Uppdaterad: 2011-03-02

Kommentera

"Ljumsksmärta, kan det vara artros?"

Bild

Det låter som artros. Försök smärtlindra för att kunna fortsätta röra på dig, säger Andre Hansson, naprapat på Dina mediciner.

Fakta om Ibuprofen

Ett smärtstillande läkemedel som är febernedsättande och inflammationsdämpande.

Varning för: Kan försvåra möjligheten att bli gravid. Använd inte Ibuprofen...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (5 röster)

"Hej, sedan 55-års åldern har jag börjat känna smärta i min vänstra ljumske. Smärtan blir värre när jag går längre sträckor och kan stråla ned mot vänster knä emellanåt. Jag känner mig även stelare i synnerhet på morgonen. Min mor har artros i båda sina höftleder, hon säger att det är det jag fått och att det är ärftligt stämmer detta? ISåfall vad kan man göra åt det?" Anna, 61

 Svar: Artros är en sjukdom som kan liknas med ledsvikt, där leden inte är "utsliten" utan ledbrosket har destruerats efter exempelvis ledskada, ledsjukdom eller missbildning. Men det finns även en ärftlig komponent i det hela.

Artrosen tar lång tid att utveckla och behandlingen är oftast konservativ, det vill säga sjukgymnastik hela livet och symtomatisk smärtlindring med till exempel ibumetin.
I värsta fall kan ledproteskirurgi bli aktuell.

Om du vill veta om det är artros du har eller inte ställs ska du prata med din läkare. Läkaren kan antingen avgöra vad du har genom din berättelse eller genom röntgenologiskundersökning av höftleden.

Hoppas du lyckas reda ut vad du har,

hälsningar

André

___________________________________________________

 

André Hansson har sin praktik Helheten i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Har du någon fråga om smärta, mejla till: naprapaten@dinamediciner.se .

_____________________________________________________

Artikel skriven av André Hansson, naprapat 2011-01-28
Dina mediciners bild

Kategorier:

Led - och skelett artros

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons