Uppdaterad: 2011-01-04

Kommentera

Många oroliga för Pandemrix

Bild

Fler tänker ta sprutan, trots oro. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Färre säger nej till influensavaccinet, men människor är fortfarande oroliga för biverkningarna.

Fler stockholmare säger nej till vaccinet än skåningar och norrlänningar. Kvinnor är mer solidariska än män och yngre bryr sig mindre än äldre, visar en ny undersökning av Yougov, som frågat drygt 1000 människor om vaccinet Pandemrix.
>Så här tycker vi i Sverige om vaccinet mot svininfluensan - alla siffror:

 

 • Mer än hälften oroliga. 60 procent är oroliga för biverkningar av vaccinet mot svininfluensen.
 • Var tredje helt cool. Bara 34 procent säger att det inte alls är oroliga.
 • Oroligast. Oron är störst bland kvinnor och yngre.
 • Mindre oroliga. Bland männen säger sig 42 procent inte vara oroliga alls, jämfört med 25 procent för kvinnorna.
 • Yngre mer rädda än äldre. Över 70 procent av ungdomarna i åldern 15-24 år är oroliga, jämfört med 42 procent bland medborgare i åldern 65-74 år.
 • Trygga dalmaser. Tryggast med vaccinet känner de sig i norra mellersta Sverige där över 40 procent angav att de alls inte vara
  oroliga.
 • Fler solidaridska kvinnor. Fler
  än var tionde svensk känner inte alls något ansvar för att stoppa smittspridningen av den nya influensan. 15 procent av männen kände
  inget ansvar jämfört med 9 procent för kvinnorna. Yngre känner mindre ansvar än äldre.
 • Stor kunskap. Över 80 procent säger sig känna till biverkningarna av vaccinet, enligt Yougovs undersökning.
 • Få säkra ja-sägare. Över
  var femte svensk ska absolut vaccinera sig. I gruppen 18-29 år, som ska vara känsligare för influensan än de äldre, vara bara 13 procent säkra på att de skulle vaccinera sig, jämfört med 32 procent i för de över 50 år.  I Dina mediciners undersökning här bredvid säger var tredje bestämt ja till vaccin.
 • Stockholmare tvekar. Mindre än var femte stockholmare tänker säkert ta vaccinet, jämfört med var fjärde i södra och norra Sverige.
 • Biverkningar skrämmer. Bara 4 procent av svenskarna är helt säkra på att vaccinet inte kan ge biverkningar. Män är mer säkra än kvinnor på att vaccinet inte ger allvarliga biverkningar. Unga tror mer på biverkningar än de äldre.

 Källa: Undersökningsföretaget Yougov har ställt frågor till 1013 personer om hur de ser på vaccinet mot svinifluensan.

Artikel skriven av Rolf van den Brink 2009-11-19
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons