Uppdaterad: 2010-11-24

26 kommentarer

Mediciner och lack mot nagelsvamp

Bild

Björn, 42, har fått nagelsvamp efter att naglarna blivit skadade när han sprungit långa lopp.

Fakta om Loceryl

Ett medicinskt lack som målas på nageln en gång i veckan under ett halvår upp till ett år.

Varning för: Använd inte vanligt nagellack samtidigt som Loceryl. Jobba heller...

1.75
Ditt betyg: Inget Medel: 1.8 (4 röster)

Fakta om Lamisil

Finns både som kräm och tablett. Tabletten ska tas i ett par veckor upp till tre månader beroende på var svampinfektionen sitter.

Varning för: Ska inte användas vid allvarlig njur-eller leverskada.

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Fakta om Nalox

Ett medel att sätta ovanpå nageln vid nagelsvamp, psoriasis eller för att undvika svampangrepp efter yttre skada.

Varning för: Använd inte nagellack samtidigt....

2.3
Ditt betyg: Inget Medel: 2.3 (40 röster)

Nagelsvamp ska behandlas i ett tidigt skede, med alla medel, annars kan det vara svårt att bli av med. Men bara varannan blir botad. Men bara varannan blir botad. Björn, 42, har hittills inte vågat prova någon behandling.

Det var efter ett långpass, det vill säga löpning under minst två timmar, för cirka sju år sedan som Björn upptäckte sin blåa tå. Det var början till fotsvampen. Inte direkt, men när nageln är skadad kan svampinfektionen få fäste och för Björns del var det precis vad som hände.

Det tog ett par veckor sedan började nageln bli tjockare. Ingen klåda eller några andra symptom kände han av, vilket är ganska vanligt.

- Jag tycker inte att det gör så ont än, men det ser rätt fult ut om man går barfota eller har sandaler, berättar Björn.

Vanligtvis är nagelsvamp mest en utseendefråga, det ser helt enkelt inte snyggt ut, men i övrigt är det helt ofarligt.

Nagelsvamp är en sorts trådsvamp som tillhör släktet Trichophyton. Den kan smitta både händer och fötter. Nakna fötter på golv och duschar i offentliga utrymmen som gym är
det vanligaste stället där svampen sprids. Ibland börjar den som en fotsvamp som får fäste under nageln.

För Björn fortsätter besvären. Även nästa nagel blev skadad under ett Maraton och nu har även den fått en rejäl svampinfektion.

Vad har du försökt göra hittills?

- Jag försöker klippa, men det är inte så lätt. Svampen trycker ut nageln som snarare väser på höjden än rakt fram men försöker jag klippa gör det ont. Det verkar som om blod och nervbanor följt med upp och det är inte bara död svamp som går att klippa bort.


Någon medicinsk behandling?

 - Nej, jag vågar nog inte ta några av pillren, jag har hört mest dåligt om dem tycker jag, de värsta är väl att de flesta inte blir hjälpta utan får bara massa biverkningar, men jag vet inte. På Apoteket säger de att man ska prata med en läkare först, men jag har inte tyckt att det varit så allvarligt, men jag funderar varje sommar på om jag borde göra något, säger Björn.

  • Tips! Nu ska Björn prova Nalox. Vi återkommer om resultat här på Dina mediciner. Hör gärna av dig till redaktionen om du skulle vilja prova någon ny produkt på marknaden, mejla redaktionen@dinamediciner.  Skriv namn, adress och vilket område du är intresserad av.

Har du någon annan behandling du vill rekommendera? Kommentera gärna nedan!

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-08-12
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hud fotsvamp nagelsvamp

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 27/1

Hej

anonyms bild

Jag har haft nagelsvamp i tre år nu. Har behandlat med tab. som jag fick på recept och andra dyra receptfria mediciner men tyvärr utan resultat.

Kommentar av Ockå drabbad

Skrivet 10/11

Blev av med svampen efter tre medicinkurer på rad

Ockå drabbads bild

Jag lyckades faktiskt bli av med min nagelsvamp efter tre kurer terbinafin på rad. FIck tigga mig till den tredje. Men en tidigare behandling avslutades efter två tremånadersperioder. Läkare påstod att svampen var död och att naglarna bara behövde växa ut, men det visade sig att det inte lyckades den gången. Men nu har jag varit helt symtomfri i ett par år. Tyvärr börjar jag misstänka att det är på väg tillbaka. Men är inte helt säker. Samlar mod och energi till att be om ny behandling.

Kommentar av Lars

Skrivet 10/11

Ytterligare tips

Larss bild

Har haft nagelsvamp ett par gånger. Har använt huskurer som ättika och testat medicinska nagellack(nalox). Det som hjälpte mig var att använda nalox och klippa ner naglarna. P.S en bra sida jag hittade med massa tips Nagelsvamp.org

Kommentar av anonym

Skrivet 12/8

Grapefruktskärnsextrakt

anonyms bild

Jag har konstaterad nagelsvamp. Fick lämna prov för analys, så det går att kolla av läkare. I stort sett alla tår är infekterade. Sista stortånageln som jag var så glad att den var fri börjar också bli naggad i kanten nu. Jag klipper och filar ner det skadade på naglarna, vilket innebär att jag inte har några naglar alls i stort sett på de små tårna.
Testade lacken förra året, den är dyr tycker jag, räckte väl ett halvår, tyckte inte det hjälpte någonting. Fick medicin mot en väldigt envis underlivssamp. Tänkte att det kanske ger sig på nagelsvampen också. En tablett skulle man ta bara, fick väldigt jobbiga biverkningar, så nej inte känns det värt att ta det för naglarna, och om det ändå inte hjälper.
Huskurer är intressant. Testar grapefruktskärnsextrakt nu. Både invärtes och utvärtes, 1-ett antal droppar, man trappar upp varje dag, i ett glas vatten/jos. Och stryker det koncentrerat på naglarna när jag filat ner dom.
Det är nog bra att gå barfota ute på somrarna. Annars borde väl samma råd som för candida gälla för nagelsvamp också, undvika socker en tid och sen äta B-vitamin.
Jag försöker inte tänka för mycket på det, man får hitta sätt att leva med det.

Kommentar av anonym

Skrivet 2/7

operation

anonyms bild

:-) går d inte att operera bort naglarna tillsammans med nagelsvampen?

Kommentar av anonym man 64

Skrivet 1/11

Provat invärtes och lack, ska försöka med Nalox

anonym man 64s bild

Jag har tidigare av läkare fått något (mins ej namnet) invärtes medicin mot nagelsvamp. Noll effekt trots ett helt års medicinering. Sedan köpte jag medicinsk nagellack, efter ett par månader var svampen borta, men när sedan lacken var slut kom svampen strax tillbaka. Man ska medicinera då och då, förstör jag nu, för svampen smittar från gymmet och sådant. Ska prova Nalox om jag hittar något apotek som säljer det (har frågat på ett par apotek som inte ens kände till namnet).

Kommentar av Nagelsvampen

Skrivet 9/8

Huskur mot nagelsvamp

Nagelsvampens bild

Jag testar huskuren ättika mot nagelsvamp innan jag ev. köper dyra läkemedel som verkar fungera sisådär... hittills har jag märkt en viss skillnad, men har bara testa ett par månadera... Är ni intresserade kan ni kika in bloggen http://nagelsvamp.blogspot.com/ där ni kan se om huskuren fungerar eller inte.. jag tycker det blir lite mer intressant att se det i bilder än att bara höra vad folk säger utan att se några konkreta bevis!

Kommentar av anonym

Skrivet 26/11

Massa svamp

anonyms bild

Jag var med i en studie som skulle ta fram medicin mot nagelsvamp. Efter den behandlingen ballade allt ur. Nu har jag massa svamp på alla naglar. Har fått medicin men jag vågar inte äta den... vill inte ha biverkningarna. Kanske får testa ändå för det är inte roligt alls att ha detta. Det suger...

Kommentar av från Linköping

Skrivet 30/12

Biverkningar

från Linköpings bild

Har ätit Terbinafin i 3 månader och har många biverkningar, bl a helt kass mage, sömnproblem och håravfall. Skulle nog inte rekommendera någon annan att ta denna medicin i dagsläget. Om någon vet hur länge biverkningarna kvarstår efter avslutad kur vore det bra information att ha!

Kommentar av Happy

Skrivet 8/9

upptäckte nyligen

Happys bild

hej,
Jag upptäckte att jag hade nagelsvamp igår, eftersom jag hela tiden trott att jag hade sparkat till möbler och dyll, har haft 2 lilltå som har lossnat 2 år o rad och sen i januari började mina lång-,stortå se mysko ut, som snart sprider sig till de andra tårna. Är lika med;- snart kommer jag att ha svamp på alla tårna.
Vad jag skulle vilja fråga är:- eftersom ni säger det inte är lönt att uppsöka läkare och vissa skriver på nätet att det går ej att bota. Kan man bota nagelsvamp? Nu är jag orolig till max!! Vill bli av med det.
Jag har alltid gått med skor i badhus och förstår inte varför jag har fått svamp. Kanske för att jag har gått med trånga skor under och efter min graviditet. Är svamp smittsamt?
Skall prova terbinafin, som linköpingsbon skriver om.
Och en annan fråga;- känner ni av att tårna sticks? För det gör jag.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons