Uppdaterad: 2009-12-02

Kommentera

Kvinnorna Afrikas räddning: Vi tänker inte dö!

Bild

Än så länge är det fler kvinnor än män som kommer till hiv-klinikerna. Många män vill inte veta om de är sjuka. Hiv upptäcks genom ett test.Alla med ett CD4, ett test som mäter immunförsvaret, under 200 får bromsmediciner enligt ett schema och en lista från WHO. En frisk människa har över 400 i värde och det går att överleva en kort tid med immunförsvar som är nära noll.

Fakta om Reyataz

De verkar genom att minska antalet hiv-virus i blodet, detta i sin tur stärker ditt immunsystem och risken för sjukdomar förknippade med hiv, minskas. Det här är inte något botemedel mot hiv.

Varning för: Tas ej tillsammans med Johannesört och ett flertal andra...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (2 röster)

De har hiv. Utan bromsmediciner skulle deras liv vara slut inom ett par år. Träffa kvinnorna som bestämt sig för att överleva en av modern tids svåraste epidemier.

Det är Världsaidsdagen och så här tjugo år efter att vi i västvärlden blev livrädda för sjukdomen, kan vi konstatera att vi hade rätt. Våga skräckscenarior råder, dock inte här, utan i Afrika. Men det sker underverk. Med många miljarder kronor på fickan försöker läkemedelsbolagen göra nytta. De når inte alla, men några. De når kvinnorna.

Kvinnorna överlever. Ungefär så enkelt var det att övertyga männen om att bromsmediciner är bra att ha för den som har hiv. Men det har tagit tid.
Så sent som för ett år sedan medgav president Mugabe kopplingen mellan hiv och Aids, ja, att hiv leder till dödssjukdomen aids. Innan dess gick arbetet med bromsmediciner trögt, berättar personalen på plats i Lesotho.

Kvinnorna har förlorat mer på den fruktansvärda sjukdomen HIV. Över femtio procent fler av de smittade är kvinnor i större delen av Afrika.
-Det är inte manligt att vara sjuk, då är det bättre att inte veta, tror jag tyvärr många resonerar, säger läkareHanan Osman, läkare på Sankathana kliniken i Lesotho som ägs av Bristol-Myers Squibb.
Det råder en machokultur i många av länderna i Afrika och kvinnorna kommer långt ner i hierarkin. De har inte möjlighet eller ens rättighet att freda sina kroppar. Att bli gift, är ofta detsamma som att överlämna sin kropp till en man. Men det är också så att gå ensam om natten, eller bara vara på fel plats, kan leda till att du blir våldtagen. Utan egentlig rättighet att säga nej. Det här gäller inte bara vuxna kvinnor, utan även unga och spädbarn.

Enligt Hanan Osman är det en orsak till den snabba spridningen.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Infektion Kvinna aids

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons