Uppdaterad: 2011-01-04

Kommentera

Många oroliga för Pandemrix

Bild

Fler tänker ta sprutan, trots oro. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Färre säger nej till influensavaccinet, men människor är fortfarande oroliga för biverkningarna.

Fler stockholmare säger nej till vaccinet än skåningar och norrlänningar. Kvinnor är mer solidariska än män och yngre bryr sig mindre än äldre, visar en ny undersökning av Yougov, som frågat drygt 1000 människor om vaccinet Pandemrix.
>Så här tycker vi i Sverige om vaccinet mot svininfluensan - alla siffror:

 

 • Mer än hälften oroliga. 60 procent är oroliga för biverkningar av vaccinet mot svininfluensen.
 • Var tredje helt cool. Bara 34 procent säger att det inte alls är oroliga.
 • Oroligast. Oron är störst bland kvinnor och yngre.
 • Mindre oroliga. Bland männen säger sig 42 procent inte vara oroliga alls, jämfört med 25 procent för kvinnorna.
 • Yngre mer rädda än äldre. Över 70 procent av ungdomarna i åldern 15-24 år är oroliga, jämfört med 42 procent bland medborgare i åldern 65-74 år.
 • Trygga dalmaser. Tryggast med vaccinet känner de sig i norra mellersta Sverige där över 40 procent angav att de alls inte vara
  oroliga.
 • Fler solidaridska kvinnor. Fler
  än var tionde svensk känner inte alls något ansvar för att stoppa smittspridningen av den nya influensan. 15 procent av männen kände
  inget ansvar jämfört med 9 procent för kvinnorna. Yngre känner mindre ansvar än äldre.
 • Stor kunskap. Över 80 procent säger sig känna till biverkningarna av vaccinet, enligt Yougovs undersökning.
 • Få säkra ja-sägare. Över
  var femte svensk ska absolut vaccinera sig. I gruppen 18-29 år, som ska vara känsligare för influensan än de äldre, vara bara 13 procent säkra på att de skulle vaccinera sig, jämfört med 32 procent i för de över 50 år.  I Dina mediciners undersökning här bredvid säger var tredje bestämt ja till vaccin.
 • Stockholmare tvekar. Mindre än var femte stockholmare tänker säkert ta vaccinet, jämfört med var fjärde i södra och norra Sverige.
 • Biverkningar skrämmer. Bara 4 procent av svenskarna är helt säkra på att vaccinet inte kan ge biverkningar. Män är mer säkra än kvinnor på att vaccinet inte ger allvarliga biverkningar. Unga tror mer på biverkningar än de äldre.

 Källa: Undersökningsföretaget Yougov har ställt frågor till 1013 personer om hur de ser på vaccinet mot svinifluensan.

Artikel skriven av Rolf van den Brink 2009-11-19
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons