Uppdaterad: 2010-03-16

1 kommentar

Michael J Fox hyllas i Sverige

Bild

Stjärnmakt. Hollywoddstjärnan Michael J Fox har använt sin kändisstatus för att samla pengar till forskningen kring Parkinson. Därför hedras han nu av Karolinska Institutet.

Fakta om Levodopa / Madopark

Används vid Parkinsons sjukdom och verkar genom att omvandlas till dopamin i hjärnan.

Varning för: Tas inte tillsammans med vissa antidepressiva, centralstimulerande...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (3 röster)

Hollywoodstjärnan Michael J Fox, 49, drabbades av Parkinson för snart tjugo år sedan och har jobbat för att få fram resurser till nya behandlingsformer. Därför blir han nu hedersdoktor.

Michael J Fox var skådespelare redan som barn och blev känd för den stora Hollywoodpubliken för sin roll i filmen Tillbaka till framtiden.

Som 28 åring gifter han sig med skådespelerskan Tracy Pollan, men knappt två år senare händer något som förändrar hans liv.
Läkarna berättar att han har fått parkinson. En neurologisk sjukdom som bryter ner de delar i hjärna som producerar dopamin.

Sedan dess har han jobbat för att väcka opionion och få pengar till forskningen kring parkinson. Stiftelsen Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research har under tio år delat ut över 171 miljoner dollar till medicinsk forskning världen över, däribland forskning vid Karolinska
Institutet. 

;

Därför blir han nu utnämd till hedersdoktor vid Karolinska Institutet och tar själv emot hatten vid en tillställning i New York.

- Detta är en enorm ära och jag vill rikta ett stort tack till forskningsstyrelsen. Det är speciellt betydelsefullt eftersom vår stiftelse och Karolinska Institutet har en gemensam övertygelse om att det ligger stor makt i den vetenskapliga strävan att skapa en framtid
som är bättre för alla och en önskan att arbeta strategiskt, eller rent av okonventionellt, för att minska avståndet till en sådan framtid,
säger Michael J. Fox.

Forskningen har bland annat lett till upptäckter kring behandling med embryonala stamcellerna. I Sverige finns ungefär 20 000 människor med parkinson.

Fox är fortfarande gift med sin fru och de har fått fyra barn tillsammans.


Fakta om sjukdomen parkinson:

"Huvudsakliga besvär är långsamhet, skakningar och stelhet. Sjukdomssymtomen kan dock effektivt behandlas med läkemedel. Regelbundna vanor och motion gör det lättare att klara det dagliga livet.

Den vanligaste medicinska behandlingen idag är att tillföra hjärnan nytt dopamin. L-DOPA är en läkemedelssubstans som omvandlas till dopamin av de kvarvarande nervcellerna i hjärnans drabbade område.

Ofta används L-DOPA i kombination med andra läkemedel. De flesta patienter blir mycket bättre från sina symtom med hjälp av dessa läkemedel och kan leva många år med begränsade besvär.

Symptomen kommer smygande under lång tid och kan börja med en skakning i en arm eller stelhet i ryggen."

 

Källa: Vårdguiden

 

 

En svensk nobelpristagare, Arvid Carlsson, var först med att testa behandling med dopamin till parkinsonpatienter redan 1957.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-03-08
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jag

Skrivet 8/3

Går det att

Jags bild

förebygga? Min pappa fick diagnosen för ett par år sedan, han var cirka 55 då. Kan jag göra något för att slippa? Det äl väl ärftligt antar jag?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons