Uppdaterad: 2009-12-02

Kommentera

Kvinnorna Afrikas räddning: Vi tänker inte dö!

Bild

Än så länge är det fler kvinnor än män som kommer till hiv-klinikerna. Många män vill inte veta om de är sjuka. Hiv upptäcks genom ett test.Alla med ett CD4, ett test som mäter immunförsvaret, under 200 får bromsmediciner enligt ett schema och en lista från WHO. En frisk människa har över 400 i värde och det går att överleva en kort tid med immunförsvar som är nära noll.

Fakta om Reyataz

De verkar genom att minska antalet hiv-virus i blodet, detta i sin tur stärker ditt immunsystem och risken för sjukdomar förknippade med hiv, minskas. Det här är inte något botemedel mot hiv.

Varning för: Tas ej tillsammans med Johannesört och ett flertal andra...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

De har hiv. Utan bromsmediciner skulle deras liv vara slut inom ett par år. Träffa kvinnorna som bestämt sig för att överleva en av modern tids svåraste epidemier.

Det är Världsaidsdagen och så här tjugo år efter att vi i västvärlden blev livrädda för sjukdomen, kan vi konstatera att vi hade rätt. Våga skräckscenarior råder, dock inte här, utan i Afrika. Men det sker underverk. Med många miljarder kronor på fickan försöker läkemedelsbolagen göra nytta. De når inte alla, men några. De når kvinnorna.

Kvinnorna överlever. Ungefär så enkelt var det att övertyga männen om att bromsmediciner är bra att ha för den som har hiv. Men det har tagit tid.
Så sent som för ett år sedan medgav president Mugabe kopplingen mellan hiv och Aids, ja, att hiv leder till dödssjukdomen aids. Innan dess gick arbetet med bromsmediciner trögt, berättar personalen på plats i Lesotho.

Kvinnorna har förlorat mer på den fruktansvärda sjukdomen HIV. Över femtio procent fler av de smittade är kvinnor i större delen av Afrika.
-Det är inte manligt att vara sjuk, då är det bättre att inte veta, tror jag tyvärr många resonerar, säger läkareHanan Osman, läkare på Sankathana kliniken i Lesotho som ägs av Bristol-Myers Squibb.
Det råder en machokultur i många av länderna i Afrika och kvinnorna kommer långt ner i hierarkin. De har inte möjlighet eller ens rättighet att freda sina kroppar. Att bli gift, är ofta detsamma som att överlämna sin kropp till en man. Men det är också så att gå ensam om natten, eller bara vara på fel plats, kan leda till att du blir våldtagen. Utan egentlig rättighet att säga nej. Det här gäller inte bara vuxna kvinnor, utan även unga och spädbarn.

Enligt Hanan Osman är det en orsak till den snabba spridningen.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Infektion Kvinna aids

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons