Uppdaterad: 2014-06-10

4 kommentarer

Läkare varnar för skönhetsoperation i könet

Bild

Det här är ett normalt könsorgan hos en vuxen kvinna. "Om någon av delarna skärs bort och/eller sys ihop är risken stor för smärta och känselbortfall, säger gynekolog och överläkare Lotti Helström. Hon beskriver den vuxna kvinnans slida så här: Det är mycket eller lite hår som omger slidan. De yttre blygdläpparna minskar med åldern, på grund av att fettet minskar i området och de inre blygdläppar växer och blir pigmenterade i samband med puberteten. Klitoris syns som en liten knapp, men knappen är förbunden med ett större område av nerver och svällkroppar undertill. Fullt av nerver och nervtrådar överallt.

Ärrbildning, smärta och minskad förmåga att kroppsligen tända är några av de komplikationer som kvinnor kan råka ut för efter plastikkirurgi i könsorganet. "Det borde vara förbjudet eftersom det strider mot lagen om kvinnlig könsstympning", säger docent och läkare Lotti Helström.  

Allt fler plastikkirurgikliniker erbjuder något de kallar intimkirurgi eller könsdesign.
Det är skönhetsoperationer för, i huvudsak kvinnans, könsorgan. Hos exempelvis Strandklinken i Stockholm kan kvinnor operera "assymetriska blygdläppar" för 16000 kronor. Ska hela slidan göras om kostar det 44 000 kronor och måste göras under narkos, enligt prisslistan.

- Det går inte att göra några "helt riskfria" kirurgiska ingrepp i det sexuella organet. När nerver och nervtrådar kapas försvinner känsel, det kan istället bara göra ont. Risken är stor att kvinnan upplever minskad förmåga att njuta av sex, säger Lotti Helström, docent och överläkare vid Kvinnokliniken på Södersjukhuset.

Statistik på eventuella komplikationer finns inte idag.
Missnöjda patienter efter
intimplastikkirurgi går heller inte att skilja ut i Socialstyrelsens
register, eftersom ärendena inte bokförs under en egen rubrik. Det som
visar ökningen är ett nästan oändligt antal plastikkirurgmottagningar
som erbjuder könsdesign.

De flesta kliniker erbjuder:

  • Förminskning av blygdläpparna där större delen skärs bort med kniv eller laser.
  • Försnävning av slidans muskler och öppning där delarna sys ihop.
  • Fettsugning av vulva.
  • Borttagning av klitoriskappa.

De vanligaste komplikationerna efter
kirurgiska ingrepp generellt är infektioner, men när det kommer till
känsliga områden som könsorganet kan ingen kirurg lova att organet
kommer att fungera som det ska, eftersom konsekvenserna inte har
utvärderats vetenskapligt, enligt Lotti Helström.

Möjligen är det inte ens lagligt, menar företrädare för Läkarförbundet. Att kirurgiskt ändra utseendet på könet borde strida mot lagen om förbud mot könsstympning. I lagen står det: "Ingrepp i
de kvinnliga yttre könsorganen i syfte att stympa dessa eller
åstadkomma andra bestående förändringar av dem (könsstympning) får inte
utföras, oavsett om samtycke har lämnats till ingreppet eller inte."

För ett år sedan skickades en remiss ut från Socialstyrelsen om reglering av plastikkirurgi i privat vård. Läkarförbundet framförde då kritik för att området initimkirurgi inte berördes i rapporten. De skriver att "det är en brist att man inte diskuterat hur intimkirurgi på kvinnor i estetiskt syfte förhåller sig till bestämmelserna i lagen (1982:316) mot förbud på könsstympning. Det måste klargöras"

- Könsstympningslagen kan framstå som en rasistisk lag idag. Om en svart kvinna från Somalia ber att få göra operationen av kulturella skäl är det förbjudet, men när en vit kvinna begär att henns blygdläppar eller klitorisförhud ska förminskas av kosmetiska skäl, som också är en kulturellt betingad önskan, görs det utan att reflektera över om det strider mot lagen, säger Lotti Helström.

Varför och vilka kvinnor det är som opererar sina kön är viktiga frågor
för samhället och vården att ställa sig, för att kunna informera och få
dessa kvinnor att inse faran med en operation av slidan.

På Akademiklinikens hemsida, Sveriges största mottagning för plastikkirugi, erbjuder de intimkirurgi för kvinnor som känner sig besvärade av att bada, idrotta eller har blivit hämmade i sexuella relationer på grund av hur de ser ut. De skriver också att ingreppen blivit "vanligare" på senare år.

Enligt forskaren Lih-Mei Liao i vid UCL Institutet för kvinnohälsa i Storbritannien är det en missuppfattning av hur ett normalt kvinnokön ska se ut. Normen utgår idag från ett barns lilla "snippa". En flicka före puberteten har bara ett sträck mellan två tjocka yttre blydläppar. När hon når puberteten växer de inre blygdläpparna fram och de yttre blir med åren mindre.

- Jag tror tyvärr att det handlar om en demonisering av den vuxna kvinnans könsorgan och sexualitet, säger Lotti Helström. Kvinnor ska inte behöva tycka att de ser konstiga ut för att de har mognat, det är naturligtvis viktigt.

Läs mer: "Skönt att bli av med mina blygdläppar"

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-06-03
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 21/5

Skit i vad så kallade docenter säger

anonyms bild

Vad som är normalt utseende för ens slida kan ingen docent uttala sig om. Många kvinnor får svåra bristningar och skador vid förlossning, som så kallade docenter eller läkare inte ens kan upptäcka efteråt. För de själva saknar grundläggande kunskap om könets anatomi och vilka muskler som gått av vid förlossning. Därför ska dessa okunniga docenter inte komma nu och moralisera om kvinnors val av intimkirurgi, när de själva inte vet hur kvinnans kön ska se ut.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/1

Allt handlar inte om utseende!

anonyms bild

Och jag som skriver detta har precis bestämt mig för att utföra en slidförsnävning.

Detta har inte med utseendet att göra utan med att jag, sedan jag födde mitt första barn för 15 år sedan, inte kan njuta av sex då jag knappt kan avgöra om jag är penetrerad vid samlag.

Mitt underliv är ett stort, öppet hål som går att se rakt in i, med flikiga/köttiga kanter som buktar ut och alltid är fulla med skavsår från trosorna. Jag kan heller inte bli av med avföring som en normal människa.

Jag har sökt vård inom landstinget men de åtgärdar inte detta då jag inte lider av inkontinens.

Det är lätt för fördomsfulla människor att tro att alla andra också är ytliga. Men så är inte fallet- vissa har medicinska problem.

I mitt fall handlar det om en gammal förlossningsskada som vården inte hjälper mig med. Det handlar om en så grundläggande sak i livet som en förhoppning om att kunna ha en sexuell relation med en man, att kunna utföra ett samlag!

Jag kan inte förstå varför kvinnor ska behöva ha det såhär när man åtgärdar andra icke livshotande skador inom vården.

Tack och lov att det finns privata kliniker!

Kommentar av anonym

Skrivet 18/4

Jag har samma problem

anonyms bild

Är nyfiken på hur du upplever resultatet? Har det blivit bättre? Jag mpr super dålugtvefter tre barn och ned förkissningaskada som avfärdas av läkare, så glad att det går att ordna✔️

Kommentar av Anonym

Skrivet 30/4

Vackert med stora läppar!

Anonyms bild

Galet! Finns inget mer vackert och upphetsande än stora inre blygdläppar! Kan inte ens bli upphetsad när jag ser en skl streckfitta som också är rakad på bild! Har man en streckfitta borde man behålla håret där, annars ser den tyvärr inte så mogen ut, ett faktum. Uppenbart att vissa kirurger vill tjäna pengar på tjejers osäkerhet när det är helt normalt och som det ska! Hade de kunnat tjäna pengar på förstoring av dom inre blygdläpparna, hade det väl också gjort det! Men förmodligen väldigt svårt att få till. Såg att någon plastik kirurgi omnämde det som en " avvikelse" Som det skulle vara något onormalt,när det kanske majoriteten har just större inre blygdläpparna! Helt galet och lögn alltså som sprids av kirurger! Vilket borde vara olagligt! Detta skapar onödiga komplex och så mycket lidande
Så tragiskt!!
Trir de flesta,mig inräknat inte bryr sig hur fittan ser ut eller fullar variation på utseende, eller föredrar större inre blygdläpppar! Så även utifrån detta så är det helt galet att stympa sig!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons