Uppdaterad: 2014-12-10

14 kommentarer

Melatonin bra för sömnen - och skydd mot cancer

Bild

Sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt tycker att melatonin är bra för de som har svårt att somna på kvällen, men också för att förebygga cancer. Foto: Nina Varumo, Scanpix och Mikaela Åkerman.

Fakta om Circadin

Innehåller melatonin, ett kroppseget hormon som ger signal när det är dags att sova.

Varning för: Kombinera inte med alkohol....

3.210525
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (19 röster)

Fakta om Cirkadin

Melatonin gör att kroppen somnar och sover vidare och kan tillföras genom Cirkadin vid melatoninbrist.

Varning för: Studier saknas för hur melatonin fungerar vid olika sjukdomar och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (20 röster)

Tillskott av det naturliga hormonet melatonin har visat sig vara effektivt för personer med en sen sömnfas. Men det tros också skydda mot cancer. "Jag tror många kommer vilja ha melatonin bara av det skälet", säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet.

Hormonet melatonin finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll för våran dygnsrytm. Den som någon gång rest över Atlanten till USA har säkert fått tipset att köpa melatonin för att lättare hantera tidsomställningen. I USA finns nämligen melatonin att få tag på i de flesta livsmedelsbutiker, och mellan 20-30 miljoner amerikaner uppskattas använda melatonin regelbundet.

Annat är det i Sverige. Här krävs det licens för att få sälja melatonin och än så länge finns det bara enstaka tillverkare som gör det. Ett av dessa preparat är Circadin som godkändes av läkemedelsverket 2008. Circadin ges till patienter över 55 år som man tror lider av melatoninbrist. Dock är tabletterna 20 gånger så dyra som i USA.

– Att man inte har släppt melatonin fritt här i Sverige beror på att det är ett kraftfullt hormon och eftersom det är naturligt finns det inget som kan patentera det. Det man har gjort i USA är att kalla det kosttillskott och släppt det fritt istället, förklarar Torbjörn Åkerstedt.

Han är mycket positiv till hormonets effekter.

– Melatonin är riktigt hyfsat på att förbättra sömnen på de som har en sen sömnfas, det vill säga om man har svårt att somna. Om man tar melatonin ett antal timmar innan man ska gå i säng fungerar det riktigt bra och har en sömninducerande effekt, säger han.

Men han ser också fler fördelar.

– Det är väldigt snällt medel och dessutom är det fruktansvärt anti-cancerogent, vilket naturligt kommer att göra att många kommer vilja ha melatonin av bara det skälet.

En som har varit starkt kritisk till att melatonin inte får säljas fritt i Sverige är skolläkaren Bernt Eckerberg. ”Varför vill Läkemedelsverket hindra mig och mina kolleger att hjälpa våra elever?”, skriver han i ett artikel från 2008 i Läkartidningen.

”Alla ungdomar som har svårt att klara skolan på grund av kronisk sömnbrist får inte sina botemedel godkända, trots att dokumentationen för effekt vid försenad sömnfas är betydligt mer övertygande än den blygsamma effekten på äldre /.../ Inga biverkningar har upptäckts på ungdomar heller, trots decenniers fritt bruk i USA”, skriver han i artikeln.

Det finns också studier som tyder på att melatonin kan lindra tinnitus.

Läs även: Melatonin - så funkar det

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-11-16
Mikaela Åkermans bild

Kategorier:

Cancer Sömn Melatonin sömnmedel

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 28/3

har använt naturligt

anonyms bild

har använt naturligt melatonin (1 g, sugtablett) varje kväll under flera år, finns på de flesta hälsokost i Finland. Inte behövt öka dosen heller. Fick tidigare circadin utskrivet, inte samma effekt och bakiskänsla dagen efter.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/11

Billigt i Polen

anonyms bild

I Polen kostar 30 tabl. Melatonin 30 kr. receptfritt i ett apotek.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/11

Billigt i Polen

anonyms bild

30 tabl. Melatonin kan man köpa i Polen på ett apotek för 30 kr. receptfritt.

Kommentar av anonym

Skrivet 17/11

Melatonin får mig att fungera

anonyms bild

Efter många år's sömnproblem som resulterat i allt från ansiktsförlamning till ett ej fungerande liv är jag väldigt tacksam att melatonin finns. Jag fick först circadin utskrivet av läkare men efter 6 mån ville den "nya" läkaren inte skriva ut mer. Utan anledning och trots att jag förklarade att jag inte klarar min sömn utan dom. Tröttsamt land med dessa fega läkare som inte tänker på patientens bästa. Som tur är går det att beställa på nätet. Först inom EU men nu från Canada då det är mycket billigare.

Kommentar av anonym

Skrivet 12/8

Så svenskt

anonyms bild

Det är så typiskt svenskt med myndigheter som är lika stelbenta som bropelare. Livsmedelsverket är ett annat verk som har svårt för att ändra sig från 40-talets kostcirkel. Jag har själv smugglat melatonin de gånger jag rest till USA och jag instämmer med tidigare inlägg, det fungerar utmärkt som "insomningsmedel"

Kommentar av Walter

Skrivet 9/10

tveksam till en början

Walter s bild

idag köper jag mitt melatonin på internet .det finns många olika sidor att välja på. min rekommendation är att du söker på "köp melatonin på nätet" och väljer den allra billigaste.

Kommentar av Helena.R

Skrivet 4/6

vårdbiträde talar ut!

Helena.Rs bild

Hej. Innan jag tar upp för och nackdelarna med melatonin vill jag att ni som tänker handla det bör ringa er läkare först och fråga varför ni inte kan få ett recept. Om ni får ett luddigt svar tillbaks så är det för att er läkare själv inte har någon förklaring.

Min story: Jag arbetar på ett vårdhem för dementa och våra gamlingar har ofta problem med att somna när de upplever att tid och rum helt står stilla. Vissa av våra äldre dementa vill dessutom ha persiennerna öppna vilket är till nackdel under sommarmånaderna.
Ett klassiskt exempel alla ni vårdbiträden känner igen är när man precis nattat sin patient och han/hon somnat in så blir det så ljust ute att patienten raskt ska upp och gå på promenad.
Får man ge sömnmedicin då? inte enligt läkarna eller sjuksyrrorna på plats. Risken finns att patienten dör av benzodiazepin eller andra lugnande tabletter
Hur gör vi outbildade då?
vi ger dem melatonin. MÅnga läkare vill så gärna hjälpa oss därför att melatonin är säkert/saknar biverkningar/ men de får inte pga socialstyrelsens eftersläpande rutiner.
Vi köper in det ifrån utlandet och meddelar så klart alla anhöriga om detta.

Effekten är märkbar: när patienten intagit 3mg sover de djupt och länge. Efter 8h vaknar de pigga och glada. OBS de får bara melatonin 3 gånger i veckan så att de inte tillvänjer sig det och då får man som bekant öka dosen. något vi inte vill göra.

Jag råder alla nyfikna att göra en bestälning melatonin. Ni hittar det oftast på nätet och jag råder er att köpa ifrån en EU-affär. Då kan tullen inte röra er beställning.

Var går jag?
wwww.melatoninshoppen.se eller
www.amazon.com

Kommentar av Marcus

Skrivet 15/2

Men melatonin skall ju

Marcuss bild
Men melatonin skall ju tydligen varken ha beroende-eller tillvänjningsbiverkningar, utan man skall kunna använda det dagligen utan att öka dos enligt det jag läst.

Kommentar av Stolt förälder

Skrivet 23/5

Förbjudet i sverige men lagligt att föra in i EU

Stolt förälder s bild

Den tolkningen gör vi efter att ha läst i lagboken. Exempel på var man kan köpa melatonin lagligt är www.melatoninshoppen.se

Kommentar av anonym

Skrivet 19/9

Allt som är bra för människor

anonyms bild

Allt som är bra för människor det förbjuder Sverige fattar inte hur tänker dem höns hjärnorna

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons