Uppdaterad: 2012-04-27

Kommentera

"Mediciner mot alkoholism erbjuds för sällan"

Bild

Ett vinglas från en bag-in-box blir lätt två. Läkemedelsbehandling finns för den som vill ha hjälp att kontrollera sitt intag. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Fakta om Revia

Minskar abstinensbesvären vid uppehåll i alkoholkonsumtion.

Varning för: Ska inte ätas av personer som har försämrad njurfunktion.

3.1875
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (16 röster)

Fakta om Antabus

Avvänjningsmedel som används vid alkoholmissbruk.

Varning för: Drick inte tiillsammans med Antabus. Alkoholförtäring kan ge...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Campral

Kan förhindra återfall i alkoholism genom att minska suget efter drogen.

Varning för: Var försiktig med Campral om du är under 18 år eller över 65...

3.115385
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (26 röster)

Många har problem att kontrollera sitt drickande i Sverige och alkoholskadorna ökar dramatiskt. Ändå erbjuds sällan hjälp."En missuppfattning är att läkemedelsbehandling måste kombineras med terapi", skriver experterna Joar Guterstam och Johan Franck.

En miljon människor anses ha en riskabel alkoholkonsumtion i Sverige, enligt Vårdguiden. Hela 330 000 personer har ett uttalat alkoholberoende och ytterligare 780 000 har ett alkoholmissbruk, det vill säga återkommande problem till följd av sitt drickande.
Det är många som dricker lite för mycket helt enkelt.

Ändå undviker läkaren den känsliga frågan: Dricker du lite mycket?

Det menar läkaren Joar Guterstam och professor Johan Franck, chef för Beroendecentrum i Stockholm, i senaste numret av Evidens som ges ut av Stockholms läns landsting. I artikeln resonerar de att det kan bero på att läkarna inte vet hur de ska behandla alkoholproblemet. Alla kan ju och ska inte få remiss till behandlingshem.

- För de flesta patienter har begränsade medicinska insatser med regelbundna uppföljningar lika bra effekt som de ambitiösa programmen, skriver de i artikeln.

Det finns i huvudsak tre olika sorters läkemedel som verkar på olika sätt.
De verksamma substanserna heter naltrexon, akamprosat och disulfiram. De här medicinerna kan hjälpa till att stoppa suget, minska belöningen och ruskänslan, men också att minska risken för att ett planerat glas, blir två som sedan blir en hel flaska. Att kontrollera sitt drickande.

- Samtliga dessa läkemedel förskrivs i alltför lite omfattning i förhållande till det uppskattade behovet, menar de.

När läkemedel inte räcker finns andra evidensbaserade verktyg att ta till, nämner författarna, som Motiverande samtal och KBT-baserad återfallsprevention.

Läs mer i tidningen Evidens

Artikel skriven av redaktionen 2012-04-20
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons