Uppdaterad: 2012-08-31

2 kommentarer

Kattallergiker får hjälp i Finland

Bild

Katt som medicin. Den finländske professorn Erkka Valovirta har visat att allergier kan botas med det ämne som kroppen är allergisk emot. Vid svårare allergier måste tillvänjningen göras kontrollerat på sjukhus.

Fakta om Aerius

Motverkar allergiska reaktioner, vid bland annat hösnuva. Aerius är en så kallad antihistamin.

Varning för: Ta hand om dina tänder, Aerius kan ge muntorrhet....

4.117645
Ditt betyg: Inget Medel: 4.1 (17 röster)

Fakta om Allegra

Andvänds för att minska symptomen vid pollenallergi och hösnuva som kommer på våren och sommaren.

Varning för: Var försiktig med läkemedel om du har problem med njurar eller...

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (9 röster)

I Finland pågår ett landsomfattande projekt med att erbjuda allerigiker att "träna" bort sin allergi. Målet är att minska allergin med 20 procent.

Precis som i Sverige har antalet allergiker i Finland ökat drastiskt sedan i mitten av 60-talet. I dag räknas cirka en miljon av Finlands fem miljoner människor vara allergiska. Vissa med snuva och kliande ögon, andra med svullna andningsvägar som reaktion och risk för sina liv vid kontakt med allergenet.

Nu tänker finnarna sätta stopp för den utvecklingen. Till sin hjälp använder de en helt ny metod, egentligen ett nytt sätt att tänka.

Metoden handlar om att utsätta kroppen för det ämne som startar den alleriska reaktionen och försiktigt träna upp toleransen.

Erkka Valovirta, barnläkare, professor och den europeiska
myndigheten EFAs medicinska rådgivare, samt ansvarig för det finska
allergiprogrammet berättar i tidningen Allergia som ges ut av Astma - och allergiförbundet om programmet och den nya synen på allergibehandlingar:

- Vi vill avdramatisera synen på allergiska sjukdomar. Alla allergier är inte farliga. Det finns inget lagbundet samband som säger att lindriga allergisymtom blir värre om ingenting görs. Föräldrar bör därför lära sig att inte reagera på smärre hudrodnader, utslag, eksem eller avföringsförändringar, utan istället låta barnets immunförsvar träna sig, säger han.

Metoden kallas hypersensibilisering och går ut på att träna kroppen på de allergena ämnena. Det går att göra på sjukhus, men Erkka Valovirta vill uppmuntra till att "behandla" lättare allergi själv genom att utsätta sig för det utlösande ämnet i små doser.

Det här går tvärt emot de råd som ges av sjukvårdsrådgivningen 1177 och många svenska läkare som menar att man inte ska utsätta sig för de djur man är allergisk emot.

Erkka Valovirta menar att till exempel en katt för en pälsallergiker kan göra att allergin försvinner. Han säger uttryckligen i artikeln att det inte finns någon orsak att göra sig av med katten eller hunden för att allergiska symptom uppstår. Vänta och se, är hans råd, eller ta allergimedicin med antihistamin under en period och se om det senare blir bättre.

Inom sjukvården kallas metoden hypersensibilisering, eller "vaccinering". I Sverige erbjuds det bara för svårt allergiska eller som en privat behandling, men i Finland erbjuds den nu till alla barn över fem år.

Så här går det till för milda allergiska symptom: Patienten kommer till kliniken och får ett piller med husdjur, pollen eller det som den är allergisk emot, under tungan. Under ett par timmar får patienten stanna kvar för observation. Sedan tas en tablett varje dag under olika lång tid beroende på omfattning och sorts allergi.

För svårare allergier med allvarliga symptom:  Än så länge ingår de livshotande allergier bara i studer med tränings-metoden. Vid Karolinska institutet pågår ett projekt där barn med mycket svår jornötsallergi får komma till sjukhuset och äta jordnötter. Eller, snarare börja med en fjärdedels jordnöt eller strax under den nivån barnet klarade av och sedan öka långsamt under ett halvårs tid. Målet har inte varit att barnet ohämmat ska kunna proppa i sig nötter, utan att klara ett par nötter och att inte få livshotande astmafall om någon råkar öppna ett paket jornötter på samma flygplan eller liknande situationer.

Maria Ingemansson berättar i en annan artikel i tidningen Allergia om att resultaten varit lyckade, att de svårast allergiska barnen till slut lyckades äta 6 nötter utan reaktion.

Flera studier pågår både i Sverige och Finland, på bland annat svår möjlkproteinallergi, bi eller fiskallergi. Principen är den samma för alla allergier, men hur det ska göras på effektivast och säkrast sätt är fortfarande en knäckfråga för forskningen innan den rutinmässigt kan användas av sjukvården.

Orsaken till att allergierna ökar i den industrialiserade delen, är de flesta forskare överens om, är att vi utsätts för för lite bakterier och mikrober vid förlossningen och under uppväxten, det är den så kallade "hygienteorin". Men exakt vilka bakterier som är avgörande för allergiförekomsten har vetenskapen ännu inte slagit fast.

Artikel skriven av redaktionen 2012-08-03
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 9/12

Kattallergi

anonyms bild

Jag är kattallergiker och skaffade trots det en katt för 2,5 år sedan. Han är utekatt, har egen kattlucka. Sommartid duschar jag honom en gång i veckan (jag är även pollenallergiker), borstar honom dagligen men annars umgås vi precis som vem som helst som äger ett djur. Jag tar 1 tabl Cetirizin dagl och det fungerar bra. Skall nu göra ett uppehåll med medicinen beroende på biverkningar som trötthet. Kanske jag har lyckats sensibilisera mig själv :-D
Katten gör jag mig aldrig av med!

Kommentar av Hypersensibilisering inget nytt i Sverige...

Skrivet 10/8

anonym

Hypersensibilisering inget nytt i Sverige...s bild

Hypersensibilisering har länge funnits vid St Görans sjukhus i Stockholm (personligen känner jag till endast det). Är man väldigt allergisk mot mycket ska man genom läkare kunna remitteras till sådan klinik. (Man får förvänta sig att stå i kö.) En bekant till mig fick den behandlingen för flera år sedan, under en längre tidsperiod. Inget nytt med andra ord... Bra att det finns!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons