Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Ät mera gröt!

Bild

Forskare menar att den nyttiga medelhavskosten kan översättas till den nordiska kosten.

Medelhavskosten får nu konkurrens av traditionell nordisk kost när det gäller att förebygga och behandla hjärt- kärlsjukdomar. Läs forskarnas menyförslag som finns med i avhandling.

Debatten kring vilken typ av kost man bör äta för att reducera risken för hjärtkärlsjukdomar har pågått under många år. Inte sällan nämns så kallad medelhavskost i positiva sammanhang då den typen av kost anses vara bra för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Forskare menar att denna typ av kost kan översättas till den
nordiska kosten. Viola Adamsson, doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, visar i sin avhandling att medelhavskosten kan översättas till nordiska förhållanden, och ge positiva effekter som sänkt kolesterol och blodtryck, minskad kroppsvikt och förbättrad insulinkänslighet.

I traditionell nordisk kost är andelen mättat fett låg medan andelen omättat fett är större. Kolhydraterna är av god kvalitet i form av fullkorn och kosten är saltfattig och fiberrik. På menyn innebär det ett minska intag av mejeri- och köttprodukter med hög andel fett, ökat intag av lågfettprodukter, vegetabiliska oljor och fet fisk. Som tillagningsmetoder används lågtemperaturstekning och kokning.

I ett delarbete till Adamssons avhandling studeras vikten av förändrade frukostvanor. Den som äter fiberrik gröt till frukost kan minska sitt bukfett och reducera inflammationsaktiviteten. Däremot påverkas inte kolesterolvärdet eller insulinkänsligheten som man tidigare trott. För att uppnå förändring på dessa områden måste hela dygnets kost ses över.

Här hittar du forskarnas menyförslag.

Läs även: Ödlespott minskar sötsug

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-13
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av ÅsaNisse

Skrivet 14/4

Havregrynsgröt gjorde mig smället.

ÅsaNisses bild

Jag som alltid varit slank 70-73 kg i 74 år, blev ordinerad av min hjärtläkare att äta grötfrukost med rårörda lingon och laktosfri mjölk i stället för statiner som jag inte tål.
Dagen efter började tarmproblemen och viktökningen till 87.5.
Jag slutade omedelbart med gröten och började ta långa promenader varje dag med små portioner mat, utan mellanmål eller kvällsmackor. Nu tre veckor senare har jag gått ner till 83.4 kg. Tio kilo till så är jag nöjd.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons