Uppdaterad: 2011-12-07

7 kommentarer

Kräm hjälpte mot Carinas rosacea

Bild

Med hjälp av receptfri kräm minskar 41-åriga Carina Henriksson sina besvär med rosacea. Lilla bilden visar hur hennes hud ser ut i dag.

Fakta om Rosazol

Receptfri kräm mot rosacea.

Varning för: Undvik att sola solarium eller att vistas i intensivt solljus under...

2.785715
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (28 röster)

Strax före trettio drabbades Carina Henriksson, 41, av hudsjukdomen rosacea. Med hjälp av en ansiktskräm, som numera är receptfri, håller hon symptomen under kontroll. "Den torkar inte ut huden och tar bort rodnaden ganska bra", säger hon. 

När Carina Henriksson var 28 år gammal började hon märka av rodnader och utslag i ansiktet som hon inte haft förut. 

– Jag fick finnar fast jag förstod att det inte var finnar, säger hon. 

 

Hon fick också andra besvär. 

 

– Det satte sig i ögonen på mig. Jag var röd och irriterad, berättar hon.


Carina visste då inte att hon drabbats av en allvarlig variant av hudsjukdomen rosacea. Men hon led av symptomen den gav henne. 

– Jag tyckte det var jättebesvärligt. Jag blev så röd. Det synliga var nog mest besvärligt, men det kliade också i ögonen på mig och jag blev torr i hyn, säger hon.

 

Besvären kunde också förvärras om hon gjorde vissa saker. 

– Jag märkte tydligt att det blev värre av värme, kyla, kaffe, alkohol och stark mat. Alla de där typiska grejerna, säger hon. 

 

Vid den här tiden, i slutet av 90-talet, bodde Carina i USA. Det var i samband med ett läkarbesök där som hon fick veta vad problemen berodde på. 

 

– Min läkare sa att det inte var finnar jag fått, utan att det var rosacea. Han sa också att det var vanligare bland skandinaver med ljus hy, berättar Carina, som inte vet någon annan i hennes släkt som haft rosacea. 

 

Läkaren i USA gav henne medicin mot sjukdomen. Dels fick Carina antibiotika, dels en kräm med metronidazol. Det är samma verksamma substans som i läkemedlet Rosazol, som nu blivit det första receptfria läkemedlet mot rosacea på den svenska marknaden. Numera använder hon bara krämen mot sin rosacea. 

 

– Jag har använt krämen sedan 2003 och jag tycker hela tiden att den här hjälpt. Den torkar inte ut huden, kanske bara i början innan man vant sig, och tar bort rodnaden ganska bra.

 

Carina tror att många som lider av rosacea inte söker hjälp för sina besvär. 

– Jag märkte att det kom mer och mer, men det var inte för det jag sökte hjälp hos läkare. Det röda tror jag många bara täcker över, och att det är därför man inte söker, säger hon. 

 

Använder krämen Rozasol så här:

– Jag brukar hålla upp i perioder, man ska inte ta den hela tiden. Jag
tar den under en till två månader i taget och när den behövs mest, det vill säga
när det är väldigt varm eller kallt, förklarar hon.

 

Läs mer: Symptom på rosacea

 

Hur behandlar du din rosacea? Berätta nedan!

 

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-10-11
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Hud rosacea

Kommentera artikeln

Kommentar av Martina

Skrivet 11/11

Hjälpte min rosacea

Martinas bild

Har alltid fått problem av kortisonkrämerna och så hittade jag en infotext som jag skulle ha läst innan, vill därför tipsa andra att läsa denna text innan ni använder kortison mot rosacea http://www.hudakademin.com/rosacea

Kommentar av anonym

Skrivet 5/1

Hej! En liten fråga till alla

anonyms bild

Hej!
En liten fråga till alla kunniga här, jag är jätteorolig att jag har fått denna sjukdomen, men jag har varit till en hudterapeut och hon säger att det är stressakne för jag har pormaskar som ej tillhör kategorin roaacea. Har ni pormaskar också? Jag har också läst om sjukdomen och det står att har man rosacea då saknar man pormaskar. Hemskt förvirrande!

Kommentar av anonym

Skrivet 26/5

Aloe vera

anonyms bild

Jag använder aloe vera kräm mot min rosacea och när det blossar upp använder jag aloe vera gel för att få ner den värsta uppblossningen! Just nu är jag helt besvärsfri och smörjer med ansikteskräm morgon och kväll :) Pröva!!

Kommentar av annaovik

Skrivet 12/11

aloe vera krämen

annaoviks bild

Har du skickat efter den på aloe vera produkter sidan? Är den så bra har provat allt känns det som. .

Kommentar av Malin

Skrivet 28/12

Rosacea-nätverk

Malins bild

Har du rosacea och vill diskutera detta med andra personer som också har rosacea så får du gärna göra det här: http://rosacea-forum.freeforums.net/ eller http://rosaceanaetverket.wordpress.com/.

MVH

Malin

Kommentar av bea

Skrivet 25/11

Rosacea

beas bild

Be din läkare om receptbelagt Skinoren, det fungerar bra mot rosacea och har även bra effekt på acne.

Kommentar av anonym

Skrivet 14/11

Går det här att få

anonyms bild

Går det här att få subventionerat om man har stora problem? Min läkare gör ingenting!!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons