En granskning av kostillskotten som säljs på nätet visade att flera av dem innehåller otillåtna läkemedelssubstanser. Okunskap ligger bakom, tror myndigheterna. Både hos säljarna och köparna.

 

Flera svenska myndigheter har i veckan gått samman för att tillsammans göra vad de kan för att stoppa försäljningen av importerade läkemedel på nätet.

Det handlar om läkemedel och i vissa fall droger paketerade som kosttillskott eller hälsokost. Sanningen är den att det många av pillren som säljs över nätet innehåler starka läkemedel som inte är lämpliga för alla och kan ge allvarliga biverkningar.

Experter på Livsmedelsverket har själva surfat runt och beställt hem sammanlagt 43 olika kost- och hälsokostpreparat från åtta olika svenska websajter. De valde preparat som påstods ge viktminskning, ökad prestationsförmåga och andra medicinska effekter som cancerförebyggande och herpeslindring. Läkemedelserket har sedan analyserat resultatet.


 – Vi är inte förvånande över resultaten, kunskapen om vilka medicinska påståenden som får användas i marknadsföring av livsmedel är generellt sett låg, säger Ingela Ottoson, utredare vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet i ett pressmeddelande.

Följande läkemedelsklassade substanser hittades:
  • Acetylcystein, som finns i slemlösande läkemedel.
  •  Yohimbe/ yohimbin, används i potenshöjande produkter, alfaadrenerg blockerare.
  • GABA, från engelskans Gamma-aminobutyric acid som är en signalsubstans i centrala nervsystemet)
  • Vissa produkter hade deklarerat innehåll av Hoodia och Vitpilsextrakt. Hoodia är en växt som har direkt verkan på centrala nervsystemet och aptitnedsättande effekt. Vitpilsextrakt innehåller salicin, vilket omvandlas i kroppen till salicylsyra som är febernedsättande och smärtstillande. 

 

Enligt innehållsförteckningarna innehöll de produkter som skulle ge viktminskning olämpliga substanser.

Några av dessa är läkemedelsklassade, andra anses vara olämpliga i ett livsmedel:

 

  • Växter som tillskrivs vätskedrivande egenskaper, som maskros, mjölon, enbär, Ortosiphonis-arter, samt substanser utvunna ur vissa av dessa växter som till exempel taraxol och arbutin.
  • Växter som har laxerande egenskaper som till exempel loppfrö, det vill säga Psyllium.
  • Coleus forskohlii, en växt med traditionell användning inom Ayurvedisk medicin.
  • Forskolin, ett ämne som är farmakologiskt välstuderat, ingår i extrakt från C forskohlii. De farmakologiska effekterna ger inga ledtrådar till mekanismen för viktminskning men innehåll av C forskohlii gör att ett preparat klassificeras som läkemedel. C forskohlii finns också på Livsmedelsverkets VOLM-lista.
  • Phase2® brand with kidney bean extract (Phaseolus vulgaris) som innehåller phaseolamin, ett ämne som inhiberar alfa-amylas (”stärkelseblockerare”), vilket innebär att det klassificeras som en läkemedelssubstans.
  • Cassia nomame som uppges vara lipashämmare, vilket gör att också denna beståndsdel läkemedelsklassificeras.
  • Sceletium tortuosum som är en sydafrikansk växt som innehåller mesembrin, ett ämne som bland annat visats vara en serotoninåterupptagshämmare i likhet med SSRI-läkemedel mot depression.
  • Även johannesört som en beståndsdel i vissa bantningsmedel, vilket leder till läkemedelsklassificering.
  • Yohimbin som är ett läkemedelsklassificerat ämne som kan extraheras ur Pausinystalia yohimbe. Det är en alfa-adrenerg blockerare som bland annat ger ökad hjärtfrekvens och höjer blodtrycket. Ångest och maniska reaktioner har rapporterats i samband med intag. Yohimbin har använts vid manlig impotens men dess effekt mot detta finns inte visad.
  • Garcinia cambogia som är en växt som inte är läkemedelsklassificerad. Verkningsmekanismen har påståtts vara att minska fettdepåerna i kroppen via verkan av hydroxicitrat (HCA). Denna växt finns på Livsmedelsverkets VOLM-lista.

______________________________________________________

Fakta om läkemedel kontra livsmedel:

För att en produkt ska få kallas läkemedel måste det genomgå vissa kontroller. Doser och användningsområde ska testas fram och sedan ska en utbildad läkare bedöma vem och mot vilken åkomma ett visst läkemedel ska passa för. Självklart ska patienter och vanliga människor få vara med och själva påverka sin behandling, men att beställa hem ett piller som man själv tycker verkar bra kan vara livsfarligt.

Ett livsmedel får inte marknadsföras som cancerbotemedel, eller dylik fantasieffekt. Även om man vet att frukt och grönt statistiskt kan spela en viss roll i förebyggandet av cancer får man som säljare inte påstå det i en reklamannons.

Källa: Livsmedelsverket och Läkemedelsverket

Av Dina mediciner
27 mars, 2011

6 kommentarer

  • Av patrick 8 juni, 2013

    Holistic supervitalis/vemma
    Har Holistic supervitalis en studie på vad som händer i kroppen? det som står som ska finnas i många produkter är det dom slängts i från början, men många är uppkokade och drämed är väldigt stor del om itne allt redan bortkokat innan det kommer ner i flaskorna. Vemma är upphettad och behåller därmed näringsvärdet. perosnligen har jag fått en fantastisk respons av vemmma och jag har svårt att se att det ska finnas ngt i närheten av denna produkt. När man får hörav av en hälsokostexpert att- Jag hr itne sett en mer komplett produkt under mina 25 år inom branschen, väger ganska tugnt. men det viktiga är vad den gör i kroppen. vemmas produkter för en månad ligger på mellan 650-850 beroende på vad man väljer och med tanke bilken fösäkring det är för kroppen så är det värt det alla dagar i veckan så länge jag lever!

  • Av kalle 23 januari, 2013

    lite läsning om vemma som jag hitade
    http://vemma-bluff.blogspot.se/2013/01/vemma-bluff.html

  • Av anonym 11 maj, 2012

    Holistic Supervitalis
    Holistic supervitalis innehåller mycket mer antioxidanter mm än vemma och kostar en tredjedel. Fast DU blir inte rik på kuppen förstås…

  • Av anonym 11 maj, 2012

    Vemma bluff
    Vemma kan nog vara rätt ok. Men den kostar mer än 1300 kr i månaden (2 personer). Holistic Supervitalis som innehåller en hel del ( kolla själv!) kostar drygt 300 kr i månaden. Lätt val!

  • Av Fredrik Marthell 24 juni, 2011

    svar
    På deras hemsida står det: Kanske världens starkaste flytande antioxidant!
    Bekväm – allt du behöver i en shot!
    Effektiv – 98% upptag ger effekt i kroppen!
    Komplett – 73 mineraler, 13 vitaminer och dagsbehovet av antioxidanter!
    Vetenskaplig – Publicerade studier på effekten!
    God – nyttigt kan vara = gott!
    källa: http://vemmasverige.se/

    Att en tidning utser en produkt till årets produkt 2009 efter att ha testat den är ju ganska talande för positiva effekter 😉 http://www.sedonamarathon.com/pdfs/msFitnessProductoftheYear.pdf

    Och när dr Mehmet Oz rekommenderar något utan att få betalt så är jag övertygad om att han är helnöjd med produkten http://www.esquire.com/features/ask-dr-oz/dr-oz-0308

    Och när en tidning som mens journal utför ett test där Vemma är bäst i test så är det också talande http://www.mensjournal.com/superjuices-on-trial

    Och när det finns 2 oberoende labbtester med placebo o dubbelt blindtest så kan man dra slutsatsen att produkten är grym 😉 http://bvconsulting.org/vemma/vemma-nutrition-program-brunswick-clinical-study-by-dr-boxin-ou.html

    Skulle du tveka kan du alltid kontakta mig fredrikmarthell.vemma.eu

  • Av anonym 28 mars, 2011

    Vemma?!
    Vad anser ni forskningen om produkten Vemma? De profilerar sig som världen starkaste flytande antioxidant. Bluff eller sanning?

    Tack för svar!

Comments are closed.