Uppdaterad: 2011-04-24

Kommentera

Kinesisk örtsalva innehåller kortison - nu förbjuds den

Bild

Läkemedelsverket har granskat kinesiska krämer mot eksem och svampinfektioner och hittat substanser som lyder under läkemedelslagen. Nu förbjuds de på den svenska marknaden.

Två olika sortera krämer som säljs öppet i hälsokost- och i andra asiatiska butiker har nu förbjudits efter granskning av experter på Läkemedelsverket. Den ena visade sig innehålla läkemedlet kortinson, och den andra innehöll bland annat svampdödande läkemedel.

Kosttillskott eller krämer som innehåller någon av de substanser som klassificerats som läkemedel måste genomgå samma kontroll som de läkemedel som läkaren skriver ut. De får heller inte säljas utan innehållsförteckning och ordentlig bipacksedel där användning tydligt ska framgå.

De två krämer som nu förbjuds:

  • Namnet är 999 och säljs som en hudvårdande produkt. Den visade sig innehålla det mycket starka och verksamma ämnet   glukokortikoiden dexametasonacetat, enligt den engelska innehållsdeklarationen. Det är ett kortisonliknande preparat som kan ge omfattande biverkningar både på huden och inne i kroppen.
  • Bai Fu Kang Unguent, traditionell Chinese Oils, och ska enligt förpackningen "eliminera hetta i huden, svalka och lindra klåda. Indikerad för
    eksem, svamp, insektsbett". Att den kanske ger lindring är inte så konstigt eftersom den innehåller både triamcinolonacetonid-21-acetat som är en sorts kortison och de svampdödande ämnena terbinafin och mykonazo, men fel använt kan den ge svåra skador.

 

Försäljare av produkterna har kontaktats och ombetts upphöra med försäljningen. Läkemedelsverket vill också varna för användning av dessa och andra salvor med okänt innehåll.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-03-09
Dina mediciners bild

Kategorier:

Allergi Hud eksem svampinfektion

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons