Uppdaterad: 2011-01-04

Kommentera

Många oroliga för Pandemrix

Bild

Fler tänker ta sprutan, trots oro. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (6 röster)

Färre säger nej till influensavaccinet, men människor är fortfarande oroliga för biverkningarna.

Fler stockholmare säger nej till vaccinet än skåningar och norrlänningar. Kvinnor är mer solidariska än män och yngre bryr sig mindre än äldre, visar en ny undersökning av Yougov, som frågat drygt 1000 människor om vaccinet Pandemrix.
>Så här tycker vi i Sverige om vaccinet mot svininfluensan - alla siffror:

 

 • Mer än hälften oroliga. 60 procent är oroliga för biverkningar av vaccinet mot svininfluensen.
 • Var tredje helt cool. Bara 34 procent säger att det inte alls är oroliga.
 • Oroligast. Oron är störst bland kvinnor och yngre.
 • Mindre oroliga. Bland männen säger sig 42 procent inte vara oroliga alls, jämfört med 25 procent för kvinnorna.
 • Yngre mer rädda än äldre. Över 70 procent av ungdomarna i åldern 15-24 år är oroliga, jämfört med 42 procent bland medborgare i åldern 65-74 år.
 • Trygga dalmaser. Tryggast med vaccinet känner de sig i norra mellersta Sverige där över 40 procent angav att de alls inte vara
  oroliga.
 • Fler solidaridska kvinnor. Fler
  än var tionde svensk känner inte alls något ansvar för att stoppa smittspridningen av den nya influensan. 15 procent av männen kände
  inget ansvar jämfört med 9 procent för kvinnorna. Yngre känner mindre ansvar än äldre.
 • Stor kunskap. Över 80 procent säger sig känna till biverkningarna av vaccinet, enligt Yougovs undersökning.
 • Få säkra ja-sägare. Över
  var femte svensk ska absolut vaccinera sig. I gruppen 18-29 år, som ska vara känsligare för influensan än de äldre, vara bara 13 procent säkra på att de skulle vaccinera sig, jämfört med 32 procent i för de över 50 år.  I Dina mediciners undersökning här bredvid säger var tredje bestämt ja till vaccin.
 • Stockholmare tvekar. Mindre än var femte stockholmare tänker säkert ta vaccinet, jämfört med var fjärde i södra och norra Sverige.
 • Biverkningar skrämmer. Bara 4 procent av svenskarna är helt säkra på att vaccinet inte kan ge biverkningar. Män är mer säkra än kvinnor på att vaccinet inte ger allvarliga biverkningar. Unga tror mer på biverkningar än de äldre.

 Källa: Undersökningsföretaget Yougov har ställt frågor till 1013 personer om hur de ser på vaccinet mot svinifluensan.

Artikel skriven av Rolf van den Brink 2009-11-19
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons