Uppdaterad: 2014-12-10

20 kommentarer

Melatonin - en het fråga bland läkare

Bild

Är melatonin bra eller dåligt att äta för att sova bättre? Det hjälper många med sömnproblem, men om det är riskfritt vet man ännu inte, menar forskaren Hans Smedje.

Fakta om Cirkadin

Melatonin gör att kroppen somnar och sover vidare och kan tillföras genom Cirkadin vid melatoninbrist.

Varning för: Studier saknas för hur melatonin fungerar vid olika sjukdomar och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (20 röster)

Ingen verkar riktigt veta om melatonin som sömnhjälp är bra eller dåligt. För de svenska läkarna och forskarna finns inga studier som håller måttet. - Jag säger nja. Det hjälper vissa, men skulle alla ta det får vi troligtvis se biverkningar vi inte kände till, säger Hans Smedje, sömnforskare och överläkare.

Sömnproblem är vanligt. Nästan alla i den delen av världen som har lampor på kvällarna har ibland svårt att somna, eller vaknar på nätterna, i perioder. Bäst sover 4-åringen, sen börjar problemen, berättar, förklarar Hans Smedje på föreläsningen vid Läkartidningens symposium om ungas psykiska hälsa i början på september.

Melatonin är ett hormon i kroppen som styr sömn och vakenhet. Under mörka kvällar ökar melatoninet och vi känner oss trötta. I normala fall. Lampor, ljusa datorskärmar och trevligt sällskap kan göra att melatoninet inte ökar som det ska. Även vissa neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och mani, eller bara hög ålder, kan sätta hormonproduktionen ur spel.

Melatonin går att äta i tablettform och fungerar då på samma sätt i kroppen som när kroppen själv producerar det. I USA betraktas melatonin som ett kosttillskott och går att köpa i vanliga mataffärer eller hälsokostbutiker, men i Sverige är det receptbelagt under namnet Cirkadin.

- Det beror på att vi inte vet vad som skulle hända på befolkningsnivå, förklarar Hans Smedje, för Dinamediciner, efter föreläsningen. Det är inga pengar i det för industrin eftersom det inte går att patentera, det är därför det saknas studier.

Men miljoner människor måste ju ha tagit melatonin i USA, vet vi inte hur det påverkat dem?

- Nej, egentligen inte.

Efter Smedjes föredrag kommer frågor från publiken, som mest består av läkare från skolhälsovården. Även om melatoninet bara nämndes i förbigående under föredraget, handlar alla frågor om melatonin.

- Det är en het fråga, inget snack om den saken, säger han. Alla här skriver säkert ut melatonin ibland, men jag är medvetet vag när jag svarar eftersom studier saknas.

Priset är också ett problem. Det receptbelagda läkemedlet innehåller 2 mg melatonin och kostar över sju kronor per tablett. Det blir mycket för den som enligt dosanvisningarna ska ta flera tabletter per natt. På nätapoteken säljs melatonin på 3 mg från USA för drygt en krona.

- Som läkare måste jag påpeka att hälsokostbutikerna på nätet är helt utan kontroll, vi har ingen aning om vad som är i de tabletterna, så det kan jag verkligen inte rekommendera. Men prisskillnaderna är en fråga som kommer upp hela tiden, både bland läkare och patienter.

 

Läs även: Melatonin bra för sömnen – och skydd mot cancer

               Melatonin - så funkar det

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-09-09
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sömn sömnproblem

Kommentera artikeln

Kommentar av mats forsberg

Skrivet 7/6

Alternativet

mats forsbergs bild

Själv brukar jag om kvällen ta mig en god bok i något historiskt ämne, typ 1700.tals historia, gärna med Karl xii i huvudrollen, och ta mig tusan så somnar jag gott hela natten, efter bara några rader, och det är dessutom helt gratis !

Kommentar av anonym

Skrivet 12/4

Melatolin är receptbelagd medicin

anonyms bild

Läste Expressen och så poppade upp reklam Prova gratis Melatolin. Men det är inte receptfritt i Sverige!!!!

Kommentar av Leapfrog

Skrivet 5/12

Finns det bättre melatoninsorter än Circadin?

Leapfrogs bild

Hej - eftersom jag har slutat med Lyrica sedan 3 veckor tillbaka så har jag sömnproblem dvs jag har inga problem att somna utan vaknar upp flera gånger under natten. Jag har circadin men vaknar upp efter några timmar så jag undrar om det finns någon annat märke av melatonin som skulle hjälpa mina sömnproblem?

Leapfrog

Kommentar av anonym

Skrivet 28/3

i Finland finns naturligt

anonyms bild

i Finland finns naturligt melatonin (Unia bäst, läggs under tungan) på de flesta hälsobutiker, har själv använt utan problem i många år. Av Circadin fick jag bakiskänsla dagen efter.

Kommentar av Martin

Skrivet 21/5

Melatonin med Passionsblomma

Martins bild

Finns här också, seriösa forskare bakom detta !!!

http://www.trbprodukten.nl/en/JNK-Diet-Products/Relax-Night-with-Melaton...

Kommentar av anonym

Skrivet 23/3

Melatonin

anonyms bild

Jag har Melatonin på licens sen några år, tar 6 mg. Det funkar ibland, när jag är trött, tar insomningstablett också men har blivit tillvand så kan inte ta varje kväll så nu sover jag bara varannan natt. Har läst om blått ljus och att det stoppar melatoninproduktionen så funderar på att köpa såna glasögon som blockerar blått ljus.

Kommentar av anonym

Skrivet 22/5

6mg är en extrem överdos som

anonyms bild

6mg är en extrem överdos som kan orsaka insomnia och strula med kortisolet, jag har provat lite olika doser och det som fungerat bäst är 0.3mg, 0.5mg och högre sover jag mycket sämre med.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/11

Hej, även i Finland är det

anonyms bild

Hej, även i Finland är det numera som kosttillskott och det finns nätbutiker som gärna skickar till Sverige (inom EU och Norden, ingen tull). För övrigt är det nästan samma lag inom allt annat.

Bland annat går Danska Pharma Nords förpackning på 120 tabletter att beställa (dock endast 0.5 mg), leverans 2-3 dagar. http://berryheaven.eu/

Kommentar av anonym

Skrivet 29/10

Undra varför artikeln bara

anonyms bild

Undra varför artikeln bara tar upp melatonin som depåtablett när den faktiskt även finns i snabbverkande 3mg kapsel, kräver dock licensansökan till läkemedelsverket och går under högkostnadsskyddet vilket circadin inte gör.

Kommentar av anonym

Skrivet 15/9

Melatonin i Finland

anonyms bild

I finland säljer vi i helt vanliga affärer melatonin.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons