skabb450

Svårt att diagnosticera, men lätt att behandla.

Kliande händer kan vara skabb.

Det kliar oftast något fruktansvärt och både du och din läkare tror antagligen att det är eksem.

Risken är att det är skabb.

- Det kan vara svårt för allmänläkarna att diagnosticera skabb, det krävs erfarenhet för att hitta de små djuren och har man inte sett det förut är det lätt att missa de små djuren, säger Lill-Marie Persson, överläkare på hudkliniken på Skaraborgs sjukhus.

Skabb är ett litet djur på knappt en halv millimeter. Det vanliga är att man har upp till tio djur, men är immunförsvaret nedsatt kan uppåt 1000 djur krypa omkring på ens kropp. I början är skabb helt symptomfritt. Det som efter ett tag börjar klia är överkänslighet mot djuren och klådan är en allergisk reaktion. Det kan ta upp till två månader innan symptomen kommer.

Nu ser Lill-Marie Persson en ökning av antalet patienter som kommer in till hudkliniken med skabb.

- Det kan ha att göra med ändrade vanor. Idag drabbas inte sällan ungdomar. Unga sitter mer inomhus, nära, nära och tittar på bildskärmar tillsammans. Det är så skabb smittar, genom lite längre hud mot hudkontakt. Kanske tio minuter.

Behandlingen mot skabb måste göras grundligt och ska sättas in av allmän- eller hudläkare. Medlet Tenutex är receptfritt och fungerar för de flesta.

Läs mer: Så här behandlas skabb

- Om hudförändringarna är utbredda rekommenderar vi ytterligare en behandling efter 1 vecka. Klådan kan kvarstå i flera veckor efter lyckad behandling, det vill säga så länge döda djur finns kvar i huden, säger Lill-Marie Persson.

 


Av Hanna Brodda
8 januari, 2013