Uppdaterad: 2009-10-01

4 kommentarer

"Losec eller operation?"

Fakta om Losec

Losec används vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar.

Varning för: Prata med din läkare om du samtidigt äter Warfarin, som är en av...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Fakta om Nexium

Mot sura uppstötningar och magkatarr med mera.

Varning för: Var försiktig om du har allvarliga lever- eller njurproblem....

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (4 röster)

"Jag är en 55 åring som tar Losec ibland mot sura uppstötningar och halsbränna. Min husläkare vill inte skriva ut åt mig längre. Hon vill att jag ska göra en gastroskopi innan jag får mera på recept. Varför?? Som tur är går det ju att köpa receptfritt nuförtiden."

Svar:Losec är en alldeles utomordentlig medicin mot symtom från mage och matstrupe som väldigt många har. Det finns andra mediciner som också fungerar bra. Anledningen till att vi läkare gärna vill att det görs en gastroskopi är att det är bra att se efter vad som egentligen är problemet. Ibland kan man hitta en infektion som går att behandla så att man slipper äta mediciner i framtiden, Sedan vill man vara säker på att det inte missa något förstadie till cancer som vi skulle kunna upptäcka och behandla innan det gått för lång tid. Jag håller med din husläkare. Gör en gastroskopi!

Patrik Söderberg är specialist i allmänmedicin och akutsjukvård och arbetar på Södersjukhusets akutklinik i Stockholm.

Artikel skriven av Patrik Söderberg 2009-10-01
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av camilla j

Skrivet 11/4

gastroscopi till vilken nytta

camilla js bild
jag har gjort 4 gastroscopi, o ätit losec/omeprazol sen 80 talet, 2 dagar utan så brinner de i halsen och får upp spyor på natten o värker magen. men bortkastat med den hemska undersökningen, för dom verkar inte se nått

Kommentar av Lise-Lott

Skrivet 6/10

Hur ofta upptäcks egentligen

Lise-Lotts bild

Hur ofta upptäcks egentligen problem via gastroskopi?
Är det inte slöseri på resurser?

Kommentar av anonym

Skrivet 11/12

Varför gastroskopi?

anonyms bild

Lise-Lott, det undrar verklinge jag också! Oavsett vad de hittar, så blir ju behandlingen densamma: PPI.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/12

Varför gastroskopi?

anonyms bild

Lise-Lott, det undrar verkligen jag också! Vad dom än hittar så är ju dessutom behandlingen densamma: PPI.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons