Uppdaterad: 2010-05-31

Kommentera

Livsfarligt vara glutenkänslig

Bild

Det går bra att testa själv med tester du köper på nätet, Apoteket eller snart i mataffären.

Glutenallergi irriterar tarmen, orsakar en kronisk inflammation som kan leda till betydligt farligare sjukdomar, visar ny svensk undersökning.

Glutenallergi behandlas på ett enda sätt. Att äta helt glutenfri kost. Det forskas på läkemedel som kan minska inflammationerna som uppstår i tarmen, men ingen har lyckats än. Där finns två spår som båda handlar om att äta läkemedlet samtidigt som måltiden med gluten. Det ena är ett sätt att försöka hindra upptaget av gluten i tarmen genom en skyddande hinna, det andra är att kapsla in själva glutenämnet i maten.

- Jag ser stora svårigheter med det där, en av farorna är till exempel att tarmen då inte kan ta upp de näringsämnena som vi verkligen behöver, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Karolinska Institutet, till Dina mediciner.

I dagarna publicerade Jonas F Ludvigsson och hans kolleger sina forskningsresultat i den medicinska tidiskriften JAMA. De har sett en ökad risk allvarliga följdsjukdomar för den som har glutenallergi. Nära 50 000 patienter med eller förstadium till glutenintolerans i Sverige har studerats och det visade sig ha en 30-procentig ökning av risken att dö i förtid av sjukdomar som hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom och cancer. Det är inflammationerna som uppstår i tarmen när glutenintoleranta äter gluten, som i sin tur ger de farliga följdsjukdomarna tror forskarna.

- Det låter mycket, men det är egentligen ingen fara. Om jag hade celiaki skulle jag inte vara orolig, men jag skulle sköta min kost, säger Jonas F Ludvigsson.

_______________________________________
FAKTA OM GLUTEN

Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Glutenintolerans, eller celiaki som det heter på läkarspråk, kan på sikt skada tarmen så att upptaget av näringsämnen försämras. Ett tecken på sjukdomen kan vara diarré, viktminskning och magont. Cirka 1 procent av befolkningen är glutenintoleranta, men de flesta har inte fått någon diagnos.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-24
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Allergi Mage celiaki gluten tester

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons