celiakitest250
Glutenallergi irriterar tarmen, orsakar en kronisk inflammation som kan leda till betydligt farligare sjukdomar, visar ny svensk undersökning.
Glutenallergi behandlas på ett enda sätt. Att äta helt glutenfri kost. Det forskas på läkemedel som kan minska inflammationerna som uppstår i tarmen, men ingen har lyckats än. Där finns två spår som båda handlar om att äta läkemedlet samtidigt som måltiden med gluten. Det ena är ett sätt att försöka hindra upptaget av gluten i tarmen genom en skyddande hinna, det andra är att kapsla in själva glutenämnet i maten. - Jag ser stora svårigheter med det där, en av farorna är till exempel att tarmen då inte kan ta upp de näringsämnena som vi verkligen behöver, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare och forskare vid Karolinska Institutet, till Dina mediciner. I dagarna publicerade Jonas F Ludvigsson och hans kolleger sina forskningsresultat i den medicinska tidiskriften JAMA. De har sett en ökad risk allvarliga följdsjukdomar för den som har glutenallergi. Nära 50 000 patienter med eller förstadium till glutenintolerans i Sverige har studerats och det visade sig ha en 30-procentig ökning av risken att dö i förtid av sjukdomar som hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom och cancer. Det är inflammationerna som uppstår i tarmen när glutenintoleranta äter gluten, som i sin tur ger de farliga följdsjukdomarna tror forskarna. - Det låter mycket, men det är egentligen ingen fara. Om jag hade celiaki skulle jag inte vara orolig, men jag skulle sköta min kost, säger Jonas F Ludvigsson. _______________________________________ FAKTA OM GLUTEN Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Glutenintolerans, eller celiaki som det heter på läkarspråk, kan på sikt skada tarmen så att upptaget av näringsämnen försämras. Ett tecken på sjukdomen kan vara diarré, viktminskning och magont. Cirka 1 procent av befolkningen är glutenintoleranta, men de flesta har inte fått någon diagnos.
Av Hanna Brodda
24 september, 2009