Uppdaterad: 2011-02-25

9 kommentarer

Lär känna Anne-Sofie, en bloggare med kamplust

Bild

Före och efter. Anne-Sofie drabbades av sjuklig trötthet, hon gick upp 40 kilo på två år och hon har svårt att hålla upp värmen. Nu bloggar hon på Dina mediciner om sin kamp för rätt diagnos och behandling.

För två år sedan tog orken slut för Anne-Sofie. Alldeles plötsligt. Sedan dess har hon kämpat för att få veta om det är det hon själv tror är orsaken. Sköldkörteln. Följ bloggen och hennes kamp för att få ta alla prover, för att få en diagnos och sedan rätt behandling. 

När tröttheten inte går att bota med sömn kan det vara ett symtom på en sjukdom, i bästa fall en som enkelt går att bota. Så tänkte Anne-Sofie när hon traskade iväg till vårdcentralen hemma i Skövde.

- De ville redan från början få det till att jag var deprimerad, men det måste jag väl veta själv om jag är, sa jag, berättar Anne-Sofie för Dina mediciner.

Deprimerad eller inte tackade Anne-Sofie för de antidepressiva medicinerna som de erbjöd. Hon tyckte själv inte att hon var derimerad, men tröttheten och orkeslösheten gjorde henne ledsen. Korta stunder har Anne-Sofie känt panikångest, svårigheter att andas över situationen och orkeslösheten, men inte deprimerad.

- Jag har provat alla antidepressiva som finns och kognitiv beteende terapi, KBT, men inte blir jag piggar för det, säger Anne-Sofie.

När inget blev bättre började Anne-Sofie läsa på. Hon läste om sköldskörtelproblem som kunde orsaka enorm trötthet. När hon såg att sköldkörtelproblem kunde ha autoimmuna orsaker, det vill säga att kroppen och immunförsvaret attackerar sin egen vävnad ringde en klocka. Hon har sedan barndomen en annan autoimmun sjukdom, hepatit, en kronisk inflammation i levern, och tänkte att det kanske kunde hänga ihop.

Anne-Sofie bad läkaren på vårdcentralen kolla sköldkörteln. Prov på TSH togs. Det är ett hormon i blodet som kan öka, om sköldkörteln inte producerar sitt hormon i tillräcklig dos. Det menar vissa experter, som Dina mediciner tidigare intervjuat, inte alltid är fallet. För många syns ingenting på de konventionella blodproverna, men det är långt ifrån alla läkare som känner till eller håller med om den bedömningen.

- Min läkare har bara fokuserat på vad Försäkringskassan godkänner för sjukskrivning, det är i och för sig hjälpsamt, men jag behöver ju hjälp. Jag vill bara bli frisk.

Vad bloggar du om på Dina mediciner?

- Min kamp! Jag tänker skaffa alla prover som finns, jag tänker aldrig ge mig, nu har jag fått så mycket stöd här och många som bryr sig. nu ger jag mig inte. Följ med och se hur långt jag kan gå, ni kommer att bli överraskade! Jag är inte ensam längre!

 Här hittar du Anne-Sofies blogg Min kamp.

Läs mer: om underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos.

"De prover som finns idag för att hitta sköldkörtelsjukdomen hypotyreos är inte tillräckliga"

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-02-21
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hormoner sköldkörtel

Kommentera artikeln

Kommentar av A-K

Skrivet 9/12

Scandlab

A-Ks bild

Hej.
Jag var jättetrött under en lång tid och hade svårt med koncentrationen mm.
En dag svullnade min hals upp jättemycket på utsidan. Iväg till vårdcentralen där jag blev sjukskriven för påssjuka (!?!) och skulle vara hemma i några veckor. Ingen förbättring under sjukskrivningen så tillbaka för provtagning. Läkaren sa att det här är någonting allvarligt så du får vara sjukskriven till provsvaren har kommit. Provsvaren kom men visade ingenting. Då var jag plötsligt frisk och kunde börja jobba igen ( trots att halsen fortfarande var lika svullen och att jag knappt kunde hålla mig vaken). Blev bara sämre och sämre, gick upp jättemycket i vikt, håret rasade, fick eksem i ansiktet, på bålen runt halsen mm kunde knappt tänka och sov så fort jag var ledig.
Besökte flera andra läkare, svaret blev bara att jag var fet och lat. Jag skulle prova att röra på mig och gå med i viktväktatna.
Livet kändes skit! Trodde till slut att jag skulle dö.
Fick efter en lång tid höra talas om min räddning, SCANDLAB.
Ringde till scanlab och berättade hur jag mådde, de rekommenderade vissa provtagningar. Svaren kom tillbaka och ja, jag var jättesjuk!!!
Hade gått med mina sköldkörtelproblem så länge så att även binjurarna hade tagit stryk. Fick äntligen komma till en läkare och fick hjälp. Livet vände! Nu mår jag toppen!!! :-)
Ja, scandlabs prover är dyra och jag fick gå till en privatläkare som var dyr men det var värt varenda krona!!!

Kommentar av Cilla

Skrivet 14/3

Jag fick hjälp med Naturprodukterna BerryEn

Cillas bild

Hej Ann Sofie.

Jag känner igen alla dina symptom och har gått upp 40 kilo, har sköldkörtelproblem, inflammtion (en knöl) vid sköldkörteln i 10 år, fibromyalgi etc.
Jag blev helt återställd med hjälp av naturprodukterna BerryEn från Tyskland på 6 veckor. Produkterna är i geléform och tas snabbt upp av kroppen.

Det är med hjälp af produkten YUMI som innehåller havstanget Fucoidan som min sköldkörtel kom i gång efter 15 år, i balans och har börjast fungera som normalt.

Med hjälp av produkten AKTIV, som innehåaler naturligt Collagen i geléform blev jag helt återställd av min fybromyalgi och lever nu utan värk och illamående alla dagar.

BerryEn produkterna finns i Tyskland, Holland, Danmark och på Island där jag bor. Jag vet att de ska med produkterna till Sverige i juni / juli.

Med vänlig hälsning
Cilla

obs! Om du vill ha mer information kan du skriva till cillaragg90@gmail.com

se: http://www.berryen.com/dk/produkter/yumi/

Berry.En processes the Brown Seaweed variety Fucus Vesiculosus. It derives from the crystal clear oceanic waters of Canada and is subject to strict quality control and pollutant tests. Every portion of YUMI contains 250mg standardised Fucus Vesiculosus Extract containing at least 90% Fucoidan, a sulphated polysaccharide with a complex structure. Further natural vital substances contained in the seaweed are Iodine, Zinc, Potassium and Calcium.

Kommentar av Anne-Sofie

Skrivet 14/3

hej Cilla :-)

Anne-Sofies bild

.
Tack för tipset.
Det ska jag ABSOLUT kika på.

KRAAAM

Kommentar av anonym

Skrivet 3/3

Hypo, nya svedabrännkärringen

anonyms bild

Det måste till en väldigt dyr och svår medicin för att sjukdomar ska få status. Visste ni inte det?
Man kommer säkert på något och då får alla den här diagnosen.
Men allvarligt vill jag säga en annan sak också, det är att ta er själva på allvar!
Tänk om ni har cancer, eller någon annan allvarlig sjukdom. Hoppas ni alla trötta och slitna kvinnor kollar upp allt annat som går att kolla innan ni bestämmer er för sköldkörtelfel.

Kommentar av Marie

Skrivet 4/3

svedabrännkärring???

Maries bild

Detta inlägget är knappt ens värt att kommentera! Tar för mycket på krafterna, de få man har...Fast man kan ju inte låta bli för det är mot den inställningen vi slåss varje dag. Kan ju bara konstatera att skrivaren är dåligt påläst som kan påstå att hypo inte är en allvarlig sjukdom. På sikt leder den obehandlad till döden. Alltså lika allvarlig som cancer!!! Ska man då inte ta det på allvar?? Värt att påpeka är också att man kan vara lika dålig som någon med en annan allvarlig sjukdom t ex cancer! Fråga om inte annat de anhöriga vilka liv vi har. Tror någon på fullt allvar att man väljer detta?? Varför tror du att självmordsstatistiken är så hög bland de med denna sjukdom?? För att man mår så bra? Vad som är felet idag är att andra inte tar oss på allvar och det är verkligt allvarligt. Kommer de fram med en ny dyr medicin så får vi inte den i vilket fall som helst. Det offrar man inte på sådana gnällspikskärringar i dagens sjukvård. Nä detta tar jag bara inte så återkom när du läst din läxa!

Kommentar av Kärringsjuka, nej tack!

Skrivet 4/3

"Hoppan!!!"

Kärringsjuka, nej tack!s bild

Ang inlägget innan "Hoppas ni alla trötta och slitna kvinnor kollar upp allt annat som går att kolla innan ni bestämmer er för sköldkörtelfel."

Jag har haft en underfunktion sedan början på -90talet.

-09 började jag känna att något var hemskt fel i min kropp. Mina läkare har nog kollat allt. Utan att hitta någonting.

Min kropp är hur frisk som helst...förutom mina antikroppar som "under precis den här tiden" har stigit upp till 900.

Jag kan inte rå för att jag tror/vet att det beror på min sköldkörtel, fast att mina läkare vill få det till Trötthetssyndrom/Fibro/Depression.

Ibland känner jag att ok, sätt den diagnosen på mig, för jag orkar inte kämpa längre!!!

Sorry, jag tar inte de moderna diagnoserna!!!

Kommentar av Anne-Sofie

Skrivet 4/3

Instämmer...

Anne-Sofies bild

.
Jag instämmer FULLSTÄNDIGT med föregående.

Kommentar av Anne-Sofie

Skrivet 4/3

????

Anne-Sofies bild

.
Hängde inte riktigt med i
innebörden av detta inlägg????

Kram

Kommentar av http://blogg.expressen.se/tyreoidit/

Skrivet 21/2

Det måste bli ett slut...

http://blogg.expressen.se/tyreoidit/s bild

...på dessa slaskdiagnoser. Det är många läkare som inte tror att dessa slaskdiagnoser finns utan bara är psykiskt.

Jag tror inte heller att de finns...ja vet att folk mår jättedåligt, har värk, andningsproblem, muskelsvaghet, ögonbesvär, hjärndimma, otrolig trötthet mm mm. Hemska besvär som man söker för och man åker till akuten mitt i natten för. Man känner inte igen sin egen kropp!!!

Det hemska är att olika landsting och läkare har olika gränsvärden och att de enbart går på gränsvärden.

Hur länge ska läkarna få sätta dessa slakdiagnoser???

Under 1,5 år har jag haft Trötthetssyndrom, Depression mm...fast att jag har ett hoppande TSH och ett stigande TPO (antikroppar mot sköldkörteln). Jag mår jättedåligt, men läkarna säger att det är psykiskt. HUR KAN DET VARA DET!!!

Ibland önskar jag att det var psykiskt för då kunde jag få hjälp, jag har varit på psyk men det hjälper inte mot mina besvär. Jag har hög kroppstemp, röda och brännande hals, brännande och värkande leder, andningsproblem och skavande känsla på en punkt i halsen mm mm.

Jag har ett hoppande TSH och ett stigande TPO.
Alltså en inflammation i sköldkörteln!!!
Jag har inte någon Fibromyalgi, Trötthetssyndrom och inte någon Depression än...men blir man inte trodd så kommer det säkert att bli psykiskt också tillslut.

Jag är så glad varje dag jag orkar kämpa, för jag vet till 100% att det är min sköldkörtel som strular och jag behöver hjälp. Vem kommer att hjälpa mig?????

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons