Allt fler patienter vill spela in sitt läkarbesök. För minnet, för familjealbumet eller på grund av bristande förtroende för läkaren.

Nu ger Läkarförbundet sin syn på saken.

Att vilja filma sin förlossning är inte ovanligt idag. En del patienter vill också ha kameran, eller i alla fall bandspelarfunktionen på under ett vanligt läkarbesök. Ibland som en hjälp att komma ihåg vad som sades. Det här låter kanske som en självklar rättighet för patienterna, men allt fler läkare har börjat klaga.

För en tid sedan skrev läkaren Jakob Endler i en krönika Läkarförbundets tidning Läkartidningen att han kände sig "irriterad och misstrodd" eftersom han misstänkte att en patients anhöriga ville filma honom för att använda som bevis om något blev fel.

Nu har förbundet tagit fram en policy för att hjälpa läkarna att hantera situationen med dokumenterande patienter. För vagt tycker Jakob Endler.


– Jag hade önskat att det fanns en tydlig formulering om att den som inte vill bli filmad inte ska behöva bli det på sitt arbete. Att det var Läkarförbundets ståndpunkt, säger han i en intervju med Läkartidningen.

Läkarförbundets råd är istället att prata med patienterna. Fråga om vad filmen ska användas till. Om läkaren upplever att det finns ett bristande förtroende från patienterna föreslås i råden att försöka öka förtroendet. Inte förbjuda filmandet. Råden kommer snart att finnas på förbundets hemsida enligt Läkartidningen.

Läs på bloggen: Läkare, du kan bli granskad!

Av Hanna Brodda
15 februari, 2013