Uppdaterad: 2010-05-31

2 kommentarer

"Kvinnor får fel dos hjärtmedicin"

Bild

Karin Schenck-Gustafsson, professor på Karolinska Institutet, forskar på hjärt- och kärlsjukdomar som drabbar kvinnor.

Fakta om Trombyl

Tunnar ut blodet för att förhindra blodproppar.

Varning för: Ta inte om du har astma, magsår, skrumplever, svår hjärtsvikt...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (14 röster)

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Någon samlad statistik på felaktiga doser finns inte. Men Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi, ser det dagligen. "Studierna är gjorda på män och sedan får kvinnor fel doser. Sänk dosen, säger jag nästan alltid".

Hjärt- och kärlsjukdomar är de farligaste sjukdomarna vi har i Sverige. För de som fyllt 40 år är hjärtinfarkt den vanligaste orsaken vid för tidig död, även för kvinnor. Bara tre procent dör av bröstcancer, men varannan kvinna drabbas av en sjukdom på hjärtat eller venerna.

Det gör också att många blir rekommenderade att äta mediciner för blodtryck, blodfetter och annat som kan minska risken för hjärtinfarkt.

- Folk är rädda för att medicinera, det är synd eftersom det räddar liv, säger Karin Schenck-Gustafsson, forskare och läkare på Karolinska Institutet.
För höga doser leder till besvärliga biverkningar, menar Schenck-Gustafsson, med resultatet att många patienter slutar med sin medicin.

Vilka mediciner är bra när fettvärden och liknande inte är dåliga?
- Ja, till exempel Trombyl, Waran, statiner, alla de är bra, förutom att doserna ofta är för höga, säger Karin Schenck-gustafsson.

På Läkemedelsverket har de inte fått in anmälningar om felaktiga doser med hjärtmedicin för kvinnor.
- I dag görs studier på kvinnor och det är inte stor skillnad på doser mellan könen. I bland kan det vara större variation män i mellan, än mellan könen, säger Lennart Forslund, chef för medicin på Läkemedelsverket.
- En stor biffig karl i 150-kilos klassen har ibland en annan dos än en liten tant, men det inser även den behandlande läkaren.

Att många hjärtpatienter måste ta många olika läkemedel tror Schenk-Gustafsson kan vara ett problem, och säger att det vore bättre med ett multipiller.

- Bäst vore förstås om alla tog sina promenader, slutade att röka och inte åt fett, säger hon och vill varna för en kollegas åsikter. Som hon inte håller med.

Det läkaren Annika Dahlkvist bloggar om och pratar om i intervjuer, att allt fett är bra, det tycker hon är oansvarigt att påstå.

- Det finns så mycket forskning som säger att det är det mättade fettet som kalkar igen våra ådror, jag förstår inte hur hon kan stå och säga att det skulle vara ofarligt, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Att hålla igen på kolhydraterna, som är en huvudlinje hos Dahlqvist, har hjärtprofessorn inga synpunkter på.

Karin Schenck-Gustafssons bästa hjärträddar-knep:
* Motionera, promenera och gör något med kroppen i minst en halvtimme om dagen.
* Rök inte.
* Ät inte mättat fett, som bacon, grädde och korv. Hellre olivolja, fisk och nötter.
* Undvik överdrivet saltande.
* Håll nere vikten.
* Drick ett halvt glas vin, men mer blir det direkt farligt.

Vill du vara med och testa mediciner för kvinnor? Läs mer här

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-16
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 20/6

kvinna 51 hjärtinfarkt

anonyms bild

Jag har just fått hjärtinfarkt och gjort 2 st sk sprängningar. Enda riskfaktorerna för mej var höga blodfetter och ev stress. Har dessutom lågt blodtryck och alla hjärtmediciner är tydligen blodtryckssänkande. Hur vet jag då att jag inte får överdosering. Har tydligen 2 sorters mediciner. Känner visseligen yrsel idag men kan det vara farligt på andra sätt?

Kommentar av anonym

Skrivet 7/10

Olika bud om Trombyl!

anonyms bild

Jösses, blir än mer konfys efter att läst faktan om Trombyl på denna sida; Hur mycket olika besked ska man tåla från olika läkare angående samma medicin???
- Från hjärtläkare nr 1 var beskedet att Trombyl-behandlingen inte fick avbrytas av någon som helst anledning; varken operation eller annan, inte ens för en kort period.
- Från hjärtläkare nr 2 kom beskedet att det gick visst för en kortare period; och Trombyl var inte alls ett blodförtunnande som Waran, utan ett medel som förhindrade trombocyter från att klumpa ihop sig.
- Från nästa allmänläkare heter det att Trombyl är ett milt blodförtunnande...
Inte undra på att man blir skeptisk på alla olika bud som kommer från läkarkåren, när man dessutom läser mängder andra info på nätet...
Vem i hela friden ska man tro på av alla läkare som alla har sin egen åsikt av behandlingsmetoder och medicinverkan? - HJÄLP!!!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons