Uppdaterad: 2010-05-03

Kommentera

Medicin mot migrän med färre biverkningar

Bild

Många migränmediciner ger svåra biverkningar, men Telcagepant lindrar smärtan på ett annat sätt än de andra. Foto: Scanpix

Fakta om Imigran

Imigran används för att behandla migrän. Läkemedlet minskar vidgningen av blodkärlen i hjärnan, vilket gör att migränsymtomen försvinner.

Varning för: Ät inte medicinen ifall du behandlas med antidepressiva...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fakta om Zomig

Zoming är en medicin som behandlar huvudvärken under en migränattack.

Varning för: Ta inte medicinen om du har huvudvärk som inte liknar vanliga...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Fakta om Maxalt

Maxalt används för att behandla huvudvärk vid migrän.

Varning för: Var försiktig ifall du äter MAO-hämmande läkemedel mot...

3.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (3 röster)

Många migränmediciner ger svåra biverkningar, men det finns hopp. Nästa år väntas Telcagepant komma till Sverige som i tester gett betydligt färre biverkningar.

Migrän är ett fruktansvärt tillstånd för den som drabbas. Plötsliga anfall av svår huvudvärk, med illamående och maginfluensa-liknande symptom är inte ovanliga. Den nya medicinen Telcagepant
blockerar hjärnans smärtsignaler under migränanfallet och kan inte liknas vid någon av de läkemedel som finns till försäljning idag.

Dagens sortiment av piller, sprej och inhalatorer som lindrar migrän är effektiva för vissa individer, men ger i många fall ovälkomna biverkningar som till exempel, illamående, trötthet och huvudvärk. Telcagepant har i tester visat inga, eller väldigt få biverkningar, enligt tillverkaren. Det som också skiljer den nya migräntabletten från exempelvis: Zomig, Imigran och Maxalt, är att tablettens smärtlindrande effekt varar längre. Vilket kan förklaras med att nuvarande läkemedel innehåller aktiva ämnena som bitvis bryts ner, slutar verka och då kryper smärtan tillbaka. Den nya medicinen stoppar själva
smärtsignaler i form av CGRP som hjärnan skickar ut under migränanfallet.

Molekylen CGRP upptäcktes redan för 26 år sedan av den svenska professorn Lars Edvinson. Numera ägs produkten av läkemedelsbolaget Merck och som genomfört cirka 3000 kliniska tester, innan det godkänns.

  Trots att produkten marknadsförs som en sensation utan biverkningar, har ett några personer fått problem med biverkningar i form av muntorrhet, yrsel och illamående. Dessutom kan långvarigt bruk, i förebyggande syfte,
leda till förändringar i levern. Telcagepant ska därför endast användas i syfte att lindra ett pågående migränanfall, meddelar tillverkaren.

Om läkemedlet godkänns av FDA, det vill säga den amerikanska läkemedelsmyndigheten, kan försäljning påbörjas i slutet av 2011 i Sverige.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-04-29
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons