans namn så finner Du säkert hemsida plus åtskilliga artiklar.

Jag vill också tipsa om boken - Anatomy of an Epidemic -av Robert Whitaker.

För den som vill lära sig mer om vilka utsättningssymptom man kan få av t.ex. bensodiazepiner -Sobril etc. - kan jag rekommendera Ove Carlssons bok - Snärjd av vetenskap och beprövad erfarenhet. Den handlar om hans egna upplevelser.

Utsättningsproblem kan bli mycket långvariga om man har otur.

Kommentar av anonym

Skrivet 28/5

Jag tycker det tog tre

anonyms bild

Jag tycker det tog tre månader innan hjärnan hade ställt om sig när jag trappade ned till halv dos Zoloft. /V

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons