Uppdaterad: 2011-01-04

Kommentera

Mer än hälften har tagit vaccinsprutan

Bild

Ensamstående med barn har vaccinerat sig minst, trots att de ville. Foto: Bertil Ericson, Scanpix.

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Målet var att 80 procent skulle vaccinera sig mot svininfluensan och snart är vi där, enligt myndigheterna. "Vi hoppas att alla som har tänkt vaccinera sig verkligen kommer iväg, säger avdelningschef Anders Tegnell vid Socialstyrelsen.

Enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen har 61 procent av svenskarna har gått iväg och fått sin spruta med Pandemrix. Av de 39 procent som ännu inte har vaccinerat sig svarar mer än hälften att de tänker göra det. Det skulle ge en vaccinationstäckning på
över 80 procent, visar attitydundersökning gjord av Synovate och Socialstyrelsen.

 

– Det är väldigt glädjande att så många vill skydda sig själva och andra mot influensan, säger avdelningschef Anders Tegnell vid Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

 

Här på Dina mediciner har i skrivande stund 732 människor röstat om sina planer för svininfluensavaccinet. Där har en tredjedel svarat att de tänker vaccinera sig, lika många säger nej. Sedan är det jämt, fyra procent,  för hur många som tänker låta sina barn, respektive inte låta sina barn ta vaccinet. En fjärdedel säger sig veta för lite.

Enligt Socialstyrelsens undersökning hade familj
och massmedia störst inflytande på beslutet om man skulle vaccinera sig eller
inte.

Av dem som tvekar att vaccinera sig säger många att de är oroliga för biverkningar. Trots
att ungdomar och unga vuxna löper större risk att smittas är de något mer negativa till vaccinering än andra åldersgruppe. Mer än hälften, 55 procent, av de unga har vaccinerat sig.

 

Ensamstående med barn har vaccinerat sig i betydligt mindre utsträckning än sambor, trots att de gärna skulle göra det.


Undersökningen visar att tillgängligheten är viktig. Hela 76 procent av dem som inte har vaccinerat sig svarar att anledningen är bristande tillgänglighet.


- Därför är det viktigt att landstingen har fortsatt hög beredskap att ta emot dem som vill vaccinera sig, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

 

Totalt intervjuades 1008 personer i undersökningen.

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-12-22
Dina mediciners bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons