Uppdaterad: 2011-01-04

Kommentera

Mer än hälften har tagit vaccinsprutan

Bild

Ensamstående med barn har vaccinerat sig minst, trots att de ville. Foto: Bertil Ericson, Scanpix.

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Målet var att 80 procent skulle vaccinera sig mot svininfluensan och snart är vi där, enligt myndigheterna. "Vi hoppas att alla som har tänkt vaccinera sig verkligen kommer iväg, säger avdelningschef Anders Tegnell vid Socialstyrelsen.

Enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen har 61 procent av svenskarna har gått iväg och fått sin spruta med Pandemrix. Av de 39 procent som ännu inte har vaccinerat sig svarar mer än hälften att de tänker göra det. Det skulle ge en vaccinationstäckning på
över 80 procent, visar attitydundersökning gjord av Synovate och Socialstyrelsen.

 

– Det är väldigt glädjande att så många vill skydda sig själva och andra mot influensan, säger avdelningschef Anders Tegnell vid Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

 

Här på Dina mediciner har i skrivande stund 732 människor röstat om sina planer för svininfluensavaccinet. Där har en tredjedel svarat att de tänker vaccinera sig, lika många säger nej. Sedan är det jämt, fyra procent,  för hur många som tänker låta sina barn, respektive inte låta sina barn ta vaccinet. En fjärdedel säger sig veta för lite.

Enligt Socialstyrelsens undersökning hade familj
och massmedia störst inflytande på beslutet om man skulle vaccinera sig eller
inte.

Av dem som tvekar att vaccinera sig säger många att de är oroliga för biverkningar. Trots
att ungdomar och unga vuxna löper större risk att smittas är de något mer negativa till vaccinering än andra åldersgruppe. Mer än hälften, 55 procent, av de unga har vaccinerat sig.

 

Ensamstående med barn har vaccinerat sig i betydligt mindre utsträckning än sambor, trots att de gärna skulle göra det.


Undersökningen visar att tillgängligheten är viktig. Hela 76 procent av dem som inte har vaccinerat sig svarar att anledningen är bristande tillgänglighet.


- Därför är det viktigt att landstingen har fortsatt hög beredskap att ta emot dem som vill vaccinera sig, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

 

Totalt intervjuades 1008 personer i undersökningen.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-12-22
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons