Uppdaterad: 2014-06-10

4 kommentarer

Läkare varnar för skönhetsoperation i könet

Bild

Det här är ett normalt könsorgan hos en vuxen kvinna. "Om någon av delarna skärs bort och/eller sys ihop är risken stor för smärta och känselbortfall, säger gynekolog och överläkare Lotti Helström. Hon beskriver den vuxna kvinnans slida så här: Det är mycket eller lite hår som omger slidan. De yttre blygdläpparna minskar med åldern, på grund av att fettet minskar i området och de inre blygdläppar växer och blir pigmenterade i samband med puberteten. Klitoris syns som en liten knapp, men knappen är förbunden med ett större område av nerver och svällkroppar undertill. Fullt av nerver och nervtrådar överallt.

Ärrbildning, smärta och minskad förmåga att kroppsligen tända är några av de komplikationer som kvinnor kan råka ut för efter plastikkirurgi i könsorganet. "Det borde vara förbjudet eftersom det strider mot lagen om kvinnlig könsstympning", säger docent och läkare Lotti Helström.  

Allt fler plastikkirurgikliniker erbjuder något de kallar intimkirurgi eller könsdesign.
Det är skönhetsoperationer för, i huvudsak kvinnans, könsorgan. Hos exempelvis Strandklinken i Stockholm kan kvinnor operera "assymetriska blygdläppar" för 16000 kronor. Ska hela slidan göras om kostar det 44 000 kronor och måste göras under narkos, enligt prisslistan.

- Det går inte att göra några "helt riskfria" kirurgiska ingrepp i det sexuella organet. När nerver och nervtrådar kapas försvinner känsel, det kan istället bara göra ont. Risken är stor att kvinnan upplever minskad förmåga att njuta av sex, säger Lotti Helström, docent och överläkare vid Kvinnokliniken på Södersjukhuset.

Statistik på eventuella komplikationer finns inte idag.
Missnöjda patienter efter
intimplastikkirurgi går heller inte att skilja ut i Socialstyrelsens
register, eftersom ärendena inte bokförs under en egen rubrik. Det som
visar ökningen är ett nästan oändligt antal plastikkirurgmottagningar
som erbjuder könsdesign.

De flesta kliniker erbjuder:

  • Förminskning av blygdläpparna där större delen skärs bort med kniv eller laser.
  • Försnävning av slidans muskler och öppning där delarna sys ihop.
  • Fettsugning av vulva.
  • Borttagning av klitoriskappa.

De vanligaste komplikationerna efter
kirurgiska ingrepp generellt är infektioner, men när det kommer till
känsliga områden som könsorganet kan ingen kirurg lova att organet
kommer att fungera som det ska, eftersom konsekvenserna inte har
utvärderats vetenskapligt, enligt Lotti Helström.

Möjligen är det inte ens lagligt, menar företrädare för Läkarförbundet. Att kirurgiskt ändra utseendet på könet borde strida mot lagen om förbud mot könsstympning. I lagen står det: "Ingrepp i
de kvinnliga yttre könsorganen i syfte att stympa dessa eller
åstadkomma andra bestående förändringar av dem (könsstympning) får inte
utföras, oavsett om samtycke har lämnats till ingreppet eller inte."

För ett år sedan skickades en remiss ut från Socialstyrelsen om reglering av plastikkirurgi i privat vård. Läkarförbundet framförde då kritik för att området initimkirurgi inte berördes i rapporten. De skriver att "det är en brist att man inte diskuterat hur intimkirurgi på kvinnor i estetiskt syfte förhåller sig till bestämmelserna i lagen (1982:316) mot förbud på könsstympning. Det måste klargöras"

- Könsstympningslagen kan framstå som en rasistisk lag idag. Om en svart kvinna från Somalia ber att få göra operationen av kulturella skäl är det förbjudet, men när en vit kvinna begär att henns blygdläppar eller klitorisförhud ska förminskas av kosmetiska skäl, som också är en kulturellt betingad önskan, görs det utan att reflektera över om det strider mot lagen, säger Lotti Helström.

Varför och vilka kvinnor det är som opererar sina kön är viktiga frågor
för samhället och vården att ställa sig, för att kunna informera och få
dessa kvinnor att inse faran med en operation av slidan.

På Akademiklinikens hemsida, Sveriges största mottagning för plastikkirugi, erbjuder de intimkirurgi för kvinnor som känner sig besvärade av att bada, idrotta eller har blivit hämmade i sexuella relationer på grund av hur de ser ut. De skriver också att ingreppen blivit "vanligare" på senare år.

Enligt forskaren Lih-Mei Liao i vid UCL Institutet för kvinnohälsa i Storbritannien är det en missuppfattning av hur ett normalt kvinnokön ska se ut. Normen utgår idag från ett barns lilla "snippa". En flicka före puberteten har bara ett sträck mellan två tjocka yttre blydläppar. När hon når puberteten växer de inre blygdläpparna fram och de yttre blir med åren mindre.

- Jag tror tyvärr att det handlar om en demonisering av den vuxna kvinnans könsorgan och sexualitet, säger Lotti Helström. Kvinnor ska inte behöva tycka att de ser konstiga ut för att de har mognat, det är naturligtvis viktigt.

Läs mer: "Skönt att bli av med mina blygdläppar"

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-06-03
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 21/5

Skit i vad så kallade docenter säger

anonyms bild

Vad som är normalt utseende för ens slida kan ingen docent uttala sig om. Många kvinnor får svåra bristningar och skador vid förlossning, som så kallade docenter eller läkare inte ens kan upptäcka efteråt. För de själva saknar grundläggande kunskap om könets anatomi och vilka muskler som gått av vid förlossning. Därför ska dessa okunniga docenter inte komma nu och moralisera om kvinnors val av intimkirurgi, när de själva inte vet hur kvinnans kön ska se ut.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/1

Allt handlar inte om utseende!

anonyms bild

Och jag som skriver detta har precis bestämt mig för att utföra en slidförsnävning.

Detta har inte med utseendet att göra utan med att jag, sedan jag födde mitt första barn för 15 år sedan, inte kan njuta av sex då jag knappt kan avgöra om jag är penetrerad vid samlag.

Mitt underliv är ett stort, öppet hål som går att se rakt in i, med flikiga/köttiga kanter som buktar ut och alltid är fulla med skavsår från trosorna. Jag kan heller inte bli av med avföring som en normal människa.

Jag har sökt vård inom landstinget men de åtgärdar inte detta då jag inte lider av inkontinens.

Det är lätt för fördomsfulla människor att tro att alla andra också är ytliga. Men så är inte fallet- vissa har medicinska problem.

I mitt fall handlar det om en gammal förlossningsskada som vården inte hjälper mig med. Det handlar om en så grundläggande sak i livet som en förhoppning om att kunna ha en sexuell relation med en man, att kunna utföra ett samlag!

Jag kan inte förstå varför kvinnor ska behöva ha det såhär när man åtgärdar andra icke livshotande skador inom vården.

Tack och lov att det finns privata kliniker!

Kommentar av anonym

Skrivet 18/4

Jag har samma problem

anonyms bild

Är nyfiken på hur du upplever resultatet? Har det blivit bättre? Jag mpr super dålugtvefter tre barn och ned förkissningaskada som avfärdas av läkare, så glad att det går att ordna✔️

Kommentar av Anonym

Skrivet 30/4

Vackert med stora läppar!

Anonyms bild

Galet! Finns inget mer vackert och upphetsande än stora inre blygdläppar! Kan inte ens bli upphetsad när jag ser en skl streckfitta som också är rakad på bild! Har man en streckfitta borde man behålla håret där, annars ser den tyvärr inte så mogen ut, ett faktum. Uppenbart att vissa kirurger vill tjäna pengar på tjejers osäkerhet när det är helt normalt och som det ska! Hade de kunnat tjäna pengar på förstoring av dom inre blygdläpparna, hade det väl också gjort det! Men förmodligen väldigt svårt att få till. Såg att någon plastik kirurgi omnämde det som en " avvikelse" Som det skulle vara något onormalt,när det kanske majoriteten har just större inre blygdläpparna! Helt galet och lögn alltså som sprids av kirurger! Vilket borde vara olagligt! Detta skapar onödiga komplex och så mycket lidande
Så tragiskt!!
Trir de flesta,mig inräknat inte bryr sig hur fittan ser ut eller fullar variation på utseende, eller föredrar större inre blygdläpppar! Så även utifrån detta så är det helt galet att stympa sig!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons