Uppdaterad: 2010-05-03

Kommentera

Medicin mot migrän med färre biverkningar

Bild

Många migränmediciner ger svåra biverkningar, men Telcagepant lindrar smärtan på ett annat sätt än de andra. Foto: Scanpix

Fakta om Imigran

Imigran används för att behandla migrän. Läkemedlet minskar vidgningen av blodkärlen i hjärnan, vilket gör att migränsymtomen försvinner.

Varning för: Ät inte medicinen ifall du behandlas med antidepressiva...

4.166665
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (6 röster)

Fakta om Zomig

Zoming är en medicin som behandlar huvudvärken under en migränattack.

Varning för: Ta inte medicinen om du har huvudvärk som inte liknar vanliga...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (4 röster)

Fakta om Maxalt

Maxalt används för att behandla huvudvärk vid migrän.

Varning för: Var försiktig ifall du äter MAO-hämmande läkemedel mot...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (1 röst)

Många migränmediciner ger svåra biverkningar, men det finns hopp. Nästa år väntas Telcagepant komma till Sverige som i tester gett betydligt färre biverkningar.

Migrän är ett fruktansvärt tillstånd för den som drabbas. Plötsliga anfall av svår huvudvärk, med illamående och maginfluensa-liknande symptom är inte ovanliga. Den nya medicinen Telcagepant
blockerar hjärnans smärtsignaler under migränanfallet och kan inte liknas vid någon av de läkemedel som finns till försäljning idag.

Dagens sortiment av piller, sprej och inhalatorer som lindrar migrän är effektiva för vissa individer, men ger i många fall ovälkomna biverkningar som till exempel, illamående, trötthet och huvudvärk. Telcagepant har i tester visat inga, eller väldigt få biverkningar, enligt tillverkaren. Det som också skiljer den nya migräntabletten från exempelvis: Zomig, Imigran och Maxalt, är att tablettens smärtlindrande effekt varar längre. Vilket kan förklaras med att nuvarande läkemedel innehåller aktiva ämnena som bitvis bryts ner, slutar verka och då kryper smärtan tillbaka. Den nya medicinen stoppar själva
smärtsignaler i form av CGRP som hjärnan skickar ut under migränanfallet.

Molekylen CGRP upptäcktes redan för 26 år sedan av den svenska professorn Lars Edvinson. Numera ägs produkten av läkemedelsbolaget Merck och som genomfört cirka 3000 kliniska tester, innan det godkänns.

  Trots att produkten marknadsförs som en sensation utan biverkningar, har ett några personer fått problem med biverkningar i form av muntorrhet, yrsel och illamående. Dessutom kan långvarigt bruk, i förebyggande syfte,
leda till förändringar i levern. Telcagepant ska därför endast användas i syfte att lindra ett pågående migränanfall, meddelar tillverkaren.

Om läkemedlet godkänns av FDA, det vill säga den amerikanska läkemedelsmyndigheten, kan försäljning påbörjas i slutet av 2011 i Sverige.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-04-29
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons