130423brostbildliten

Ju tätare bröst, ju större risk att få bröstcancer. Det gäller alla kvinnor.

Efter en behandling mot brösttumör är det också viktigt att följa om tätheten minskar med behandlingen, visar svensk forskning.

Alla kvinnor i Sverige går på mammografi och kontrollerar sina bröst vartannat år från 40 års ålder. Vid mammografin syns tumörer. Om bröstet inte är väldigt tätt, för då är risken stor att tumören inte syns. Risken är också större att utveckla bröstcancer i täta bröst.

De kvinnor som genomgått behandling mot bröstcancer brukar få en behandling med medicin som minskar tätheten under lång tid efteråt. Nu menar professor Per Hall vid Karolinska Institutet att läkaren oftare måste kolla att behandlingen verkligen fungerar.

Mammografiundersökningen görs redan.

- Vad som krävs är att tätheten verkligen mäts vid dessa mammografikontroller, något som inte görs rutinmässigt i dag. Täthetsförändring kan vara ett enkelt och billigt sätt att mäta behandlingens effekt. Om en patient inte har effekt av tamoxifen bör man kanske byta preparat, för det finns flera återfallsförebyggande behandlingar på marknaden, säger professor Per Hall i en intervju på Karolinska Institutets hemsida.

På Södersjukhuset i Stockholm tas tiotusentals mammografibilder på kvinnobröst och hittar de ett svårbedömt tätt bröst kallas kvinnan tillbaka för ytterligare kontroller. Det görs inte vid alla landsting.

- Fråga om du har täta bröst, säger Marianne, 45, en kvinna som fick diagnosen bröstcancer efter att hon upptäckt hudförändringar och att bröstet växt en aning. Hennes tumör upptäcktes inte vid mammografin. Hon lever fortfarande två år efter diagnosen, men hon har en livslång kamp framför sig.

Det kommer att komma många behandingar för att förebygga bröstcancer i en snar framtid. Nyligen avslutades en studie som visade på en behandling som gav 65 procents lägre risk att få bröstcancer. Kvinnorna hade under fem års tid fått en medicin som heter Exemestan och finns i olika varumärken.

Läs även: Oro för barnen under bröstcancerbehandling

Av Hanna Brodda
7 maj, 2013