Uppdaterad: 2010-03-16

1 kommentar

Michael J Fox hyllas i Sverige

Bild

Stjärnmakt. Hollywoddstjärnan Michael J Fox har använt sin kändisstatus för att samla pengar till forskningen kring Parkinson. Därför hedras han nu av Karolinska Institutet.

Fakta om Levodopa / Madopark

Används vid Parkinsons sjukdom och verkar genom att omvandlas till dopamin i hjärnan.

Varning för: Tas inte tillsammans med vissa antidepressiva, centralstimulerande...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (3 röster)

Hollywoodstjärnan Michael J Fox, 49, drabbades av Parkinson för snart tjugo år sedan och har jobbat för att få fram resurser till nya behandlingsformer. Därför blir han nu hedersdoktor.

Michael J Fox var skådespelare redan som barn och blev känd för den stora Hollywoodpubliken för sin roll i filmen Tillbaka till framtiden.

Som 28 åring gifter han sig med skådespelerskan Tracy Pollan, men knappt två år senare händer något som förändrar hans liv.
Läkarna berättar att han har fått parkinson. En neurologisk sjukdom som bryter ner de delar i hjärna som producerar dopamin.

Sedan dess har han jobbat för att väcka opionion och få pengar till forskningen kring parkinson. Stiftelsen Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research har under tio år delat ut över 171 miljoner dollar till medicinsk forskning världen över, däribland forskning vid Karolinska
Institutet. 

;

Därför blir han nu utnämd till hedersdoktor vid Karolinska Institutet och tar själv emot hatten vid en tillställning i New York.

- Detta är en enorm ära och jag vill rikta ett stort tack till forskningsstyrelsen. Det är speciellt betydelsefullt eftersom vår stiftelse och Karolinska Institutet har en gemensam övertygelse om att det ligger stor makt i den vetenskapliga strävan att skapa en framtid
som är bättre för alla och en önskan att arbeta strategiskt, eller rent av okonventionellt, för att minska avståndet till en sådan framtid,
säger Michael J. Fox.

Forskningen har bland annat lett till upptäckter kring behandling med embryonala stamcellerna. I Sverige finns ungefär 20 000 människor med parkinson.

Fox är fortfarande gift med sin fru och de har fått fyra barn tillsammans.


Fakta om sjukdomen parkinson:

"Huvudsakliga besvär är långsamhet, skakningar och stelhet. Sjukdomssymtomen kan dock effektivt behandlas med läkemedel. Regelbundna vanor och motion gör det lättare att klara det dagliga livet.

Den vanligaste medicinska behandlingen idag är att tillföra hjärnan nytt dopamin. L-DOPA är en läkemedelssubstans som omvandlas till dopamin av de kvarvarande nervcellerna i hjärnans drabbade område.

Ofta används L-DOPA i kombination med andra läkemedel. De flesta patienter blir mycket bättre från sina symtom med hjälp av dessa läkemedel och kan leva många år med begränsade besvär.

Symptomen kommer smygande under lång tid och kan börja med en skakning i en arm eller stelhet i ryggen."

 

Källa: Vårdguiden

 

 

En svensk nobelpristagare, Arvid Carlsson, var först med att testa behandling med dopamin till parkinsonpatienter redan 1957.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-03-08
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jag

Skrivet 8/3

Går det att

Jags bild

förebygga? Min pappa fick diagnosen för ett par år sedan, han var cirka 55 då. Kan jag göra något för att slippa? Det äl väl ärftligt antar jag?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons