Uppdaterad: 2010-05-31

1 kommentar

Mat som medicin - nytt forskningsprojekt

Bild

Vad ska vi äta till middag? Det ska Sven Pettersson tillsammans med kolleger ta reda på. Mat påverkar vår normala bakterieflora och kan göra oss friska utan medicin.

Bakterier är bra. I mat gör de ibland underverk. Nu ska forskare vid Karolinska Institutionen ta reda på vilka livsmedel och hur vi ska äta för att bli friskare.

Professor Sven Pettersson har samlat några av världens bästa forskare inom olika områden till sitt nya projekt. Deras mål är att lära sig och oss mer om nyttig mat.

- Ta  till exempel omega 3, det är fetter som reglerar centrala delar av kroppens fetmaproduktion. Det är är viktig forskning som måste kommuniceras till livsmedelsindustrin, förklarar Sven Pettersson, immunolog och professor vid Karolinska Institutet, KI.

 

Allergier, inflammationer som pågår i kroppen, kvalitén på våra kärl, och mycket mycket mer, är både genetiska, men också påverkade av vår omgivning. Bakterier tros ha en viktig del, men vilka, och hur de ska komma oss till godo, det är det den nya forskargruppen ska titta på, under namnet Tornado. Gruppen ska också ta reda på varför vissa sjukdomar är mer vanliga i vissa delar av världen och varför en del kostråd borde vara viktigare än andra. I vissa fall livsviktiga.

 

Tornado har tre huvudsakliga mål:

  1. Förstå bakterierna.
  2. Förstå hur bakterierna påverkar och kommunicerar med sin värd (djuret eller människan) på barn, vuxna och äldre.
  3. Förmedla den nya kunskapen till livsmedelsindustrin för att den nya smarta maten ska gå att handla i din lokala mataffär.

 

- Vi ska inte primärt syssla med sjukdomar, utan mer hur hälsan ska bibehållas, men vi kommer också se hur symptom ska hållas borta för den som har besvär, säger Sven Pattersson.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-02-16
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Forever

Skrivet 1/7

IiFYNPRoMJo

Forevers bild

Geez, that's unbelievlabe. Kudos and such.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons