Waran ges mot allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Den dyrare medicinen Pradaxa skulle göra att patienterna lever längre och håller sig friskare, visar forskning på Linköpings Universitet.

Det är det nya läkemedlet Pradaxa, med den verksamma substansen dabigatran, som fått forskarna att jubla. Centrum för utvärdering av medicinteknik, CMT, har visat i en att medicinen är så mycket bättre och säkrare än den gamla trotjänaren Waran att miljarder kan sparas in.

– Våra beräkningar visar att behandling med dabigatran skulle förebygga minst ett fall av stroke om dagen i Sverige jämfört med warfarin. Det skulle spara mycket lidande, många dödsfall men även en hel del skattepengar, säger Lars-Åke Levin, docent och författare till den aktuella CMT-rapporten.

Pradaxa är subventionerat och att det kostar mer än Waran är inget som patienten märker. Men landstingens budget belastas. Om landstingen ska vara intresserade av att få sina läkare att skriva ut något annat än det billigaste behövs bevis för att de är hälsoeknomisk försvarbart. Det är kostnadseffektiviteten som denna rapport visar. Ökad möjlighet att arbeta för patienten räknades inte in, eftersom de i beräkningen utgått ifrån att medicinbytet skulle ske för patienter fyllda 65 år.

Rapporten i korthet enligt pressmeddelandet:

  • Följdsjukdomarna kostar. Förmaksflimmer orsakar stora kostnader för samhället. För 2010 beräknas den totala kostnaden till drygt 4,1 miljarder kronor. I detta belopp inbegrips kostnader för läkemedel, behandling, kontroller och indirekta kostnader som produktionsbortfall. Men de största posterna står följdkomplikationerna för – blödningar och stroke. Om dabigatran införs istället för warfarin sjunker samhällets totala kostnad.
  • Mer medicin kostar mindre. Om dabigatran införs hos de patienter som idag inte får blodförtunnande behandling eller bara behandlas med acetylsalicylsyra sjunker samhällets kostnader kraftigt.
  • Bra liv längre med rätt medicin. Kostnad per vunnet QALY, kvalitetsjusterade levnadsår, är ett vanligt mått på kostnadseffektivitet. Denna kostnad har för dabigatran jämfört med warfarin beräknats till 74 216 kronor. Vanligtvis anses ett läkemedel kostnadseffektivt om denna kostnad understiger 500 000 kronor.
  • Färre läkarbesök, färre prover. Kostnadseffektiviteten för dabigatran är bäst om den jämförs med dåligt inställda warfarinpatienter, men fortfarande kostnadseffektiv i jämförelse med välinställda warfarinpatienter. För patienterna innebär ett införande av dabigatran lägre risk för stroke och färre besök i sjukvården.

 

I dag går många patienter obehandlade eller underbehandlade eftersom Waran kan ge allvarliga biverkningar. Enligt Socialstyrelsen är blodförtunnande behandling i syfte att förebygga blodpropp och stroke motiverat för 168 000 av de omkring 180 000 svenskar som lider av förmaksflimmer.  

Studien är vetenskaplig och har utförts av oberoende forskare på Linköpings Universitet, även om den bekostats av tillverkaren Boehringer Ingelheim tillsammans med Landstinget i Östergötland.

Av dmadmin
21 december, 2011

1 kommentarer

  • Av anonym 25 januari, 2016

    Pradaxa
    Läser lite sent i tiden kanske, artikeln skrevs 2011. Är fortfarande pradaxa den bästa medicinen om man har förmaksflimmer? Äter nu waran, och mår dåligt, har tappat nästan allt hår.

Comments are closed.