Uppdaterad: 2009-11-08

Kommentera

Lika mycket smärta med profylax

Bild

Skönt med avslappning inför förlossningen, tycker många, men smärtlindringen är inte bevisad vetenskapligt.

Fakta om Chirocaine

Används som smärtlindring bland annat vid operationer, förlossningar och kejsarsnitt.

Varning för: Inget för människor med mycket lågt blodtryck. En ovanlig, men...

0
Ditt betyg: Inget

Intresset för förlossningsförberedande kurser går upp och ner, sista åren har intresset ökat. Allt fler blivande föräldrar går kurser för att lära sig att slappna av, andas rätt och kunna hantera smärtan vid förlossningen.

Nu visar en ny undersökning som gjorts av Malin Bergström, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet att smärtupplevelsen blir ungefär densamma med eller utan profylaxkurs. Lika många utbildade mammor kräver smärtlindring vid förlossningen, 52 procent.

- Som psykolog trodde jag att förberedelserna inför föräldraskapet skulle ha effekt, men vi såg ingen skillnad på hur upplevelsen var efter de olika utbildningarna, säger Malin Bergström till Karolinska institutets tidning Medicinsk vetenskap.

Ryggmärgsbedövning kräver en narkosläkare och behandlingen blir i slutändan kostsam. Kan rätt förberedelse minska användningen av bedövningen är det mycket värt för samhället. I våras satsade regeringen 70 miljoner på att bygga ut föräldrautbildningen och varje familj får 2000 kronor. Det finns många olika kurser, både förlossningsförberedande och kurser som handlar om föräldraskapets första tid, kurser som behöver utvärderas mer vetenskapligt, anser Malin Bergström.

Drygt 1000 mammor och deras partners ingick i studien och Bergström tittade bland annat på föräldrarnas egen skattning av stressen första tiden, hur många som valde epidural bedövning och hur förlossningen upplevdes.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-09-23
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Barn Kvinna profylax

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons