Karin_Schenk-Gustafsson
Någon samlad statistik på felaktiga doser finns inte. Men Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi, ser det dagligen. "Studierna är gjorda på män och sedan får kvinnor fel doser. Sänk dosen, säger jag nästan alltid".
Hjärt- och kärlsjukdomar är de farligaste sjukdomarna vi har i Sverige. För de som fyllt 40 år är hjärtinfarkt den vanligaste orsaken vid för tidig död, även för kvinnor. Bara tre procent dör av bröstcancer, men varannan kvinna drabbas av en sjukdom på hjärtat eller venerna. Det gör också att många blir rekommenderade att äta mediciner för blodtryck, blodfetter och annat som kan minska risken för hjärtinfarkt. - Folk är rädda för att medicinera, det är synd eftersom det räddar liv, säger Karin Schenck-Gustafsson, forskare och läkare på Karolinska Institutet. För höga doser leder till besvärliga biverkningar, menar Schenck-Gustafsson, med resultatet att många patienter slutar med sin medicin. Vilka mediciner är bra när fettvärden och liknande inte är dåliga? - Ja, till exempel Trombyl, Waran, statiner, alla de är bra, förutom att doserna ofta är för höga, säger Karin Schenck-gustafsson. På Läkemedelsverket har de inte fått in anmälningar om felaktiga doser med hjärtmedicin för kvinnor. - I dag görs studier på kvinnor och det är inte stor skillnad på doser mellan könen. I bland kan det vara större variation män i mellan, än mellan könen, säger Lennart Forslund, chef för medicin på Läkemedelsverket. - En stor biffig karl i 150-kilos klassen har ibland en annan dos än en liten tant, men det inser även den behandlande läkaren. Att många hjärtpatienter måste ta många olika läkemedel tror Schenk-Gustafsson kan vara ett problem, och säger att det vore bättre med ett multipiller. - Bäst vore förstås om alla tog sina promenader, slutade att röka och inte åt fett, säger hon och vill varna för en kollegas åsikter. Som hon inte håller med. Det läkaren Annika Dahlkvist bloggar om och pratar om i intervjuer, att allt fett är bra, det tycker hon är oansvarigt att påstå. - Det finns så mycket forskning som säger att det är det mättade fettet som kalkar igen våra ådror, jag förstår inte hur hon kan stå och säga att det skulle vara ofarligt, säger Karin Schenck-Gustafsson. Att hålla igen på kolhydraterna, som är en huvudlinje hos Dahlqvist, har hjärtprofessorn inga synpunkter på. Karin Schenck-Gustafssons bästa hjärträddar-knep: * Motionera, promenera och gör något med kroppen i minst en halvtimme om dagen. * Rök inte. * Ät inte mättat fett, som bacon, grädde och korv. Hellre olivolja, fisk och nötter. * Undvik överdrivet saltande. * Håll nere vikten. * Drick ett halvt glas vin, men mer blir det direkt farligt. Vill du vara med och testa mediciner för kvinnor? Läs mer här
Av Hanna Brodda
16 september, 2009

2 kommentarer

  • Av anonym 20 juni, 2011

    kvinna 51 hjärtinfarkt
    Jag har just fått hjärtinfarkt och gjort 2 st sk sprängningar. Enda riskfaktorerna för mej var höga blodfetter och ev stress. Har dessutom lågt blodtryck och alla hjärtmediciner är tydligen blodtryckssänkande. Hur vet jag då att jag inte får överdosering. Har tydligen 2 sorters mediciner. Känner visseligen yrsel idag men kan det vara farligt på andra sätt?

  • Av anonym 6 oktober, 2010

    Olika bud om Trombyl!
    Jösses, blir än mer konfys efter att läst faktan om Trombyl på denna sida; Hur mycket olika besked ska man tåla från olika läkare angående samma medicin???
    – Från hjärtläkare nr 1 var beskedet att Trombyl-behandlingen inte fick avbrytas av någon som helst anledning; varken operation eller annan, inte ens för en kort period.
    – Från hjärtläkare nr 2 kom beskedet att det gick visst för en kortare period; och Trombyl var inte alls ett blodförtunnande som Waran, utan ett medel som förhindrade trombocyter från att klumpa ihop sig.
    – Från nästa allmänläkare heter det att Trombyl är ett milt blodförtunnande…
    Inte undra på att man blir skeptisk på alla olika bud som kommer från läkarkåren, när man dessutom läser mängder andra info på nätet…
    Vem i hela friden ska man tro på av alla läkare som alla har sin egen åsikt av behandlingsmetoder och medicinverkan? – HJÄLP!!!

Comments are closed.