Uppdaterad: 2010-03-16

1 kommentar

Michael J Fox hyllas i Sverige

Bild

Stjärnmakt. Hollywoddstjärnan Michael J Fox har använt sin kändisstatus för att samla pengar till forskningen kring Parkinson. Därför hedras han nu av Karolinska Institutet.

Fakta om Levodopa / Madopark

Används vid Parkinsons sjukdom och verkar genom att omvandlas till dopamin i hjärnan.

Varning för: Tas inte tillsammans med vissa antidepressiva, centralstimulerande...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (3 röster)

Hollywoodstjärnan Michael J Fox, 49, drabbades av Parkinson för snart tjugo år sedan och har jobbat för att få fram resurser till nya behandlingsformer. Därför blir han nu hedersdoktor.

Michael J Fox var skådespelare redan som barn och blev känd för den stora Hollywoodpubliken för sin roll i filmen Tillbaka till framtiden.

Som 28 åring gifter han sig med skådespelerskan Tracy Pollan, men knappt två år senare händer något som förändrar hans liv.
Läkarna berättar att han har fått parkinson. En neurologisk sjukdom som bryter ner de delar i hjärna som producerar dopamin.

Sedan dess har han jobbat för att väcka opionion och få pengar till forskningen kring parkinson. Stiftelsen Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research har under tio år delat ut över 171 miljoner dollar till medicinsk forskning världen över, däribland forskning vid Karolinska
Institutet. 

;

Därför blir han nu utnämd till hedersdoktor vid Karolinska Institutet och tar själv emot hatten vid en tillställning i New York.

- Detta är en enorm ära och jag vill rikta ett stort tack till forskningsstyrelsen. Det är speciellt betydelsefullt eftersom vår stiftelse och Karolinska Institutet har en gemensam övertygelse om att det ligger stor makt i den vetenskapliga strävan att skapa en framtid
som är bättre för alla och en önskan att arbeta strategiskt, eller rent av okonventionellt, för att minska avståndet till en sådan framtid,
säger Michael J. Fox.

Forskningen har bland annat lett till upptäckter kring behandling med embryonala stamcellerna. I Sverige finns ungefär 20 000 människor med parkinson.

Fox är fortfarande gift med sin fru och de har fått fyra barn tillsammans.


Fakta om sjukdomen parkinson:

"Huvudsakliga besvär är långsamhet, skakningar och stelhet. Sjukdomssymtomen kan dock effektivt behandlas med läkemedel. Regelbundna vanor och motion gör det lättare att klara det dagliga livet.

Den vanligaste medicinska behandlingen idag är att tillföra hjärnan nytt dopamin. L-DOPA är en läkemedelssubstans som omvandlas till dopamin av de kvarvarande nervcellerna i hjärnans drabbade område.

Ofta används L-DOPA i kombination med andra läkemedel. De flesta patienter blir mycket bättre från sina symtom med hjälp av dessa läkemedel och kan leva många år med begränsade besvär.

Symptomen kommer smygande under lång tid och kan börja med en skakning i en arm eller stelhet i ryggen."

 

Källa: Vårdguiden

 

 

En svensk nobelpristagare, Arvid Carlsson, var först med att testa behandling med dopamin till parkinsonpatienter redan 1957.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-03-08
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jag

Skrivet 8/3

Går det att

Jags bild

förebygga? Min pappa fick diagnosen för ett par år sedan, han var cirka 55 då. Kan jag göra något för att slippa? Det äl väl ärftligt antar jag?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons