Uppdaterad: 2014-12-10

11 kommentarer

Melatonin bra för sömnen - och skydd mot cancer

Bild

Sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt tycker att melatonin är bra för de som har svårt att somna på kvällen, men också för att förebygga cancer. Foto: Nina Varumo, Scanpix och Mikaela Åkerman.

Fakta om Circadin

Innehåller melatonin, ett kroppseget hormon som ger signal när det är dags att sova.

Varning för: Kombinera inte med alkohol....

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (17 röster)

Fakta om Cirkadin

Melatonin gör att kroppen somnar och sover vidare och kan tillföras genom Cirkadin vid melatoninbrist.

Varning för: Studier saknas för hur melatonin fungerar vid olika sjukdomar och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (10 röster)

Tillskott av det naturliga hormonet melatonin har visat sig vara effektivt för personer med en sen sömnfas. Men det tros också skydda mot cancer. "Jag tror många kommer vilja ha melatonin bara av det skälet", säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet.

Hormonet melatonin finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll för våran dygnsrytm. Den som någon gång rest över Atlanten till USA har säkert fått tipset att köpa melatonin för att lättare hantera tidsomställningen. I USA finns nämligen melatonin att få tag på i de flesta livsmedelsbutiker, och mellan 20-30 miljoner amerikaner uppskattas använda melatonin regelbundet.

Annat är det i Sverige. Här krävs det licens för att få sälja melatonin och än så länge finns det bara enstaka tillverkare som gör det. Ett av dessa preparat är Circadin som godkändes av läkemedelsverket 2008. Circadin ges till patienter över 55 år som man tror lider av melatoninbrist. Dock är tabletterna 20 gånger så dyra som i USA.

– Att man inte har släppt melatonin fritt här i Sverige beror på att det är ett kraftfullt hormon och eftersom det är naturligt finns det inget som kan patentera det. Det man har gjort i USA är att kalla det kosttillskott och släppt det fritt istället, förklarar Torbjörn Åkerstedt.

Han är mycket positiv till hormonets effekter.

– Melatonin är riktigt hyfsat på att förbättra sömnen på de som har en sen sömnfas, det vill säga om man har svårt att somna. Om man tar melatonin ett antal timmar innan man ska gå i säng fungerar det riktigt bra och har en sömninducerande effekt, säger han.

Men han ser också fler fördelar.

– Det är väldigt snällt medel och dessutom är det fruktansvärt anti-cancerogent, vilket naturligt kommer att göra att många kommer vilja ha melatonin av bara det skälet.

En som har varit starkt kritisk till att melatonin inte får säljas fritt i Sverige är skolläkaren Bernt Eckerberg. ”Varför vill Läkemedelsverket hindra mig och mina kolleger att hjälpa våra elever?”, skriver han i ett artikel från 2008 i Läkartidningen.

”Alla ungdomar som har svårt att klara skolan på grund av kronisk sömnbrist får inte sina botemedel godkända, trots att dokumentationen för effekt vid försenad sömnfas är betydligt mer övertygande än den blygsamma effekten på äldre /.../ Inga biverkningar har upptäckts på ungdomar heller, trots decenniers fritt bruk i USA”, skriver han i artikeln.

Det finns också studier som tyder på att melatonin kan lindra tinnitus.

Läs även: Melatonin - så funkar det

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-16
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Cancer Sömn Melatonin sömnmedel

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 23/11

Billigt i Polen

anonyms bild

I Polen kostar 30 tabl. Melatonin 30 kr. receptfritt i ett apotek.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/11

Billigt i Polen

anonyms bild

30 tabl. Melatonin kan man köpa i Polen på ett apotek för 30 kr. receptfritt.

Kommentar av anonym

Skrivet 17/11

Melatonin får mig att fungera

anonyms bild

Efter många år's sömnproblem som resulterat i allt från ansiktsförlamning till ett ej fungerande liv är jag väldigt tacksam att melatonin finns. Jag fick först circadin utskrivet av läkare men efter 6 mån ville den "nya" läkaren inte skriva ut mer. Utan anledning och trots att jag förklarade att jag inte klarar min sömn utan dom. Tröttsamt land med dessa fega läkare som inte tänker på patientens bästa. Som tur är går det att beställa på nätet. Först inom EU men nu från Canada då det är mycket billigare.

Kommentar av anonym

Skrivet 12/8

Så svenskt

anonyms bild

Det är så typiskt svenskt med myndigheter som är lika stelbenta som bropelare. Livsmedelsverket är ett annat verk som har svårt för att ändra sig från 40-talets kostcirkel. Jag har själv smugglat melatonin de gånger jag rest till USA och jag instämmer med tidigare inlägg, det fungerar utmärkt som "insomningsmedel"

Kommentar av Walter

Skrivet 9/10

tveksam till en början

Walter s bild

idag köper jag mitt melatonin på internet .det finns många olika sidor att välja på. min rekommendation är att du söker på "köp melatonin på nätet" och väljer den allra billigaste.

Kommentar av Helena.R

Skrivet 4/6

vårdbiträde talar ut!

Helena.Rs bild

Hej. Innan jag tar upp för och nackdelarna med melatonin vill jag att ni som tänker handla det bör ringa er läkare först och fråga varför ni inte kan få ett recept. Om ni får ett luddigt svar tillbaks så är det för att er läkare själv inte har någon förklaring.

Min story: Jag arbetar på ett vårdhem för dementa och våra gamlingar har ofta problem med att somna när de upplever att tid och rum helt står stilla. Vissa av våra äldre dementa vill dessutom ha persiennerna öppna vilket är till nackdel under sommarmånaderna.
Ett klassiskt exempel alla ni vårdbiträden känner igen är när man precis nattat sin patient och han/hon somnat in så blir det så ljust ute att patienten raskt ska upp och gå på promenad.
Får man ge sömnmedicin då? inte enligt läkarna eller sjuksyrrorna på plats. Risken finns att patienten dör av benzodiazepin eller andra lugnande tabletter
Hur gör vi outbildade då?
vi ger dem melatonin. MÅnga läkare vill så gärna hjälpa oss därför att melatonin är säkert/saknar biverkningar/ men de får inte pga socialstyrelsens eftersläpande rutiner.
Vi köper in det ifrån utlandet och meddelar så klart alla anhöriga om detta.

Effekten är märkbar: när patienten intagit 3mg sover de djupt och länge. Efter 8h vaknar de pigga och glada. OBS de får bara melatonin 3 gånger i veckan så att de inte tillvänjer sig det och då får man som bekant öka dosen. något vi inte vill göra.

Jag råder alla nyfikna att göra en bestälning melatonin. Ni hittar det oftast på nätet och jag råder er att köpa ifrån en EU-affär. Då kan tullen inte röra er beställning.

Var går jag?
wwww.melatoninshoppen.se eller
www.amazon.com

Kommentar av Stolt förälder

Skrivet 23/5

Förbjudet i sverige men lagligt att föra in i EU

Stolt förälder s bild

Den tolkningen gör vi efter att ha läst i lagboken. Exempel på var man kan köpa melatonin lagligt är www.melatoninshoppen.se

Kommentar av Bert

Skrivet 4/1

Melatonin

Berts bild

Har använt Melatonin i låg dos (1-2 mg) 1-2 ggr per vecka sedan det var tillåtet som kosttillskott i Sverige. Köper nu via nätet (inom EU) eller vid utlansbesök utan några problem. Det fungerar utmärkt för lättare insomning vid stress men för mig fungerar det också utmärkt för att förebygga PROSTATABESVÄR som jag får om jag inte tar melatonin på någon vecka och utan biverkningar !

Kommentar av anonym

Skrivet 24/1

Vi har köpt melatonin på

anonyms bild

Vi har köpt melatonin på nätet till vår dotter som har ADHD och det hjälper henne enormt, tidigare har hon haft mycket svårt att sova och jagade upp sig över det fick mycket oro över detta. Vi fick circadin utskrivet och det fungerade men med vissa biverkningar, det naturliga melatoninen (framställt från tryptofan, från kakao, om jag fattat rätt.
Jag tycker att det känns helt fantastiskt vår dotter mår så mycket bättre och jag och min man får kvällar med avslappning motför tidigare då det bara var oro och massor av olika sätt för att få henne att kunna somna. Synd att det inte säljs som kosttillskott här..

Kommentar av Stefan

Skrivet 21/1

Melatonin i Kakao!!

Stefans bild

Hej!
Vi har folk som har ätit kallpressad choklad en längre tid som blivit av med sina sömnproblem och andra åkommor. Besök vår hemsida och ta del av de senaste forskningsrapporterna om kakao och dess egenskaper.
www.chocolatedreams.se

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

9 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu sprider sig vinterkräksjukan på skolor och arbetsplatser. För de allra flesta är det över på några dagar, men för svårt sjuka och äldre kan sjukdomen leda till döden.  Nu kan ett enkelt test visa hur allvarligt sjukdomsförloppet är och vilken behandling som ska sättas in.
Uppdaterad: 2016-03-24

1 kommentar

Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt cancermedicinen Xtandi för användning redan innan cytostatikabehandling inleds. Medicinen som idag används vid prostatacancer efter cellgiftsbehandling har visat på en rad fördelar som gör att den nu godkänns för användning även i tidigare stadier av sjukdomen.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu är det säkrare för dig som har en matallergi att äta ute. Nya regler ställer högre krav på hur och vad caféer och restauranger måste redogöra för gällande innehållet i maten.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Kan rödbetsjuice förbättra konditionen hos patienter med hjärtsvikt? Det ska nu testas i en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Torra ögon kan bero på brist på tårvätska, men mer troligt är att det finns en störning i lipidskiktet. Dessa två orsaker kan även samspela.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Att lyckas med nyårslöftet är lättare än många tror, bara man har en genomtänkt och vettig metod. Dorotea Pettersson hjälper dig att lyckas i fem steg.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

En ny kombinationsbehandling vid akne finns nu i Sverige. Gelen Acnatac som innehåller två aktiva ämnen ska bara appliceras en gång om dagen och den bleker inte hår eller textilier.
Uppdaterad: 2016-03-24

4 kommentarer

Mycket av den nya cancerbehandlingen som utvecklas just nu handlar om att använda kroppens eget immunförsvar. – Vi lever i en mycket speciell tid inom onkologin. De studier som jag har lett har visat på resultat vi tidigare inte trodde var möjliga, säger forskaren Daniel Chen vid Roche.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

I Almedalen i somras träffades några av vårdens mest inflytelserika personer för att tala om hur patientens makt ska öka.
Uppdaterad: 2016-03-24

7 kommentarer

Många mediciner kan påverka din vikt, bland annat flera läkemedel mot depression, diabetes och epilepsi. Det visar en översikt som nyligen gjorts.
Uppdaterad: 2016-03-24

1 kommentar

Olika människor påverkas olika av sjukdomar. Blodgrupp är en faktor. Människor med blodgrupp O skyddas från att dö i den svåraste malariasjukdomen.
Uppdaterad: 2016-03-24

4 kommentarer

Många tar antioxidanter för att hjälpa behandlingen mot olika typer av cancer. Gör inte det. Ny forskning vid Sahlgrenska akademin visar att tillskotten fördubblar spridningen av malignt melanom i möss.

Annons