Uppdaterad: 2010-05-31

1 kommentar

Mat som medicin - nytt forskningsprojekt

Bild

Vad ska vi äta till middag? Det ska Sven Pettersson tillsammans med kolleger ta reda på. Mat påverkar vår normala bakterieflora och kan göra oss friska utan medicin.

Bakterier är bra. I mat gör de ibland underverk. Nu ska forskare vid Karolinska Institutionen ta reda på vilka livsmedel och hur vi ska äta för att bli friskare.

Professor Sven Pettersson har samlat några av världens bästa forskare inom olika områden till sitt nya projekt. Deras mål är att lära sig och oss mer om nyttig mat.

- Ta  till exempel omega 3, det är fetter som reglerar centrala delar av kroppens fetmaproduktion. Det är är viktig forskning som måste kommuniceras till livsmedelsindustrin, förklarar Sven Pettersson, immunolog och professor vid Karolinska Institutet, KI.

 

Allergier, inflammationer som pågår i kroppen, kvalitén på våra kärl, och mycket mycket mer, är både genetiska, men också påverkade av vår omgivning. Bakterier tros ha en viktig del, men vilka, och hur de ska komma oss till godo, det är det den nya forskargruppen ska titta på, under namnet Tornado. Gruppen ska också ta reda på varför vissa sjukdomar är mer vanliga i vissa delar av världen och varför en del kostråd borde vara viktigare än andra. I vissa fall livsviktiga.

 

Tornado har tre huvudsakliga mål:

  1. Förstå bakterierna.
  2. Förstå hur bakterierna påverkar och kommunicerar med sin värd (djuret eller människan) på barn, vuxna och äldre.
  3. Förmedla den nya kunskapen till livsmedelsindustrin för att den nya smarta maten ska gå att handla i din lokala mataffär.

 

- Vi ska inte primärt syssla med sjukdomar, utan mer hur hälsan ska bibehållas, men vi kommer också se hur symptom ska hållas borta för den som har besvär, säger Sven Pattersson.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-02-16
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Forever

Skrivet 1/7

IiFYNPRoMJo

Forevers bild

Geez, that's unbelievlabe. Kudos and such.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons