Uppdaterad: 2014-12-10

20 kommentarer

Melatonin - en het fråga bland läkare

Bild

Är melatonin bra eller dåligt att äta för att sova bättre? Det hjälper många med sömnproblem, men om det är riskfritt vet man ännu inte, menar forskaren Hans Smedje.

Fakta om Cirkadin

Melatonin gör att kroppen somnar och sover vidare och kan tillföras genom Cirkadin vid melatoninbrist.

Varning för: Studier saknas för hur melatonin fungerar vid olika sjukdomar och...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Ingen verkar riktigt veta om melatonin som sömnhjälp är bra eller dåligt. För de svenska läkarna och forskarna finns inga studier som håller måttet. - Jag säger nja. Det hjälper vissa, men skulle alla ta det får vi troligtvis se biverkningar vi inte kände till, säger Hans Smedje, sömnforskare och överläkare.

Sömnproblem är vanligt. Nästan alla i den delen av världen som har lampor på kvällarna har ibland svårt att somna, eller vaknar på nätterna, i perioder. Bäst sover 4-åringen, sen börjar problemen, berättar, förklarar Hans Smedje på föreläsningen vid Läkartidningens symposium om ungas psykiska hälsa i början på september.

Melatonin är ett hormon i kroppen som styr sömn och vakenhet. Under mörka kvällar ökar melatoninet och vi känner oss trötta. I normala fall. Lampor, ljusa datorskärmar och trevligt sällskap kan göra att melatoninet inte ökar som det ska. Även vissa neuropsykiatriska diagnoser som ADHD och mani, eller bara hög ålder, kan sätta hormonproduktionen ur spel.

Melatonin går att äta i tablettform och fungerar då på samma sätt i kroppen som när kroppen själv producerar det. I USA betraktas melatonin som ett kosttillskott och går att köpa i vanliga mataffärer eller hälsokostbutiker, men i Sverige är det receptbelagt under namnet Cirkadin.

- Det beror på att vi inte vet vad som skulle hända på befolkningsnivå, förklarar Hans Smedje, för Dinamediciner, efter föreläsningen. Det är inga pengar i det för industrin eftersom det inte går att patentera, det är därför det saknas studier.

Men miljoner människor måste ju ha tagit melatonin i USA, vet vi inte hur det påverkat dem?

- Nej, egentligen inte.

Efter Smedjes föredrag kommer frågor från publiken, som mest består av läkare från skolhälsovården. Även om melatoninet bara nämndes i förbigående under föredraget, handlar alla frågor om melatonin.

- Det är en het fråga, inget snack om den saken, säger han. Alla här skriver säkert ut melatonin ibland, men jag är medvetet vag när jag svarar eftersom studier saknas.

Priset är också ett problem. Det receptbelagda läkemedlet innehåller 2 mg melatonin och kostar över sju kronor per tablett. Det blir mycket för den som enligt dosanvisningarna ska ta flera tabletter per natt. På nätapoteken säljs melatonin på 3 mg från USA för drygt en krona.

- Som läkare måste jag påpeka att hälsokostbutikerna på nätet är helt utan kontroll, vi har ingen aning om vad som är i de tabletterna, så det kan jag verkligen inte rekommendera. Men prisskillnaderna är en fråga som kommer upp hela tiden, både bland läkare och patienter.

 

Läs även: Melatonin bra för sömnen – och skydd mot cancer

               Melatonin - så funkar det

Artikel skriven av Hanna Brodda 2013-09-09
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sömn sömnproblem

Kommentera artikeln

Kommentar av mats forsberg

Skrivet 7/6

Alternativet

mats forsbergs bild

Själv brukar jag om kvällen ta mig en god bok i något historiskt ämne, typ 1700.tals historia, gärna med Karl xii i huvudrollen, och ta mig tusan så somnar jag gott hela natten, efter bara några rader, och det är dessutom helt gratis !

Kommentar av anonym

Skrivet 12/4

Melatolin är receptbelagd medicin

anonyms bild

Läste Expressen och så poppade upp reklam Prova gratis Melatolin. Men det är inte receptfritt i Sverige!!!!

Kommentar av Leapfrog

Skrivet 5/12

Finns det bättre melatoninsorter än Circadin?

Leapfrogs bild

Hej - eftersom jag har slutat med Lyrica sedan 3 veckor tillbaka så har jag sömnproblem dvs jag har inga problem att somna utan vaknar upp flera gånger under natten. Jag har circadin men vaknar upp efter några timmar så jag undrar om det finns någon annat märke av melatonin som skulle hjälpa mina sömnproblem?

Leapfrog

Kommentar av anonym

Skrivet 28/3

i Finland finns naturligt

anonyms bild

i Finland finns naturligt melatonin (Unia bäst, läggs under tungan) på de flesta hälsobutiker, har själv använt utan problem i många år. Av Circadin fick jag bakiskänsla dagen efter.

Kommentar av Martin

Skrivet 21/5

Melatonin med Passionsblomma

Martins bild

Finns här också, seriösa forskare bakom detta !!!

http://www.trbprodukten.nl/en/JNK-Diet-Products/Relax-Night-with-Melaton...

Kommentar av anonym

Skrivet 23/3

Melatonin

anonyms bild

Jag har Melatonin på licens sen några år, tar 6 mg. Det funkar ibland, när jag är trött, tar insomningstablett också men har blivit tillvand så kan inte ta varje kväll så nu sover jag bara varannan natt. Har läst om blått ljus och att det stoppar melatoninproduktionen så funderar på att köpa såna glasögon som blockerar blått ljus.

Kommentar av anonym

Skrivet 22/5

6mg är en extrem överdos som

anonyms bild

6mg är en extrem överdos som kan orsaka insomnia och strula med kortisolet, jag har provat lite olika doser och det som fungerat bäst är 0.3mg, 0.5mg och högre sover jag mycket sämre med.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/11

Hej, även i Finland är det

anonyms bild

Hej, även i Finland är det numera som kosttillskott och det finns nätbutiker som gärna skickar till Sverige (inom EU och Norden, ingen tull). För övrigt är det nästan samma lag inom allt annat.

Bland annat går Danska Pharma Nords förpackning på 120 tabletter att beställa (dock endast 0.5 mg), leverans 2-3 dagar. http://berryheaven.eu/

Kommentar av anonym

Skrivet 29/10

Undra varför artikeln bara

anonyms bild

Undra varför artikeln bara tar upp melatonin som depåtablett när den faktiskt även finns i snabbverkande 3mg kapsel, kräver dock licensansökan till läkemedelsverket och går under högkostnadsskyddet vilket circadin inte gör.

Kommentar av anonym

Skrivet 15/9

Melatonin i Finland

anonyms bild

I finland säljer vi i helt vanliga affärer melatonin.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons