Uppdaterad: 2009-10-01

4 kommentarer

"Losec eller operation?"

Fakta om Losec

Losec används vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar.

Varning för: Prata med din läkare om du samtidigt äter Warfarin, som är en av...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Fakta om Nexium

Mot sura uppstötningar och magkatarr med mera.

Varning för: Var försiktig om du har allvarliga lever- eller njurproblem....

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (4 röster)

"Jag är en 55 åring som tar Losec ibland mot sura uppstötningar och halsbränna. Min husläkare vill inte skriva ut åt mig längre. Hon vill att jag ska göra en gastroskopi innan jag får mera på recept. Varför?? Som tur är går det ju att köpa receptfritt nuförtiden."

Svar:Losec är en alldeles utomordentlig medicin mot symtom från mage och matstrupe som väldigt många har. Det finns andra mediciner som också fungerar bra. Anledningen till att vi läkare gärna vill att det görs en gastroskopi är att det är bra att se efter vad som egentligen är problemet. Ibland kan man hitta en infektion som går att behandla så att man slipper äta mediciner i framtiden, Sedan vill man vara säker på att det inte missa något förstadie till cancer som vi skulle kunna upptäcka och behandla innan det gått för lång tid. Jag håller med din husläkare. Gör en gastroskopi!

Patrik Söderberg är specialist i allmänmedicin och akutsjukvård och arbetar på Södersjukhusets akutklinik i Stockholm.

Artikel skriven av Patrik Söderberg 2009-10-01
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av camilla j

Skrivet 11/4

gastroscopi till vilken nytta

camilla js bild
jag har gjort 4 gastroscopi, o ätit losec/omeprazol sen 80 talet, 2 dagar utan så brinner de i halsen och får upp spyor på natten o värker magen. men bortkastat med den hemska undersökningen, för dom verkar inte se nått

Kommentar av Lise-Lott

Skrivet 6/10

Hur ofta upptäcks egentligen

Lise-Lotts bild

Hur ofta upptäcks egentligen problem via gastroskopi?
Är det inte slöseri på resurser?

Kommentar av anonym

Skrivet 11/12

Varför gastroskopi?

anonyms bild

Lise-Lott, det undrar verklinge jag också! Oavsett vad de hittar, så blir ju behandlingen densamma: PPI.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/12

Varför gastroskopi?

anonyms bild

Lise-Lott, det undrar verkligen jag också! Vad dom än hittar så är ju dessutom behandlingen densamma: PPI.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons