Uppdaterad: 2011-03-29

6 kommentarer

Kosttillskott var anti- depressiva och hostmedicin

Bild

Johannesört för viktminskning var ett påstående som gjorde livsmedlet till ett läkemedel, enligt myndigheternas klassificering.

Fakta om Magnecyl

Febernedsättande och smärtstillande.

Varning för: Om du behandlas med blodförtunnande ska du rådfråga en läkare...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (2 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

En granskning av kostillskotten som säljs på nätet visade att flera av dem innehåller otillåtna läkemedelssubstanser. Okunskap ligger bakom, tror myndigheterna. Både hos säljarna och köparna.

 

Flera svenska myndigheter har i veckan gått samman för att tillsammans göra vad de kan för att stoppa försäljningen av importerade läkemedel på nätet.

Det handlar om läkemedel och i vissa fall droger paketerade som kosttillskott eller hälsokost. Sanningen är den att det många av pillren som säljs över nätet innehåler starka läkemedel som inte är lämpliga för alla och kan ge allvarliga biverkningar.

Experter på Livsmedelsverket har själva surfat runt och beställt hem sammanlagt 43 olika kost- och hälsokostpreparat från åtta olika svenska websajter. De valde preparat som påstods ge viktminskning, ökad prestationsförmåga och andra medicinska effekter som cancerförebyggande och herpeslindring. Läkemedelserket har sedan analyserat resultatet.

 – Vi är inte förvånande över resultaten, kunskapen om vilka medicinska påståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel är generellt sett låg, säger Ingela Ottoson, utredare vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet i ett pressmeddelande.

Följande läkemedelsklassade substanser hittades:

 • Acetylcystein, som finns i slemlösande läkemedel.
 •  Yohimbe/ yohimbin, används i potenshöjande produkter, alfaadrenerg blockerare.
 • GABA, från engelskans Gamma-aminobutyric acid som är en signalsubstans i centrala nervsystemet)
 • Vissa produkter hade deklarerat innehåll av Hoodia och Vitpilsextrakt. Hoodia är en växt som har direkt verkan på centrala nervsystemet och aptitnedsättande effekt. Vitpilsextrakt innehåller salicin, vilket omvandlas i kroppen till salicylsyra som är febernedsättande och smärtstillande. 

 

Enligt innehållsförteckningarna innehöll de produkter som skulle ge viktminskning olämpliga substanser.

Några av dessa är läkemedelsklassade, andra anses vara olämpliga i ett livsmedel:

 

 • Växter som tillskrivs vätskedrivande egenskaper, som maskros, mjölon, enbär, Ortosiphonis-arter, samt substanser utvunna ur vissa av dessa växter som till exempel taraxol och arbutin.
 • Växter som har laxerande egenskaper som till exempel loppfrö, det vill säga Psyllium.
 • Coleus forskohlii, en växt med traditionell användning inom Ayurvedisk medicin.
 • Forskolin, ett ämne som är farmakologiskt välstuderat, ingår i extrakt från C forskohlii. De farmakologiska effekterna ger inga ledtrådar till mekanismen för viktminskning men innehåll av C forskohlii gör att ett preparat klassificeras som läkemedel. C forskohlii finns också på Livsmedelsverkets VOLM-lista.
 • Phase2® brand with kidney bean extract (Phaseolus vulgaris) som innehåller phaseolamin, ett ämne som inhiberar alfa-amylas (”stärkelseblockerare”), vilket innebär att det klassificeras som en läkemedelssubstans.
 • Cassia nomame som uppges vara lipashämmare, vilket gör att också denna beståndsdel läkemedelsklassificeras.
 • Sceletium tortuosum som är en sydafrikansk växt som innehåller mesembrin, ett ämne som bland annat visats vara en serotoninåterupptagshämmare i likhet med SSRI-läkemedel mot depression.
 • Även johannesört som en beståndsdel i vissa bantningsmedel, vilket leder till läkemedelsklassificering.
 • Yohimbin som är ett läkemedelsklassificerat ämne som kan extraheras ur Pausinystalia yohimbe. Det är en alfa-adrenerg blockerare som bland annat ger ökad hjärtfrekvens och höjer blodtrycket. Ångest och maniska reaktioner har rapporterats i samband med intag. Yohimbin har använts vid manlig impotens men dess effekt mot detta finns inte visad.
 • Garcinia cambogia som är en växt som inte är läkemedelsklassificerad. Verkningsmekanismen har påståtts vara att minska fettdepåerna i kroppen via verkan av hydroxicitrat (HCA). Denna växt finns på Livsmedelsverkets VOLM-lista.

______________________________________________________

Fakta om läkemedel kontra livsmedel:

För att en produkt ska få kallas läkemedel måste det genomgå vissa kontroller. Doser och användningsområde ska testas fram och sedan ska en utbildad läkare bedöma vem och mot vilken åkomma ett visst läkemedel ska passa för. Självklart ska patienter och vanliga människor få vara med och själva påverka sin behandling, men att beställa hem ett piller som man själv tycker verkar bra kan vara livsfarligt.

Ett livsmedel får inte marknadsföras som cancerbotemedel, eller dylik fantasieffekt. Även om man vet att frukt och grönt statistiskt kan spela en viss roll i förebyggandet av cancer får man som säljare inte påstå det i en reklamannons.

Källa: Livsmedelsverket och Läkemedelsverket

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-03-27
Dina mediciners bild

Kategorier:

Naturligt kosttillskott

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 11/5

Vemma bluff

anonyms bild

Vemma kan nog vara rätt ok. Men den kostar mer än 1300 kr i månaden (2 personer). Holistic Supervitalis som innehåller en hel del ( kolla själv!) kostar drygt 300 kr i månaden. Lätt val!

Kommentar av anonym

Skrivet 28/3

Vemma?!

anonyms bild

Vad anser ni forskningen om produkten Vemma? De profilerar sig som världen starkaste flytande antioxidant. Bluff eller sanning?

Tack för svar!

Kommentar av Fredrik Marthell

Skrivet 24/6

svar

Fredrik Marthells bild

På deras hemsida står det: Kanske världens starkaste flytande antioxidant!
Bekväm – allt du behöver i en shot!
Effektiv – 98% upptag ger effekt i kroppen!
Komplett – 73 mineraler, 13 vitaminer och dagsbehovet av antioxidanter!
Vetenskaplig – Publicerade studier på effekten!
God – nyttigt kan vara = gott!
källa: http://vemmasverige.se/

Att en tidning utser en produkt till årets produkt 2009 efter att ha testat den är ju ganska talande för positiva effekter ;) http://www.sedonamarathon.com/pdfs/msFitnessProductoftheYear.pdf

Och när dr Mehmet Oz rekommenderar något utan att få betalt så är jag övertygad om att han är helnöjd med produkten http://www.esquire.com/features/ask-dr-oz/dr-oz-0308

Och när en tidning som mens journal utför ett test där Vemma är bäst i test så är det också talande http://www.mensjournal.com/superjuices-on-trial

Och när det finns 2 oberoende labbtester med placebo o dubbelt blindtest så kan man dra slutsatsen att produkten är grym ;) http://bvconsulting.org/vemma/vemma-nutrition-program-brunswick-clinical...

Skulle du tveka kan du alltid kontakta mig fredrikmarthell.vemma.eu

Kommentar av anonym

Skrivet 11/5

Holistic Supervitalis

anonyms bild

Holistic supervitalis innehåller mycket mer antioxidanter mm än vemma och kostar en tredjedel. Fast DU blir inte rik på kuppen förstås...

Kommentar av patrick

Skrivet 8/6

Holistic supervitalis/vemma

patricks bild

Har Holistic supervitalis en studie på vad som händer i kroppen? det som står som ska finnas i många produkter är det dom slängts i från början, men många är uppkokade och drämed är väldigt stor del om itne allt redan bortkokat innan det kommer ner i flaskorna. Vemma är upphettad och behåller därmed näringsvärdet. perosnligen har jag fått en fantastisk respons av vemmma och jag har svårt att se att det ska finnas ngt i närheten av denna produkt. När man får hörav av en hälsokostexpert att- Jag hr itne sett en mer komplett produkt under mina 25 år inom branschen, väger ganska tugnt. men det viktiga är vad den gör i kroppen. vemmas produkter för en månad ligger på mellan 650-850 beroende på vad man väljer och med tanke bilken fösäkring det är för kroppen så är det värt det alla dagar i veckan så länge jag lever!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons