Uppdaterad: 2012-02-22

1 kommentar

Manual för medicinen

Bild

Stolpiller, eller suppositorier, ska stoppas in i rumpan. Inte i munnen. Foto: Medicininstruktioner

Vissa läkemedel är ganska enkla att förstå hur de ska tas, medan andra inte är lika logiska.På Medicininstruktioner.se finns filmer, anvisningar och manualer för många medicinska behandlingar.

Man räknar med att cirka hälften av alla som fått ett receptbelagt läkemedel utskrivet inte tar det på rätt sätt, och i vissa fall inte alls. Enligt Arbetsgruppen för bättre läkemedelsanvändning är det två grupper, den medvetna som väljer bort och den omedvetna. Då är glömska en viktig faktor.

Bland de omedvetna finns de som inte vet hur de ska göra. Felanvändning av läkemedel och medicintekniska produkter kan i vissa fall vara farligt och leda till döden eller sämre livskvalitet, i bästa fall är det bara väldigt söseri. Varje år lämnas tiotals ton läkemedel tillbaka till apoteken.

Manualerna på Medicininstruktioner.se löser inte hela den här problematiken, men de som fått en produkt eller ett läkemedel som ska inhaleras, sprutas in eller föras in i någon ovanlig öppning kan få hjälp där.

Till exempel hur man sprutar in Bondil vid erektil dysfunktion.

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-02-16
redaktionens bild

Kategorier:

Man Samhälle Sexliv

Kommentera artikeln

Kommentar av hasse

Skrivet 16/2

Förstå och lyssna på kroppen

hasses bild

Symtom har en orsak.
Beträffande stolpiller som man tar mot irritation, hemorrojder eller blödningar så har det en orsak. I dagens samhälle och våra krav på billigare livsmedel så tvingas livsmedelsproducenter blanda i produkter och E-nummer etc. som kroppen inte kan smälta. Ett sånt är fett från växtriket. Använder man det regelbundet uppstår problem med analen som på första meningen och ger dessutom stopp i avloppet. Men Becel fungerar för dåligt kolestrol som mitt blodfettest visade. Ät detta mer sällan och använd animaliskt fett från djurriket så symtomen tillbaka och slipp operation. Ej LITE-prod.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons