Uppdaterad: 2010-11-08

21 kommentarer

Efter år av sjukskrivning fick Malin hjälp med sköldkörteln

Bild

En lång period som sjukskriven har tagit slut. Malin har fått rätt behandling och ett nytt jobb. "Jag känner mig tacksam", säger hon. Foto: Dina mediciner

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Hon hade prövat allt, yoga, bettskena, terapi och sjukgymnastik. Efter ett års sjukskrivning fick Malin diagnosen hypotyreos. "Jag är bara tacksam i dag", säger hon.

Efter lång tids sjukskrivning på grund av trötthet och värk blev Malin av med jobbet som lärare. Nu har hon fått medicin och livet har blivit normalt igen.

- Jag är inte arg på sjukvården längre, bara lycklig för att jag tillslut fått hjälp, säger hon till Dina mediciner.

Malins berättelse är inte unik. En svår graviditet slutade med långvarig värk bäckenet och Malin gick länge till sjukgymnast. Tröttheten försökte hon bota med mer och mer sömn, men stressen förstörde sömnen och när det var som värst bet Malin sönder två bettskenor. Hon höll på med yoga och gick till terapeut för att lära sig att leva med bäcken-smärtan. Vårdcentralen gav flera förklaringar till varför hon mådde som hon mådde men ingen hittade grundproblemet.

- Jag ringde faktiskt upp Wikland, vilken fantastisk farbror, jag läste om honom på nätet och tänkte att han visste mycket om trötthet.

Doktor Bo Wikland har för länge sedan passerat pensionsåldern, men jobbar fortfarande. Läs mer om Bo Wikland här. Han hade tagit emot Malin nästa dag och Malin berättar att han, precis som hon, misstänkte att sköldkörteln inte gjorde sitt jobb.

För att utreda sköldkörteln tog han fler prover än de som vårdcentralen gjort. Istället för att bara avläsa hormonnivåerna i blodet, TSH-värdet, fick Malin genomgå en så kallad finnålspunktuation. Eller biopsi, som det också kallas. Ett litet prov som tas direkt i halsen i sköldkörteln.

Under nästan ett år hade Malin varit sjukskriven på grund av sin ryggvärk. Hennes graviditet var svår och nu tror hon att också det berodde på hennes sköldkörtel. I dag har hon ett nytt jobb som forskningsassistent, men hon vill inte att hennes nya arbetsgivare ska känna till hennes sjukdomshistoria.

- Det går inte att ha en sådan här grej i bagaget, arbetsmarknaden är för tuff för det. Jag var väldigt sjuk då, men jag vill inte att någon ska tro att jag är en ”sådan” som är sjuklig av mig, det är jag absolut inte!

Nu medicinerar Malin med sköldkörtelhormon som finns i Levaxin, hon tar 50 mg om dagen, och har redan blivit bättre.

- Jag älskade mitt jobb som lärare, men det var för tufft med min sjukdom. Nu har jag ett lugnare jobb och jag trivs fantastiskt bra. Det var jobbigt att det tog så lång tid att komma till rätta med allt, men jag känner mig absolut inte bitter för det. Tvärtom. Bara positiv.

Fotnot: Malin heter egentligen något annat.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-10-27
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av bea

Skrivet 15/1

giftstruma

beas bild

jag är 33 årig tjej som just fått diagnostiserad gift struma. Har mått psykiskt dåligt sen min mamma gick bort 2003,har ätit antidepresiva osv osv. Men innan jag fick konstaterat giftstruma alla år som gått å all värk. Har i alla år haft sån värk i nacken att jag spytt ,häftiga migrän anfall,extrem trötthet,ångest depressioner ,ja jag skulle kunna fortsätta . Jag är så glad att dom äntligen kom fram till felet varför och att jag fick en läkare som inte noncha en. Men medaljen har en baksida fortsatt. Jag har tappat så mycket i vikt att min kropp tänkte säga upp sig och jag har varit och läst och sökt om trådar på google just hur lång återhämntnings tid som behövs. Min läkare sa i veckan med dom värdena jag hade så minst ett år. Jag vill inget hellre leva normalt men jag ,ärligt talat blir helt slut om jag tar en promenad som är längre än tio minutet,å inte nog med det så ägee jag en häst men detta förstått att det inte ä aktuellt att hålla på med i nuläget. Är det någon som varit eller har det som jag?

Kommentar av Anonym

Skrivet 13/2

Underfunktion

Anonyms bild

Sköldkörtelsjukdomen har många olika symtom beroende om det är en över- eller underfunktion i sköldkörteln. Ibland kan sjukdomen påminna mycket om depression.

Min underfunktion har i regel följande symtom; Ovanligt frusen, onormalt trött, viktökning, orkeslös intill seg och samtidigt väldigt irriterad samtidigt jätteledsen och glömsk. När sjukdomen fick mig till läkare för 10 år sedan hade jag dubbelseende. Min tidigare läkare var speciallist på området, anade oråd och efter en del prov kunde man konstatera underfunktion och anledningen var en infektion som jag gått och dragits med utan att den läkts ut. Lösning blev att äta Levaxin resten av livet dvs anpassa kvoten till rätt gram under några år. Har varit på nytt till en annan specialläkare, nu äter jag 825 mg/vecka och mår hyfsat även om jag börjar ana oråd igen.

Svårigheten är ju trots allt att veta själv om det är Sköldkörteln som spökar eller om det är något helt annan symtom. Möjligen har läkarna exakt samma problem. För där måste jag nog tyvärr säga att det är spridda skurar i läkarvården.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/12

Vill ha livet tillbaka!

anonyms bild

Är en ung tjej på 32 år som kännt mig sjuk sen jag var ca 22 år. Alltså tio bortkastade år känns det som. Det började med trötthet och ledvärk i fötterna. En sån värk som gjorde att jag inte kunde gå till slut. Jag förlorade till slut mitt arbete eftersom jag inte fick vara sjukskriven längre och läkarna inte hittade något fel på mina fötter. Jag fick byta till ett sittande jobb. Men tröttheten fanns där hela tiden. Är en aktiv tjej som annars älskar att bygga, snickra, inreda och härja för fullt, men tröttheten och värken tog över. Jag har svårt att bli gravid. När jag väl blev det så fick jag missfall. Har inte kunnat bli gravid efter det. Fick plötsligt problem med magen och blev inlagd för infektion i tarmen. Tröttheten blev värre och värre och värken likaså i fötterna. Till slut blev jag sk utbränd. Gav upp att försöka hitta en läkare som kunde hjälpa mig med värken i fötterna. Är stressad i hela kroppen sen ca 5 år tillbaka och tappat modet. Ingen läkare lyssnar eller försöker göra något åt saken utan säger bara att jag är deprimerad. Varför då? Jag har allt jag behöver. Jag är lyckligt gift. jag vill bara må bra och orka göra nåt här i livet. Ibland går jag ner mig så totalt i någon slags stressrelsaterad utmattning att jag bli liggandes med ångest och oro och känner att jag vill ge upp.
Till för någon dag sen. Det kom en vän som berättade om hans och hans döttrars problem med sköldkörteln. Jag slog upp detta problem på nätet och förstod att det måste vara det som är mitt bekymmer. Jag har nästan alla symtom på det. Nu har jag sökt läkarvård, men min läkare nonchalerar bara mig. Vart söker man sig i skåne för att få proffetionell hjälp?

Kommentar av gluten?

Skrivet 5/12

Det du beskriver påminner om

gluten?s bild

Det du beskriver påminner om det jag upplevde för många år sedan. Det tog tid, men till slut upptäcktes det att jag var glutenintolerant. Kanske värt att kolla upp?

Kommentar av anonymFlorence

Skrivet 28/6

Trött på att vara trött.

anonymFlorences bild

Har haft diagnosen hypothyreos, sedan 1989 och behandlats med Levaxin. Jag reagerade kraftigt initialt, men blev så småningom bättre. Har nu sedan ca 6 år, blivit tröttare och initiativlös. Har smärtor i framför allt höft och benmuskulatur. Mina värden sägs vara normala, men jag mår alltså långt från normalt. Jag har besökt endokrinolog för att få prova Armour Thyroid, men blev närmast hånad för detta. Mina symptom är verkliga, till vem skall jag vända mig för att få hjälp? Jag är 76 och vill ha en bättre livskvalitet, som det nu är, rinner dagarna bara bort. HJÄLP!

Kommentar av anonym

Skrivet 12/6

Rätt ålder.

anonyms bild

Hopas du fåt hjälp. Om inte kolla ip muskelreumatism. Symptomen påminner om det och du har åldern inne.

Kommentar av Anne-Sofie

Skrivet 29/6

Hej Florens <3

Anne-Sofies bild

.
Vart i landet bor du?

Kram Anne-Sofie

Kommentar av anonym

Skrivet 13/5

Jag har varit kroniskt trött

anonyms bild

Jag har varit kroniskt trött sedan min sista graviditet. Det är 17 år sedan. Ingen absolut ingen har lyssnat. Förens jag kom till en Specialist i Edokrinologi. Han har nog gjort alla tester man kan. neurologiska som visade att mina muskler var påverkade. Hals kirurg som ansåg att kom igen om 10 år när den har blivit större din sköldkörtel. Ja ja sagt och gjort alla prover var normala utom mina antikroppar. Efter finnålsbiopsi så kom han fram till att jag skall äta 50mg levaxin. Jippie jag har fått mitt liv tillbaka. Och jag har inte mått såhär bra sedan jag var 22år. Är nu 40. Kämpa och byt läkare. Det finns bra och lyssnande läkare oxå i detta avlånga land. Men de är djävligt svåra att hitta. Kräv alltid att de tar antikroppar för struma. Ge aldrig upp även om det känns som ni blir motarbetade.. tillslut så får man livet åter. sen skall alla läkare skämmas för hur illa behandlade vi struma patienter blir. Skämmes på er hela läkarkåren som inte tar detta problem på fullaste allvar!

Kommentar av Mia

Skrivet 11/5

Svenska sjukvårdens inkompetens

Mias bild

Har varit oerhört trött i hela mitt liv. Föddes trött. Men jag är frisk, har läkarna sagt och stämplade mig därmed som deprimerad och gav mig antidepressiva samt lugnande för ångesten. Det trodde jag också,att det var normalt att vara så trött, så jag förstod inte hur andra kunde orka så mycket eftersom jag antog de var lika trötta som mig.

Nu, vid 37 års ålder, har en husläkare tagit prov på min ämnesomsättning och den visade sig vara SKYHÖG. Efter 37 år då jag har sovit bort mitt liv och inga jobb, praktiker, arbetspraktiker, kurser eller studier fungerat..NU har de tagit ett prov på sköldkörteln. Halva mitt liv är borta p.g.a. den svenska sjukvårdens inkompetens. Arg? Nej. Snarare rasande!

Kommentar av Anne-Sofie

Skrivet 4/4

Ekonomisk förlust...

Anne-Sofies bild

.
Pengar pengar pengar....

Är ju det enda dom tänker på,
inte människor som lider :-(

Kunde dom bara komma på att dom skulle
känna mångbelopp på att hjälpa oss så
skulle det kanske hända nåt???

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons