Uppdaterad: 2012-02-22

1 kommentar

Manual för medicinen

Bild

Stolpiller, eller suppositorier, ska stoppas in i rumpan. Inte i munnen. Foto: Medicininstruktioner

Vissa läkemedel är ganska enkla att förstå hur de ska tas, medan andra inte är lika logiska.På Medicininstruktioner.se finns filmer, anvisningar och manualer för många medicinska behandlingar.

Man räknar med att cirka hälften av alla som fått ett receptbelagt läkemedel utskrivet inte tar det på rätt sätt, och i vissa fall inte alls. Enligt Arbetsgruppen för bättre läkemedelsanvändning är det två grupper, den medvetna som väljer bort och den omedvetna. Då är glömska en viktig faktor.

Bland de omedvetna finns de som inte vet hur de ska göra. Felanvändning av läkemedel och medicintekniska produkter kan i vissa fall vara farligt och leda till döden eller sämre livskvalitet, i bästa fall är det bara väldigt söseri. Varje år lämnas tiotals ton läkemedel tillbaka till apoteken.

Manualerna på Medicininstruktioner.se löser inte hela den här problematiken, men de som fått en produkt eller ett läkemedel som ska inhaleras, sprutas in eller föras in i någon ovanlig öppning kan få hjälp där.

Till exempel hur man sprutar in Bondil vid erektil dysfunktion.

 

Artikel skriven av redaktionen 2012-02-16
redaktionens bild

Kategorier:

Man Samhälle Sexliv

Kommentera artikeln

Kommentar av hasse

Skrivet 16/2

Förstå och lyssna på kroppen

hasses bild

Symtom har en orsak.
Beträffande stolpiller som man tar mot irritation, hemorrojder eller blödningar så har det en orsak. I dagens samhälle och våra krav på billigare livsmedel så tvingas livsmedelsproducenter blanda i produkter och E-nummer etc. som kroppen inte kan smälta. Ett sånt är fett från växtriket. Använder man det regelbundet uppstår problem med analen som på första meningen och ger dessutom stopp i avloppet. Men Becel fungerar för dåligt kolestrol som mitt blodfettest visade. Ät detta mer sällan och använd animaliskt fett från djurriket så symtomen tillbaka och slipp operation. Ej LITE-prod.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons