Uppdaterad: 2012-08-31

2 kommentarer

Kattallergiker får hjälp i Finland

Bild

Katt som medicin. Den finländske professorn Erkka Valovirta har visat att allergier kan botas med det ämne som kroppen är allergisk emot. Vid svårare allergier måste tillvänjningen göras kontrollerat på sjukhus.

Fakta om Aerius

Motverkar allergiska reaktioner, vid bland annat hösnuva. Aerius är en så kallad antihistamin.

Varning för: Ta hand om dina tänder, Aerius kan ge muntorrhet....

4.117645
Ditt betyg: Inget Medel: 4.1 (17 röster)

Fakta om Allegra

Andvänds för att minska symptomen vid pollenallergi och hösnuva som kommer på våren och sommaren.

Varning för: Var försiktig med läkemedel om du har problem med njurar eller...

3.625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (8 röster)

I Finland pågår ett landsomfattande projekt med att erbjuda allerigiker att "träna" bort sin allergi. Målet är att minska allergin med 20 procent.

Precis som i Sverige har antalet allergiker i Finland ökat drastiskt sedan i mitten av 60-talet. I dag räknas cirka en miljon av Finlands fem miljoner människor vara allergiska. Vissa med snuva och kliande ögon, andra med svullna andningsvägar som reaktion och risk för sina liv vid kontakt med allergenet.

Nu tänker finnarna sätta stopp för den utvecklingen. Till sin hjälp använder de en helt ny metod, egentligen ett nytt sätt att tänka.

Metoden handlar om att utsätta kroppen för det ämne som startar den alleriska reaktionen och försiktigt träna upp toleransen.

Erkka Valovirta, barnläkare, professor och den europeiska
myndigheten EFAs medicinska rådgivare, samt ansvarig för det finska
allergiprogrammet berättar i tidningen Allergia som ges ut av Astma - och allergiförbundet om programmet och den nya synen på allergibehandlingar:

- Vi vill avdramatisera synen på allergiska sjukdomar. Alla allergier är inte farliga. Det finns inget lagbundet samband som säger att lindriga allergisymtom blir värre om ingenting görs. Föräldrar bör därför lära sig att inte reagera på smärre hudrodnader, utslag, eksem eller avföringsförändringar, utan istället låta barnets immunförsvar träna sig, säger han.

Metoden kallas hypersensibilisering och går ut på att träna kroppen på de allergena ämnena. Det går att göra på sjukhus, men Erkka Valovirta vill uppmuntra till att "behandla" lättare allergi själv genom att utsätta sig för det utlösande ämnet i små doser.

Det här går tvärt emot de råd som ges av sjukvårdsrådgivningen 1177 och många svenska läkare som menar att man inte ska utsätta sig för de djur man är allergisk emot.

Erkka Valovirta menar att till exempel en katt för en pälsallergiker kan göra att allergin försvinner. Han säger uttryckligen i artikeln att det inte finns någon orsak att göra sig av med katten eller hunden för att allergiska symptom uppstår. Vänta och se, är hans råd, eller ta allergimedicin med antihistamin under en period och se om det senare blir bättre.

Inom sjukvården kallas metoden hypersensibilisering, eller "vaccinering". I Sverige erbjuds det bara för svårt allergiska eller som en privat behandling, men i Finland erbjuds den nu till alla barn över fem år.

Så här går det till för milda allergiska symptom: Patienten kommer till kliniken och får ett piller med husdjur, pollen eller det som den är allergisk emot, under tungan. Under ett par timmar får patienten stanna kvar för observation. Sedan tas en tablett varje dag under olika lång tid beroende på omfattning och sorts allergi.

För svårare allergier med allvarliga symptom:  Än så länge ingår de livshotande allergier bara i studer med tränings-metoden. Vid Karolinska institutet pågår ett projekt där barn med mycket svår jornötsallergi får komma till sjukhuset och äta jordnötter. Eller, snarare börja med en fjärdedels jordnöt eller strax under den nivån barnet klarade av och sedan öka långsamt under ett halvårs tid. Målet har inte varit att barnet ohämmat ska kunna proppa i sig nötter, utan att klara ett par nötter och att inte få livshotande astmafall om någon råkar öppna ett paket jornötter på samma flygplan eller liknande situationer.

Maria Ingemansson berättar i en annan artikel i tidningen Allergia om att resultaten varit lyckade, att de svårast allergiska barnen till slut lyckades äta 6 nötter utan reaktion.

Flera studier pågår både i Sverige och Finland, på bland annat svår möjlkproteinallergi, bi eller fiskallergi. Principen är den samma för alla allergier, men hur det ska göras på effektivast och säkrast sätt är fortfarande en knäckfråga för forskningen innan den rutinmässigt kan användas av sjukvården.

Orsaken till att allergierna ökar i den industrialiserade delen, är de flesta forskare överens om, är att vi utsätts för för lite bakterier och mikrober vid förlossningen och under uppväxten, det är den så kallade "hygienteorin". Men exakt vilka bakterier som är avgörande för allergiförekomsten har vetenskapen ännu inte slagit fast.

Artikel skriven av redaktionen 2012-08-03
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 9/12

Kattallergi

anonyms bild

Jag är kattallergiker och skaffade trots det en katt för 2,5 år sedan. Han är utekatt, har egen kattlucka. Sommartid duschar jag honom en gång i veckan (jag är även pollenallergiker), borstar honom dagligen men annars umgås vi precis som vem som helst som äger ett djur. Jag tar 1 tabl Cetirizin dagl och det fungerar bra. Skall nu göra ett uppehåll med medicinen beroende på biverkningar som trötthet. Kanske jag har lyckats sensibilisera mig själv :-D
Katten gör jag mig aldrig av med!

Kommentar av Hypersensibilisering inget nytt i Sverige...

Skrivet 10/8

anonym

Hypersensibilisering inget nytt i Sverige...s bild

Hypersensibilisering har länge funnits vid St Görans sjukhus i Stockholm (personligen känner jag till endast det). Är man väldigt allergisk mot mycket ska man genom läkare kunna remitteras till sådan klinik. (Man får förvänta sig att stå i kö.) En bekant till mig fick den behandlingen för flera år sedan, under en längre tidsperiod. Inget nytt med andra ord... Bra att det finns!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons