Uppdaterad: 2010-05-31

Kommentera

Livsfarligt vara glutenkänslig

Bild

Det går bra att testa själv med tester du köper på nätet, Apoteket eller snart i mataffären.

Glutenallergi irriterar tarmen, orsakar en kronisk inflammation som kan leda till betydligt farligare sjukdomar, visar ny svensk undersökning.

Glutenallergi behandlas på ett enda sätt. Att äta helt glutenfri kost. Det forskas på läkemedel som kan minska inflammationerna som uppstår i tarmen, men ingen har lyckats än. Där finns två spår som båda handlar om att äta läkemedlet samtidigt som måltiden med gluten. Det ena är ett sätt att försöka hindra upptaget av gluten i tarmen genom en skyddande hinna, det andra är att kapsla in själva glutenämnet i maten.

- Jag ser stora svårigheter med det där, en av farorna är till exempel att tarmen då inte kan ta upp de näringsämnena som vi verkligen behöver, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Karolinska Institutet, till Dina mediciner.

I dagarna publicerade Jonas F Ludvigsson och hans kolleger sina forskningsresultat i den medicinska tidiskriften JAMA. De har sett en ökad risk allvarliga följdsjukdomar för den som har glutenallergi. Nära 50 000 patienter med eller förstadium till glutenintolerans i Sverige har studerats och det visade sig ha en 30-procentig ökning av risken att dö i förtid av sjukdomar som hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom och cancer. Det är inflammationerna som uppstår i tarmen när glutenintoleranta äter gluten, som i sin tur ger de farliga följdsjukdomarna tror forskarna.

- Det låter mycket, men det är egentligen ingen fara. Om jag hade celiaki skulle jag inte vara orolig, men jag skulle sköta min kost, säger Jonas F Ludvigsson.

_______________________________________
FAKTA OM GLUTEN

Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Glutenintolerans, eller celiaki som det heter på läkarspråk, kan på sikt skada tarmen så att upptaget av näringsämnen försämras. Ett tecken på sjukdomen kan vara diarré, viktminskning och magont. Cirka 1 procent av befolkningen är glutenintoleranta, men de flesta har inte fått någon diagnos.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-24
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Allergi Mage celiaki gluten tester

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.

Annons