Uppdaterad: 2012-04-27

Kommentera

"Mediciner mot alkoholism erbjuds för sällan"

Bild

Ett vinglas från en bag-in-box blir lätt två. Läkemedelsbehandling finns för den som vill ha hjälp att kontrollera sitt intag. Foto: Anders Wiklund, Scanpix.

Fakta om Revia

Minskar abstinensbesvären vid uppehåll i alkoholkonsumtion.

Varning för: Ska inte ätas av personer som har försämrad njurfunktion.

3.384615
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (13 röster)

Fakta om Antabus

Avvänjningsmedel som används vid alkoholmissbruk.

Varning för: Drick inte tiillsammans med Antabus. Alkoholförtäring kan ge...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Campral

Kan förhindra återfall i alkoholism genom att minska suget efter drogen.

Varning för: Var försiktig med Campral om du är under 18 år eller över 65...

3.115385
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (26 röster)

Många har problem att kontrollera sitt drickande i Sverige och alkoholskadorna ökar dramatiskt. Ändå erbjuds sällan hjälp."En missuppfattning är att läkemedelsbehandling måste kombineras med terapi", skriver experterna Joar Guterstam och Johan Franck.

En miljon människor anses ha en riskabel alkoholkonsumtion i Sverige, enligt Vårdguiden. Hela 330 000 personer har ett uttalat alkoholberoende och ytterligare 780 000 har ett alkoholmissbruk, det vill säga återkommande problem till följd av sitt drickande.
Det är många som dricker lite för mycket helt enkelt.

Ändå undviker läkaren den känsliga frågan: Dricker du lite mycket?

Det menar läkaren Joar Guterstam och professor Johan Franck, chef för Beroendecentrum i Stockholm, i senaste numret av Evidens som ges ut av Stockholms läns landsting. I artikeln resonerar de att det kan bero på att läkarna inte vet hur de ska behandla alkoholproblemet. Alla kan ju och ska inte få remiss till behandlingshem.

- För de flesta patienter har begränsade medicinska insatser med regelbundna uppföljningar lika bra effekt som de ambitiösa programmen, skriver de i artikeln.

Det finns i huvudsak tre olika sorters läkemedel som verkar på olika sätt.
De verksamma substanserna heter naltrexon, akamprosat och disulfiram. De här medicinerna kan hjälpa till att stoppa suget, minska belöningen och ruskänslan, men också att minska risken för att ett planerat glas, blir två som sedan blir en hel flaska. Att kontrollera sitt drickande.

- Samtliga dessa läkemedel förskrivs i alltför lite omfattning i förhållande till det uppskattade behovet, menar de.

När läkemedel inte räcker finns andra evidensbaserade verktyg att ta till, nämner författarna, som Motiverande samtal och KBT-baserad återfallsprevention.

Läs mer i tidningen Evidens

Artikel skriven av redaktionen 2012-04-20
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons