Uppdaterad: 2012-02-01

11 kommentarer

"Kraftig ångest, men inget hjälper!"

Fakta om Paroxetin

Paroxetin är ett läkemedel mot psykiska sjukdomar som depression, tvångssyndrom och social fobi hos vuxna.

Varning för: Var försiktig med läkemedlet om du någon gång har haft maniska...

2.866665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (30 röster)

Fakta om Citalopram

Används mot depression eller andra tillstånd av nedstämdhet och ångest.

Varning för: Var försiktig att kombinera andra läkemedel och sjukdomar med...

2.62857
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (35 röster)

Fakta om Cipralex

Används för behandling av depressioner och ångestsjukdomar, exempelvis panikångest och social fobi.

Varning för: Medicinen kan påverka blodsockervärdet och därför bör du...

2.875
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (16 röster)

Hej, jag har ätit en del antidepressiva medel nu en längre tid som Paroxetin, Citalopram, Fluoxetin, Cipralex med flera.

 

Jag lider av kraftig ångest och jag har svårt att vistas bland folk och får även Xanor 2 mg vid behov...
Inga av dessa läkemedel som jag har nämnt hjälper mig utan jag får kraftiga bieffekter och mår dåligt, förutom på Xanoren dom tar jag inte dagligen.

Jag är inte deprimerad eller nedstämd och jag har försökt förklara detta för min läkare men han vill tydligen inte lyssna.
Däremot har jag ibland svårt att koncentrera mig eller slutföra en syssla och jag hade svårt med koncentrationen i skolan och fick inget gjort.
Vi har många i vår släkt och familj som lider av grav ADHD och Aspergers syndrom.

Tror du att det kan vara det som är själva boven även för mig?

Min läkare förstår inte mig och jag vet inte vad jag ska göra... jag måste få något svar någonstans kan inte leva så här längre när ingenting funkar

Mvh Anna, 22 år

_________________________

Patrik Söderberg, allmänläkare och akutspecialist, svarar:

Hej!

Besvärligt när det inte känns som att någonting fungerar. Det är svårt att såhär på några rader bilda sig en uppfattning om vad det är som är fel, och om det finns någon bra behandling. Det låter som att de mediciner du prövat inte riktigt fungerar helt perfekt. Erfarenhetsmässigt har de ofta visat sig ha bra effekt på de symptom som du beskriver, men det är individuellt och en del tycker att biverkningarna är värre än de eventuella positiva effekter som finns.

Om du tror att du har ADHD eller Aspberger så måste du se till att få det utrett. Flera som skriver till Dina Mediciner tycker inte att de får hjälp av sin läkare.

Glöm inte att det finns ca 30.000 yrkesverksamma läkare i Sverige. Det är inte förbjudet att byta…

Vänlig hälsning Patrik

_________________________________________________________

Patrik Söderberg, överläkare och dubbelspecialist i akut- och
allmänmedicin på Södersjukhuset i Stockholm svarar på användarnas frågor på Dina
mediciner.

Artikel skriven av Patrik Söderberg 2011-11-22
anonyms bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/4

Beroende

anonyms bild

Tror inte att stesolid finns i 1 MG 2 5 10mg...angående xanoren så e det en effektiv men beroende framkallande ...
Har en väldigt stor erfarenhet av detta...
Men alla mediciner är beroende framkallande så e det...Ssri medicin tycker jag skall undvikas...dom är beroende framkallande och personlighets förändrande..vissa behöver dom precis som vissa behöver benzo,men läkare hatar benzo pga beroende risken... Tyvärr e tiden vi lever i deprimerande å negativ man behöver inte röra sig om man inte vill...tekniken är boven..Faktum är att drog beroendet bara ökar...Sverige har nästan högst dödlighet av droger i EU, de är pga alla förbud å en politik som e under all kritik

Kommentar av Tiina

Skrivet 6/12

Abstinensbesvär lider du av

Tiinas bild

Hej!
Du lider av abstinensbesvär.
Alltså du har blivitberoende av din medicin.
Be din läkare att byta din medicin mot Stesolid 1mg och tar endast vid behov. helst akut behov så blir du av med både abstinensbesvär såsom alla mediciner om det är det du är efter. Stesolid är riktigt bra Ångest/oro dämpande medicin med knappast några biverkningar alls. Läs också om "abstinens symptom /besvär! Dessa symtom är ej farliga alls men Gud vad jobbiga!

Kommentar av nettis

Skrivet 30/4

Hej tycker du först ska se

nettiss bild

Hej tycker du först ska se till att du får en utredning ang ev ADHD eller någon annat
för har du en diagnos finns det andra medeciner som är bättre mot det än angestdämpande medeciner

Kommentar av Helén

Skrivet 13/8

Har du kollat allt ang t.ex. sköldkörteln????

Heléns bild

Även om TSH-värden kan se bra ut kan man ha en störning i sköldkörtelfunktionen. Detta kan tydligen även ge en del psykiska symptom... Om hormonerna inte funkar som de ska kan ju väldigt mycket hända i både kropp och hjärna. Alltså tycker jag att i synnerhet kvinnor ska få en grundlig medicinsk genomgång INNAN man sätte in psykofarmaka t.ex. Pga av vissa provresultat börjar jag nu misstänka att jag lidit av hypotyreos i större eller mindre grad större delen av mitt liv, vilket alltså också har gett vidare symptom på allt möjligt som varit konstigt. INGEn läkare har hittills tagit tag i detta ordentligt utan hänvisat till psyk etc. Trötthet, nedstämdhet (inte så konstigt när man känner sig orkeslös jämt) etc etc etc.. I dga har jag sjukersättning tills vidare, lever på existensminimum och går en fattig ålderdom till mötes... Inte så kul precis. I synnerhet om det nu visar sig att det är sköldkörteln som spökat hela tiden... Jag kunde troligen haft ett betydligt bättre liv, men togs aldrig på allvar.. STÅ PÅ ER alla ni därute som känner att det är något annat - något som INTE stämmer med läkares utsagor. Lite på "magkänslan". Det är ERA kroppar -ERA känslor -ERA symptom. Hoppas detta inlägg jälper någon till något bättre i alla fall.

Kommentar av anonym

Skrivet 16/1

ångest

anonyms bild

en kombination av seroxat ,och iktorivil.hjälpte till och med mig,men jag vill eller kan inte sluta.och var sårför ska man sluta.och varför äter du bara xanor ibland,när du mår så pass dåligt.vad vill du må dåligt eller.vill du må bättre.mvh krister

Kommentar av anonym

Skrivet 1/11

Ångest

anonyms bild

Tidigare hade jag ångest första hälften av dagen, det var som att vara bakfull dag efter dag utan att ha druckit. På kvällen hade jag svårt att somna. Jag förstod vad det var då min sambo visade en artikel om Aspergers syndrom. Detta efter alla år inom psykiatrin med något som varit känt sedan 1948. Efter utredning hos privatläkare fick jag metamina. Nu ser jag fram emot nästa dag och mitt enda problem är att jag somnar framför TV:n.

Kommentar av maol

Skrivet 22/1

provat alla ssri preprat

maols bild

vad är det som inte funkar på mig? har provat alla antideppreiva preparat . när man läser hur andra blir bra av dessa mediciner. endast benzo funkar för mig

Kommentar av Pippi

Skrivet 1/2

Hej Anna!

Pippis bild

Läs min erfarenhet om SSRI här:
http://www.peterularsson.se/hur-ssri-kan-forgora-ett-liv/
Din historia liknar min, men håll ut....det måste ordna sig!
kontakta mig gärna!
Mvh
Pippi

Kommentar av anonym

Skrivet 17/1

Hej Har du utrett dig

anonyms bild

Hej
Har du utrett dig somatiskt eller har du liksom de flesta fått ett recept på ett SSRI preparat efter ett fem-minuters samtal med läkare. TSH, B-12-brist födoämnesallergier, samt gluten och mjölkproteinallergier, ger ofta svåra ångestsymtom. Handlar det om maten, kan man märka en förbättring snabbt om man utesluter mjölk och alla veteprodukter. Lundaläkaren skrev i en artikel i expressen för några dagar sedan om att han bakom symtom på ADHD, Asperger, depressioner, olika ångesttillstånd ofta fann just dessa bakomliggande sjukdomarna

Kommentar av Anna

Skrivet 28/11

Svårt att sluta med zoloft

Annas bild

Hej!
Jag började äta zoloft i mars efter en kortare period av panikattacker efter en nackskada. Mådde fruktansvärt dåligt av tabletterna i två månader (25 mg två veckor, sen 50 mg). Var som en zombie, undrade om mina barn var mina barn, depersonalisation mm. Så jag trapper ned i två veckorsperioder till 37,5 sen till 25 mg som jag mådde hyfsat bra på under sommaren. Stannade där i fem veckor. När jag sen trappade till 18,75 mg gick det bra. Två veckor senare när jag skulle trappa till 12,5 mg fick jag fruktansvärda biverkningar (kräktes, migrän, skakig, hjärtat rusade) i två dagar. Gick snabbt tillbaka till 18,75 mg.
Och nu är det som om det inte går att sluta! Det har gått åtta månader sen jag började...jag har lyckats trappa ned lite till 17,5 mg. Men inte heller det var smärtfritt. Nu har det även börjat susa i öronen något så vansinnigt! Jag vill bara sluta, men det går nästan inte.
Ett milligram i månaden kommer ta 17 månader!
Vad ska jag göra? Desperat.
Har svårt att förstå läkarnas inställning att "de inte är farliga". Jo för mig, som inte kan bli av med dem utan att reagera med yrsel, illamående, hjärtrusning, susningar mm. Det går ju inte att jobba med sådana biverkningar!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons