Uppdaterad: 2013-05-02

14 kommentarer

Levaxin till alla - Liothyronin till några få

Bild

En nedsatt funktion i sköldkörteln ska behandlas med Levaxin i första hand och senare Liotyronin om symptomen inte minskar. Foto: Takeda

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.33962
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (106 röster)

Fakta om Liothyronin

Liotyronin är ett hormon som kroppen normalt producerar själv, det är bland annat när det inte fungerar som ämnet tillsätts utifrån.

Varning för: Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion...

3.78
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (50 röster)

SBU konstaterar i sin rapport att undersökningarna är få och bristfälliga, men deras granskning är färdig. Hypotyreos ska behandlas med Levaxin. De naturliga sköldkörtelpreparaten är inte nyttiga.

Hypotyreos, när funktionen i sköldkörteln är nedsatt, ska i första hand behandlas med Levaxin eller Euthyrox som båda är T4-preparat. I andra hand ska T4 kombineras med Liothyronin, som innehåller hormonet T3. Precis som artikelförfattarna konstaterar är det få patienter som behandlas med Liothyronin redan. För patienter som inte får en förbättring av symptomen efter behandling med Levaxin ska Liotyronin kunna sättas in.

SBU har granskat behandlingarna som ges till patienter med underfunktion i sköldkörteln. I Sverige kan man då få tillskott av hormonerna T4, T3 eller naturligt sköldkörtelhormon, vilket är frystorkad sköldkörtel från gris, som innehåller en kombination av de två hormonerna.

Artikelförfattarna hos SBU konstaterar att det "saknas studier av god kvalitet i vilka sköldkörtelextrakt jämförs med syntetiskt T4" och de tycker att man ska tolka resultaten "med försiktighet". Kvaliteten dras ner av att det är för få människor med i studierna, ofta färre än 50 personer, och att både läkarna och patienterna känner till vad det är för preparat det får och då kan man inte utesluta placeboeffekten. Slutsatsen är ändå att de varnar för användningen av naturligt preparat. (Det är heller inte godkänt i Sverige men går att få på licens av läkare.)

Därför anses pulveriserad grissköldkörtel mindre lämplig än den kemiskt framställda sköldkörtelmedicinen:

  • Osäker dos. Det finns en större risk för variationer i halten av aktiv substans i sköldkörtelextrakt jämfört med i syntetiska preparat.
  • Fel innehåll. Balansen mellan T3 och T4 i extrakt varierar vilket kan göra det svårt att styra den individuella doseringen optimalt.
  • Risk för medicin- och kemikalierester. Det kan också finnas en risk att extrakt från djur innehåller okända biologiska eller kemiska ämnen.
  • Svårmätt effekt. Svårigheter att mäta effekten och se hur mycket som tagits upp av kroppen har konstaterats hos naturligt extrakt jämfört med syntetiska preparat.

Många här på Dinamediciner vittnar om att de känner sig bättre sedan de gått över till frystorkat sköldkörtelextrakt. Eventuellt kan det bero på att de innehåller både T4 och T3, tillskillnad från standardbehandlingen med Levaxin som bara innehåller T4. De flesta människor omvandlar T4 till kroppen till T3, för dem har tillskottet av T3 ingen positiv effekt.

Läs mer: Symptom på hypotyreos

Artikel skriven av redaktionen 2013-02-21
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Nadia

Skrivet 21/7

Jag äter Levaxin i 11 år , 75

Nadias bild

Jag äter Levaxin i 11 år , 75 mg varje dag, för några månad sen började äta grapefruit varje morgon , jag känner mer piggare än äta levaxin , jag undrar om är det ok forsätta med detta , är det inte farligt ?

Kommentar av anonym

Skrivet 29/1

Blodprov viktigare än förbättring

anonyms bild

Står på Levaxin sedan många år. Till en början var det en lättnad för jag fick mer energi. Jag har dock märkt att energin avtog med åren. Men annan behandling än Levaxin får jag inte ens prova. Eftersom mina blodprov på Levaxin är perfekta. Saker som aldrig blivit bra på Levaxin är: Aptiten återkom aldrig, har samma usla aptit som när jag först drabbades av hypotyreos. Vikten gick aldrig ner. Trots bra kost och inget överätande försvann hypotyreoskilona aldrig. Jag är lite tjock fastän jag äter mindre än andra och rör på mig. Innan hypotyreosen var jag medelvikt. Skulle jag äta som innan hypotyreosen så blir jag fet. Dessutom har jag med behandling fortfarande låg kroppstemp. 36,1 är mitt normala. När jag hade hypotyreos hade jag 36,0. Innan hypotyreosen var min normala temp 37,3.

Kommentar av anonym

Skrivet 7/12

Hur lång tid tar det innan man märker någon skillnad?

anonyms bild

Jag har precis börjat äta levaxin100(som startdos). Min läkare sa att jag skulle må dåligt i en vecka men jag känner ingenting. Är fortfarande frusen och har en puls på 40 bpm. Hur lång tid tar det innan levaxinet börjar verka? .....och är det någon som blir hjälpt av levaxin då många verkar väldigt negativa.

Kommentar av Lena Wahlberg

Skrivet 20/12

Hur lång tid innan man märker nån skillnad?????

Lena Wahlbergs bild

Fick diagnosen runt år 2000. Fick Levaxin. Inget hände. Kände ingen skillnad. Värdena var helt OK enligt läkaren men jag kände/känner ingen skillnad om jag tar Levaxin eller inte. Så blev jag gravid. Barn nr två. Talade om på mödravården att jag åt Lvxn och det antecknades. Det togs aldrig några blodprover om jag behövde mer trots graviditeten. Fick havandeskapsförgiftning (i förra veckan (december 2015)) läste jag att man bör kolla blodet var fjärde till var sjätte vecka och man kan behöva dubbel dos under en graviditet. Om inte, kan barnet få skador på CNS. Läste samtidigt att man kan få havandeskapsförgiftning om man inte har tillräcklig dos.) Det slutade med urakut kejsarsnitt på grund av detta. I fjärde månaden fick jag "hjärndimma" och den försvann aldrig. Har nu haft denna hjärndimma, seghet i tankeförmågan, känslan av att vara dement. Nu har det varit så i elva år. Läkaren bara höjer dosen av Lvxn, men min dotter - som har samma fel som jag, fick av sin husläkare efter mycket skrikande Lio utskrivet. Jag fick sju piller Lio av min dotter. Efter fyra timmar började hjärnan att fungera igen och efter tre dagar hade jag fått tillbaka full hjärnkapacitet. Nu har jag i en vecka ätet bara Lvxn igen, då mina sju piller naturligtvis tog slut. Dimman är tillbaka...

Som svar på frågan: halveringstiden för Lvxn är två veckor och efter två veckor tror jag man skulle känt skillnad. Jag har inte känt skillnad på femton år förutom veckan jag även fick Lio. Nu måste jag hitta en specialist, men vem säger att en specialist är påläst...

Kommentar av anonym

Skrivet 8/11

Tyroxin men mår dåligt ändå

anonyms bild

Hej äter tyroxin 75 microgram o 100 microgram varannan dag mot min hypotyreos men mår inte bättre gått upp i vikt mkt oxå samt ständigt trött o tappar mkt hår mm länge sen jag träffade läkare senast vid min graviditet för 3 år sedan sen tagit blodprov 1gång ca sedan dess vad bör jag göra

Kommentar av anonym

Skrivet 29/9

Levaxin

anonyms bild

Jag undrar varför det skrivs ut levaxin både vid över under produktion i sköldskörteln det stämmer inte för mig varför?

Kommentar av anonym

Skrivet 30/9

Levaxin vid hyper

anonyms bild

Jag har Graves sjukdom, alltså en variant av hypertyreos. Äter levaxin för att min sköldkörtel stängts av tf med thacapzol. Skulle jag inte äta det, då skulle jag få grav hypotyreos istället. Tyvärr är ju biverkan av hypertyreosbehandling att sköldkörteln dör eller stängs av, och då behövs levaxin precis som vid hypotyreos, så pillret behövs vid bägge varianterna.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/6

Livet tilbaks ??...

anonyms bild

Är en man på 47 år (snart), fick hjärtflimmer och en dag och en natt gick på Ö.Sjukhuset med puls över 170-205 !...
Efter jag lyckades somna, så stabiliserades min puls till 80-90 (varjerade)
De sade till mig att jag skulle medicineras med WARAN, och då läste jag något om Waran och blev rädd...
(Jag idrotade på elitnivå när jag var runt 16-20, brotare )
Ringde/mailade till en kusinska till mig i f.hemlandet (Rumänien), och hon var DOCTOR i just hjärtspecialist, och hon sa så här :
--Jag trodde att svenskarna är så som de skrytter att de är (bra), men jag är besviken..., har de testat dig för Hypotirous ??...
Jag sade till doktor , han kände skamm , men testade mig och det visade sig (blodproverna) att min kusinska HADE RÄTT! :(
Fick LEVAXIN 25 microgram (halv tablett), men de är så små så jag kan inte dela på de... :(
Tumen NER för Svenska "vården"...Hög blodtryck (varjerande) i kombination med hjärtflimmer...och vill skika mig hem...
TUR med min gammla pensionerade kusinska !, anars skulle jag inte veta om HYPOTYROSEN...(INGEN i min fam. har haft ärtfliga sjukdomar.)

Kommentar av anonym

Skrivet 13/6

Thyroid från Erfa är det bästa som hänt mig

anonyms bild

Jag förstår inte att inte alla som inte blir bra på Levaxin och Liothyronin kan få testa Naturlig behandling med Thyroid eller liknande på egen risk. Jag äter den sedan 2 år och har äntligen börjat få mitt liv tillbaka. Utan den skulle jag lika gärna kunna ligga i en grav.

Kommentar av anonym

Skrivet 28/5

Jag gick med obehandlad hyptyreos 2002 och 2008

anonyms bild

På grund av läkares okunskap och tidsbrist där jag bor fick leva ett ovärdigt liv för länge som satt spår i min kropp.
2008 fick jag Levaxin som hjälpte till en början. Jag blev snabbt sämre igen. Jag fick inte ens söka för flera saker samtidigt för då blir läkaren så förvirrad sa tidsbokningssköterskan vid ett tillfälle! Jag hade ca. 20 symptom kvar som gjorde livet surt för mig. Det är inga fel på dina värden sa läkarna hela tiden och därmed var det bra. Efter som jag fick söka akut hela tiden så blev det också olika läkare. Jan. 2012 hade jag lärt mig själv så mycket att jag förstod att Liothyronin kunde kanske hjälpa mig. Jag tvingade läkaren att skriva ut det till mig. Trots att han inte ens visste hur den skulle doseras skrev han ut den och jag fick äntligen prova. Idag är nästan alla mina symptom borta utom att det är lite svårt att ställa in medicinen själv utan läkarens hjälp. Jag har också läst att läkare som vet vad de håller på med när det gäller Hypotyreos brukar ge kosttillskott när patienten inte blir bra så jag har börjat med det och det ser lovande ut. Om man är så sjuk att man inte själv orkar ta reda på hur man ska bli frisk själv så får man ingen vård i många städer idag. Dagens vård med ständig tidbrist fungerar inte för oss som har Hypotyreos! För att sjukdomen ska upptäckas måste man titta på alla symptom samtidigt och inte lita på de prover som tas idag!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons