Mediciner_i_dosett_Foto_Fredrik_Sandberg_Scanpix

Debatten fortsätter. Många patienter med början till alzheimer eller andra demenssjukdomar går utan bromsmediciner, som Dina mediciner tidigare rapporterat om.

En orsak kan vara läkarnas bristande tilltro till läkemedlen.

Nu lovar branschen hundratals nya mediciner.

Kostnadens för demensvården skenar och dyrast är de patienter som behöver vård dygnet runt på institution eller sjukhus. En sängplats med dygnetruntvård kostar samhället över 3000 kronor. Sammanlagt beräknas demensvården kosta mellan 38 och 50 miljarder kronor, beroende på räknesätt. Ändå finns det många landsting som sållar och säger nej till mediciner som skjuter upp insjuknandet för patienter med begynnande demenssjukdom.

För en månad sedan varnande en framstående expert för denna utveckling här på Dina mediciner, läs hela intervjun med läkaren Niels Andreasen här.

Efter det har flera tagit upp frågan, bland annat Expressens ledare. Nu har även även företrädare för industrin gett sig in i debatten.

Hundratals nya läkemedel är på väg att utvecklas, men de måste få skrivas ut av läkarna - annars hotas både samhällsekonomin och patientgruppen, menar de.

– Vi står inför en stor utmaning, skriver Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif, i ett pressmeddelande i dag. Även om bara en mindre del av de nu aktuella läkemedelskandidaterna mot Alzheimer skulle nå fram till slutligt godkännande och kan börja användas, så måste det svenska sjukvårdssystemet kunna hantera dessa nya läkemedel. Besparingarna för samhället vid mindre omvårdnadsbehov av Alzheimerdrabbade syns inte i landstingens budgetar, där syns bara kostnaden för läkemedlet. Och det kan leda till förseningar och missade möjligheter, både för drabbade patienter och för samhällsekonomin.

 

Redan i dag finns läkemedel som bromsar symptomutvecklingen, som till exempel Aricept eller Ebixa. De finns med de används inte i den utsträckning som de borde enligt en utredning som regeringen initerade redan för sju år sedan. Det är framför allt

- Varje år, varje månad som en Alzheimerdrabbad kan få med bibehållna minnesfunktioner är en vinst, för den drabbade, för deras anhöriga och även för samhället, fortsätter Richard Bergström i sitt pressmeddelande.


Just nu utvecklas fler läkemedel mot Alzheimer och demenssjukdomar. Bland de mest intressanta återfinns dessa, enligt Lif:

  •  Proteinstopparna. Ett oralt läkemedel som hindrar bildandet av proteinansamlingar i hjärnan.
  • Nässprayen. En nässpray som har visat sig kunna nå hjärnan och begränsa tidiga kognitiva störningar, vilket är ett förstadium till Alzheimer.
  • Celldödsförhindraren. En genterapi för behandling av Alzheimersymptom som tidiga minneförluster, och som även kan förhindra celldöd i hjärnan.
  • Immunförsvarssärkaren. Ett vaccin riktat mot amyloid-beta-protein i hjärnan, vilket stärker immunförsvarets möjligheter att hindra och begränsa sjukdomen.

 

Källa: Läkemedelsindustriföreningen

Av Dina mediciner
12 november, 2010

3 kommentarer

  • Av anonymewa 27 maj, 2012

    aricept
    min pappa har biverknigar som diarrer, dock medicin bromsar utväkling av demens.ska han fortsätta med denna medicin. Mvh Ewa

  • Varför kan man inte hjälpa de dementa?
    Tack för att ni skriver om det här. Jag och min syster har kämpat för att vår mamma ska få rätt behandling och det har inte varit lätt!

  • Av Hans å Greta 30 november, 2010

    Bromsmedicin mot demenssjukomar
    Allt väl – att man väcker läkarkåren – tyvärr skulle fler läkare intresserar sig för problemet med tanke på den vansinniga ökning av tobakskonsumtionen redan bland mycket unga människor.

    Det kommer att bli ett mycket större problem inom några år när redan unga människor i yrkeslivet blir skadade och förorsakar inte bara medicinkostnader utan -vad som är värre – orsakar bortfall i produktionen.

    VAKNA! Läkare – innan ni själva drabbas ;-))

    En som har en drabbad släkting som träffas av oförberedda läkare.

    Hoppas inte bara läkemedelsindustrin är på ’G’

Comments are closed.