Uppdaterad: 2012-10-25

3 kommentarer

Patienter räddar ME-och fibromyalgi-klinik

Fakta om Mabthera

Används vid lymfatisk leukemi och reumatism.

Varning för: Var inte förkyld eller ha någon infektion när du får en...

4.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (7 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

De ställer diagnos och kan ge hjälp mot symptomen vid både kroniskt trötthetsstndrom, ME, och fibromyalgi. Därutöver pågår forskning om en ny behandling. Nu har Gottfries Clinic räddats från nedläggning av patientföreningarna.

Kliniken ligger i Mölndal och tar emot patienter på remiss med fibromyalgi och ME från hela landet, men har avtal med Västra Götalands- och Hallands landsting. I veckan diskuterades uppsägning av avtalet för att spara pengar i väntan på den offentliga upphandlingen om sex månader, men istället har det förlängts fram till mitten av juni. Landstingen fick in nära 600 namnunderskrifter från ME-föreningen.

- Ja, det hade varit konstigt, det finns egentligen inga andra mottagningar som erbjuder det vi har. Det här har inte varit någon prioriterad grupp, säger Carl-Gerhard Gottfries, professor emeritus i psykiatri och chef på
Gottfries Clinic.

Sjukdomarna fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom, eller ME som det också heter, har inga nationella riktlinjer från Socialstyrelsen om hur de ska behandlas. En del läkare ger smärtstillande, andra ger
sömnmediciner och de flesta föreslår något antidepressivt  SSRI-preparat som Sertralin.

Läs mer om behandling vid ME.

Har sjukdomarna något gemensamt?

- De har nog delvis gemensamma orsaker. Många patienter har båda. Man tror att det kan vara störningar i immunförsvaret som ligger bakom. Kunde vi hitta det skulle det sätta de båda sjukdomarna på kartan och det är mycket angeläget.

I Norge pågår forskning om rituximab (medicinen heter Mabthera), som är en cancermedicin, till patienter med ME. Läs mer om cellgift mot ME. Celldödande behandling har visat sig framgångsrik och det stöder teorin om att Me är en autoimmun sjukdom. När kroppens celler bombarderas med cellgifter minskar antalet vita blodkroppar och bildningen av autokroppar hämmas. Och patienterna har blivit bättre.

Finns studier om cellgifter mot fibromyalgi?

- Nej, men det skulle vara mycket intressant att studera. Vi hinner inte starta en sådan studie, men hoppas att någon tittar på det.

På Gottfries Clinic erbjuds inte cellgifter. Här får patienterna en diagnos och hjälp mot symtomen.

- Det är också mycket viktigt, säger Carl-Gerhard Gottfries. I dag tittar vi på internationella kriterier för att göra diagnos och sedan kan vi behandla efter vår erfarenhet.

I huvudsak riktas behandlingen in mot att minska symptom som trötthet, smärta och sömnbesvär. Bland annat används höga doser av B-12. Det är Gottfries noga med att påpeka inte en evidensbaserad metod, men det gör att många patienter inom båda grupperna fungerar bättre mentalt, förklarar han.

Det pågår också ett forskningsprojekt på Gottfries Clinic tillsammans med nobelpristagaren Arvid Carlssons forskargrupp som testar en medicin mot huntington chorea, nu prövas om den också skulle kunna fungera vid ME.

- Det ser lovande ut, det verkar fungera mot tröttheten.

Läs mer: Om behandling mot Huntingtons.

Läs mer: Symptom vid kroniskt trötthetssyndrom, ME

Läs mer: Symtom vid fibromyalgi

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-10-15
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av K

Skrivet 19/10

Hypotyreos typ 2

Ks bild

Det finns många anledningar att förmoda att hypotyreos typ 2 har mycket gemensamt med både fibromyalgi och ME. Jag tror att det ofta rent av är samma sak. Min mamma har diagnosen fibromyalgi. Jag har samma symptom, men har valt att behandla mej med svinsköldkörtelhormon, NDT, eftersom jag tror att jag har hypotyreos typ2. Jag är efter ett års behandling på väg att bli frisk och arbetsför. Detta efter att ha gått med en obehandlad sjukdom med bra blod-labbar i 35 år. Den här kunskapen finns, men av någon anledning vill man inte att en stor grupp, företrädesvis kvinnor, ska få hjälp.

Kommentar av anonym

Skrivet 3/12

Försäkringsmedicinska rådgivare vill tjäna mera pengar på sjuka

anonyms bild

Den främsta medicinska expertisen i Sverige "gräver guld" just nu som fmr:anställd av försäkringskassan för att ljuga om kvinnors smärttillstånd som ofta är belastningsskadador från arbetet

Kommentar av AnnaT

Skrivet 19/10

Stämmer inte helt

AnnaTs bild

Forskning visar att ME-skula har vävnadshypotyreos (mitokondrierna fungerar inte som de ska). Men att behandla för hypo botar inte ME, det är så mycket mer som är fel. Symtommässigt finns likheter men också viktiga skillnader.

Som tex PEM = post-extertional malaise, den kraftiga sjukdomsförsämringen efter aktivitet som ME-sjuka har som huvudsymtom (man blir kraftigt "influensasjuk" efter ansträngning). Den skiljer ME från de andra sjukdomarna

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons