Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Ät mera gröt!

Bild

Forskare menar att den nyttiga medelhavskosten kan översättas till den nordiska kosten.

Medelhavskosten får nu konkurrens av traditionell nordisk kost när det gäller att förebygga och behandla hjärt- kärlsjukdomar. Läs forskarnas menyförslag som finns med i avhandling.

Debatten kring vilken typ av kost man bör äta för att reducera risken för hjärtkärlsjukdomar har pågått under många år. Inte sällan nämns så kallad medelhavskost i positiva sammanhang då den typen av kost anses vara bra för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Forskare menar att denna typ av kost kan översättas till den
nordiska kosten. Viola Adamsson, doktorand vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, visar i sin avhandling att medelhavskosten kan översättas till nordiska förhållanden, och ge positiva effekter som sänkt kolesterol och blodtryck, minskad kroppsvikt och förbättrad insulinkänslighet.

I traditionell nordisk kost är andelen mättat fett låg medan andelen omättat fett är större. Kolhydraterna är av god kvalitet i form av fullkorn och kosten är saltfattig och fiberrik. På menyn innebär det ett minska intag av mejeri- och köttprodukter med hög andel fett, ökat intag av lågfettprodukter, vegetabiliska oljor och fet fisk. Som tillagningsmetoder används lågtemperaturstekning och kokning.

I ett delarbete till Adamssons avhandling studeras vikten av förändrade frukostvanor. Den som äter fiberrik gröt till frukost kan minska sitt bukfett och reducera inflammationsaktiviteten. Däremot påverkas inte kolesterolvärdet eller insulinkänsligheten som man tidigare trott. För att uppnå förändring på dessa områden måste hela dygnets kost ses över.

Här hittar du forskarnas menyförslag.

Läs även: Ödlespott minskar sötsug

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-10-13
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av ÅsaNisse

Skrivet 14/4

Havregrynsgröt gjorde mig smället.

ÅsaNisses bild

Jag som alltid varit slank 70-73 kg i 74 år, blev ordinerad av min hjärtläkare att äta grötfrukost med rårörda lingon och laktosfri mjölk i stället för statiner som jag inte tål.
Dagen efter började tarmproblemen och viktökningen till 87.5.
Jag slutade omedelbart med gröten och började ta långa promenader varje dag med små portioner mat, utan mellanmål eller kvällsmackor. Nu tre veckor senare har jag gått ner till 83.4 kg. Tio kilo till så är jag nöjd.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons