Uppdaterad: 2011-10-14

1 kommentar

Längre liv trots spridd lungcancer

Fakta om Avastin

Kan hindra utvecklingen av cancer i mage, lunga, njurar och bröst genom att svälta ut tumören.

Varning för: Om du har tillstånd som orsakar inflammation inne i buken, till...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (8 röster)

En ny kombination av mediciner förlänger livet för patienter med den vanligaste formen av spridd lungcancer.

 Enligt Anders Vikström, överläkare på lungkliniken vid Linköpings Universitetssjukhus och ansvarig för den svenska delen av studien, är resultatet ett genombrott för cancerpatienterna.

- Tiden tills patienterna får återfall är imponerande lång. De här är det bästa resultat man hittills sett för de här patienterna, säger han  i ett pressmeddelande.

Behandlingen går ut på att kombinera antikroppen Avastin med cellgifterna Alimta och Cisplatin.

I studien deltog 376 patienter från hela världen med spridd icke småcellig lungcancer, undantaget patienter med typen skivepitelcancer.

Alla patienter fick en inledande standardbehandling med antikroppen Avastin samt cellgifterna Alimta och Cisplatin. De patienter som hade nytta av behandlingen delades sedan in i två grupper, där den ena gruppen fick Avastin och Alimta medan kontrollgruppen enbart fick Avastin som underhållsbehandling.

De som fick den kombinerade behandlingen fick återfall efter i snitt 10,2 månader jämfört med efter drygt ett halvår i kontrollgruppen. Det är en förbättring på 55 procent i den grupp som fick kombinationsbehandling.

 - För patienter med avancerad lungcancer som vi inte kan bota, är det viktigaste att kunna må så bra som möjligt så länge som möjligt. Det är därför roligt att se att patienterna lever längre tid utan att tumörsymptomen försämras men också att det sker utan att livskvaliteten i övrigt blir sämre, säger Anders Vikström. Det här inger hopp och det vi ser nu är säkert bara början.

Den vanligaste formen av lungcancer kallas adenocarcinom och svarar för omkring 65 procent av all icke-småcellig lungcancer.

Studien presenterades av tillverkaren Roche vid den stora cancerkongressen Ecco i Stockholm i september 2011.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-09-26
Dina mediciners bild

Kategorier:

Cancer lungcancer

Kommentera artikeln

Kommentar av ´marianne

Skrivet 16/12

lungcacer

´mariannes bild

jag ´är ny´fyllda 55 ´år och har lungcancer som jag då haft i minst 2 ½ år den märktes när jag fick ont i huvudet 4 ånader efter de jag sa till första gången väl kommen till sunderby sjukhus konstaterades en metasts i min skalle som jag fick operera bort väldigt snabbt ca 2 dagar så låg jag på bordet...nu går jag på kontroll har lungcancer i höger lunga som växer jag har fått prova alla cellgifter men inget resultat...
nu var jag den 14 på röntgen i sunderbyn och 15 hos läkarn där jag fick beskedet att min tumör växer och inte har jag fått nåra andra behandlingar om sprida sej eller nåt jag går som en tickande bomb typ,,,, så de är inte mycke man tror på som cancer patient de är så mycke ord å inget händer

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons