Uppdaterad: 2011-01-04

1 kommentar

Kommer influensavaccinet för sent?

Bild

Agneta Holmström på Socialstyrelsen anser inte att vaccinet kommer för sent. "Än är de flesta inte smittade och smittan kan stanna och komma tillbaka i flera år", säger hon.

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Svininfluensan är här och vaccinet dröjer ytterligare. Nu är frågan om det är för sent för massvaccinering? "För oss finns inte något sådant datum", säger Agneta Holmström på Socialstyrelsen som ansvarar för vaccineringen i Sverige.

Allt fler fall av svininfluensan rapporteras, sammanlagt ett par hundra nya konstaterade fall, då är det ändå bara ett fåtal som fått testa sig.

Flest anmälda fall finns i Stockholm och Norrland. Fortfarande har inte vårdpersonal på akutmottagningarna fått vaccinet.

- Nej, vi har inte fått ännu, säger Patrik Söderberg, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning och rådgivare på Dina mediciner.

Har du inte träffat några influensasjuka?

- Jo då, misstänker vi att någon har influensa har vi munskydd, spritar händerna och gör allt för att inte bli smittade, men det är klart att det kan hända ändå.

Varje vecka kommer nya lass med vaccinet Pandemrix in i landet, men distributionen ut till folket dröjer. Många undrar nu om vaccinet har kommit försent. Dina mediciner kontaktar regeringen, men där hänvisar de vidare till Socialstyrelsen.

- Ja, den frågan ligger inte här, det är Socialstyrelsen som tagit beslut, skrivit avtal med tillverkarna och sedan planerat distributionen, förklarar Nicklas Thorselius, pressekreterare hos hälsominister Maria Larsson.

Kommer influensavaccinet för sent?
- Något sådant datum finns inte för oss, vi tycker inte att det är försent. Vi väntar vaccin i ytterligare ett par månader, så det här kommer att ta tid. Det räknar vi med, säger Agneta Holmström, tf chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Men om alla hinner få influensan, det är väl lite misslyckat?
- Sverige är ett av de första länderna i världen som får vaccin, så det är vi nöjda med, sedan har vi varit duktiga här med att hindra smittan och vi får se hur det utvecklas, säger Agneta Holmsström.

Om hela familjen, arbetsplatsen eller skolan fått kraftiga influensasymptom, då är risken stor att det är svininfluensan. Några tester på vanligt folk utanför riskgrupperna görs inte. Oavsett ska vaccinet tas ändå.

- Ja, myndigheternas rekommendationer är att ta vaccinet, det finns inga risker med att ta det, men om ett stort utbrott ägt rum finns det kanske en ansvarig läkare som kan ge besked i det enskilda fallet, säger Agneta Holmström.

Ungefär hälften uppger här på Dina mediciner att de inte tänker ta vaccinet, har ni misslyckats i er kommunikation?
- Det är klart att man alltid kan kommunicera bättre, vi har valt att inte gå i svaromål på konspirationsteorier och små fanatiska grupper av vaccinationsmoståndare. Det här är ingen ny debatt, vaccin har alltid diskuterats, säger Agneta Holmström.

Nästan lika många som inte tänker ta det, uppger att de vet för lite. Ändå har myndighetsvärlden tagit i ordenligt vad gäller informationen. Här till exempel, på krisinformation, massor av direktinformation till allmänheten.

Ansvariga för utdelning är varje landsting, kontakta vårdguiden eller din närmaste vårdcentral om vad som gäller för dig. De kontaktar inte dig om du inte jobbar inom vården.

Efter första sprutan tar det ytterligare ett par veckor innan vaccinet skyddar. Någon möjlighet att se om du varit smittad och redan är immun finns ännu inte

Myter och fakta om influensavaccinet

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-10-26
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jeanette

Skrivet 27/10

Ja har definitivt haft det,

Jeanettes bild

Ja har definitivt haft det, min dotter också. Vi var helsjuka. Ont i magen, huvudet, feber. kanske inte så ont i kroppen, börjar bli bättre nu men så här sjuka har vi aldrig varit.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons