Uppdaterad: 2012-04-27

Kommentera

"Mediciner mot alkoholism erbjuds för sällan"

Bild

Ett vinglas från en bag-in-box blir lätt två. Läkemedelsbehandling finns för den som vill ha hjälp att kontrollera sitt intag. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Fakta om Revia

Minskar abstinensbesvären vid uppehåll i alkoholkonsumtion.

Varning för: Ska inte ätas av personer som har försämrad njurfunktion.

3.133335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (15 röster)

Fakta om Antabus

Avvänjningsmedel som används vid alkoholmissbruk.

Varning för: Drick inte tiillsammans med Antabus. Alkoholförtäring kan ge...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Campral

Kan förhindra återfall i alkoholism genom att minska suget efter drogen.

Varning för: Var försiktig med Campral om du är under 18 år eller över 65...

3.115385
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (26 röster)

Många har problem att kontrollera sitt drickande i Sverige och alkoholskadorna ökar dramatiskt. Ändå erbjuds sällan hjälp."En missuppfattning är att läkemedelsbehandling måste kombineras med terapi", skriver experterna Joar Guterstam och Johan Franck.

En miljon människor anses ha en riskabel alkoholkonsumtion i Sverige, enligt Vårdguiden. Hela 330 000 personer har ett uttalat alkoholberoende och ytterligare 780 000 har ett alkoholmissbruk, det vill säga återkommande problem till följd av sitt drickande.
Det är många som dricker lite för mycket helt enkelt.

Ändå undviker läkaren den känsliga frågan: Dricker du lite mycket?

Det menar läkaren Joar Guterstam och professor Johan Franck, chef för Beroendecentrum i Stockholm, i senaste numret av Evidens som ges ut av Stockholms läns landsting. I artikeln resonerar de att det kan bero på att läkarna inte vet hur de ska behandla alkoholproblemet. Alla kan ju och ska inte få remiss till behandlingshem.

- För de flesta patienter har begränsade medicinska insatser med regelbundna uppföljningar lika bra effekt som de ambitiösa programmen, skriver de i artikeln.

Det finns i huvudsak tre olika sorters läkemedel som verkar på olika sätt.
De verksamma substanserna heter naltrexon, akamprosat och disulfiram. De här medicinerna kan hjälpa till att stoppa suget, minska belöningen och ruskänslan, men också att minska risken för att ett planerat glas, blir två som sedan blir en hel flaska. Att kontrollera sitt drickande.

- Samtliga dessa läkemedel förskrivs i alltför lite omfattning i förhållande till det uppskattade behovet, menar de.

När läkemedel inte räcker finns andra evidensbaserade verktyg att ta till, nämner författarna, som Motiverande samtal och KBT-baserad återfallsprevention.

Läs mer i tidningen Evidens

Artikel skriven av redaktionen 2012-04-20
redaktionens bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.

Annons