Uppdaterad: 2011-04-24

Kommentera

Kinesisk örtsalva innehåller kortison - nu förbjuds den

Bild

Läkemedelsverket har granskat kinesiska krämer mot eksem och svampinfektioner och hittat substanser som lyder under läkemedelslagen. Nu förbjuds de på den svenska marknaden.

Två olika sortera krämer som säljs öppet i hälsokost- och i andra asiatiska butiker har nu förbjudits efter granskning av experter på Läkemedelsverket. Den ena visade sig innehålla läkemedlet kortinson, och den andra innehöll bland annat svampdödande läkemedel.

Kosttillskott eller krämer som innehåller någon av de substanser som klassificerats som läkemedel måste genomgå samma kontroll som de läkemedel som läkaren skriver ut. De får heller inte säljas utan innehållsförteckning och ordentlig bipacksedel där användning tydligt ska framgå.

De två krämer som nu förbjuds:

  • Namnet är 999 och säljs som en hudvårdande produkt. Den visade sig innehålla det mycket starka och verksamma ämnet   glukokortikoiden dexametasonacetat, enligt den engelska innehållsdeklarationen. Det är ett kortisonliknande preparat som kan ge omfattande biverkningar både på huden och inne i kroppen.
  • Bai Fu Kang Unguent, traditionell Chinese Oils, och ska enligt förpackningen "eliminera hetta i huden, svalka och lindra klåda. Indikerad för
    eksem, svamp, insektsbett". Att den kanske ger lindring är inte så konstigt eftersom den innehåller både triamcinolonacetonid-21-acetat som är en sorts kortison och de svampdödande ämnena terbinafin och mykonazo, men fel använt kan den ge svåra skador.

 

Försäljare av produkterna har kontaktats och ombetts upphöra med försäljningen. Läkemedelsverket vill också varna för användning av dessa och andra salvor med okänt innehåll.

 

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-03-09
Dina mediciners bild

Kategorier:

Allergi Hud eksem svampinfektion

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons