Uppdaterad: 2011-12-07

7 kommentarer

Kräm hjälpte mot Carinas rosacea

Bild

Med hjälp av receptfri kräm minskar 41-åriga Carina Henriksson sina besvär med rosacea. Lilla bilden visar hur hennes hud ser ut i dag.

Fakta om Rosazol

Receptfri kräm mot rosacea.

Varning för: Undvik att sola solarium eller att vistas i intensivt solljus under...

2.785715
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (28 röster)

Strax före trettio drabbades Carina Henriksson, 41, av hudsjukdomen rosacea. Med hjälp av en ansiktskräm, som numera är receptfri, håller hon symptomen under kontroll. "Den torkar inte ut huden och tar bort rodnaden ganska bra", säger hon. 

När Carina Henriksson var 28 år gammal började hon märka av rodnader och utslag i ansiktet som hon inte haft förut. 

– Jag fick finnar fast jag förstod att det inte var finnar, säger hon. 

 

Hon fick också andra besvär. 

 

– Det satte sig i ögonen på mig. Jag var röd och irriterad, berättar hon.


Carina visste då inte att hon drabbats av en allvarlig variant av hudsjukdomen rosacea. Men hon led av symptomen den gav henne. 

– Jag tyckte det var jättebesvärligt. Jag blev så röd. Det synliga var nog mest besvärligt, men det kliade också i ögonen på mig och jag blev torr i hyn, säger hon.

 

Besvären kunde också förvärras om hon gjorde vissa saker. 

– Jag märkte tydligt att det blev värre av värme, kyla, kaffe, alkohol och stark mat. Alla de där typiska grejerna, säger hon. 

 

Vid den här tiden, i slutet av 90-talet, bodde Carina i USA. Det var i samband med ett läkarbesök där som hon fick veta vad problemen berodde på. 

 

– Min läkare sa att det inte var finnar jag fått, utan att det var rosacea. Han sa också att det var vanligare bland skandinaver med ljus hy, berättar Carina, som inte vet någon annan i hennes släkt som haft rosacea. 

 

Läkaren i USA gav henne medicin mot sjukdomen. Dels fick Carina antibiotika, dels en kräm med metronidazol. Det är samma verksamma substans som i läkemedlet Rosazol, som nu blivit det första receptfria läkemedlet mot rosacea på den svenska marknaden. Numera använder hon bara krämen mot sin rosacea. 

 

– Jag har använt krämen sedan 2003 och jag tycker hela tiden att den här hjälpt. Den torkar inte ut huden, kanske bara i början innan man vant sig, och tar bort rodnaden ganska bra.

 

Carina tror att många som lider av rosacea inte söker hjälp för sina besvär. 

– Jag märkte att det kom mer och mer, men det var inte för det jag sökte hjälp hos läkare. Det röda tror jag många bara täcker över, och att det är därför man inte söker, säger hon. 

 

Använder krämen Rozasol så här:

– Jag brukar hålla upp i perioder, man ska inte ta den hela tiden. Jag
tar den under en till två månader i taget och när den behövs mest, det vill säga
när det är väldigt varm eller kallt, förklarar hon.

 

Läs mer: Symptom på rosacea

 

Hur behandlar du din rosacea? Berätta nedan!

 

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-10-11
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Hud rosacea

Kommentera artikeln

Kommentar av Martina

Skrivet 11/11

Hjälpte min rosacea

Martinas bild

Har alltid fått problem av kortisonkrämerna och så hittade jag en infotext som jag skulle ha läst innan, vill därför tipsa andra att läsa denna text innan ni använder kortison mot rosacea http://www.hudakademin.com/rosacea

Kommentar av anonym

Skrivet 5/1

Hej! En liten fråga till alla

anonyms bild

Hej!
En liten fråga till alla kunniga här, jag är jätteorolig att jag har fått denna sjukdomen, men jag har varit till en hudterapeut och hon säger att det är stressakne för jag har pormaskar som ej tillhör kategorin roaacea. Har ni pormaskar också? Jag har också läst om sjukdomen och det står att har man rosacea då saknar man pormaskar. Hemskt förvirrande!

Kommentar av anonym

Skrivet 26/5

Aloe vera

anonyms bild

Jag använder aloe vera kräm mot min rosacea och när det blossar upp använder jag aloe vera gel för att få ner den värsta uppblossningen! Just nu är jag helt besvärsfri och smörjer med ansikteskräm morgon och kväll :) Pröva!!

Kommentar av annaovik

Skrivet 12/11

aloe vera krämen

annaoviks bild

Har du skickat efter den på aloe vera produkter sidan? Är den så bra har provat allt känns det som. .

Kommentar av Malin

Skrivet 28/12

Rosacea-nätverk

Malins bild

Har du rosacea och vill diskutera detta med andra personer som också har rosacea så får du gärna göra det här: http://rosacea-forum.freeforums.net/ eller http://rosaceanaetverket.wordpress.com/.

MVH

Malin

Kommentar av bea

Skrivet 25/11

Rosacea

beas bild

Be din läkare om receptbelagt Skinoren, det fungerar bra mot rosacea och har även bra effekt på acne.

Kommentar av anonym

Skrivet 14/11

Går det här att få

anonyms bild

Går det här att få subventionerat om man har stora problem? Min läkare gör ingenting!!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons