Uppdaterad: 2009-12-10

Kommentera

Möss med serotoninbrist får diabetes

Bild

Labbråtta med serotoninbrist får snabbt diabetes.

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.933335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (15 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Ta din depression på allvar. Den kanske kan ge dig diabetes visar ny forskning.

Möss som inte har förmågan att producera seratonin, och på det viset utsätts för en sorts kemisk depression, får mindre insulinutsöndring och utvecklar snabbt diabetes typ 2.

Det visar en tvärnationell studie, där ett forskarlag som letts av Diego Walther, från Max Planck Institute of Molecular Genetics, har publicerat sina resultat i den  vetenskapliga tidskriften för
biologi, PLoS, rapporterar EUs-hälsoorgan.

Seratonin är ett hormon som påverkar vårt humör. Höga nivåer ger lyckokänslor och gör det lättare att slappna av och ger en god sömn.
Både insulin och serotonin förvaras och utsöndras från bukspottskörteln som ligger i bakre delen av magen. Serotonin är en signalsubstans som behöver Tryptofan för att tillverkas, om det saknas minskar serotoninhalten i blodet. Och du mår dåligt. Nu menar forskarna att serotoninbrist också kan ge diabetes.

Många av de antidepressiva medicinerna, som Sertralin, verkar genom att öka känsligheten för serotonin eller öka halterna, men om det också skulle fungera för att förebygga diabetes finns ingen forskning på. Diabetiker i dag får Metformin som påverkar blodets sockerhalt genom att påverka bukspottskörteln.


Mage och hjärna hänger
ihop
, på fler sätt än forskningen ännu kunnat bevisa, det är läkare och forskare ödmjuka inför. Att serotonin är en viktig
signalsubstans för hur vi mår, vet vi, men att den tillverkas i magen kanske vi inte tänker på. Kanske för detta forskningsprojekt oss ett
steg närmare kunskapen om mage-hjärn och humör-relationen.


Tryptofan är en amonisyra
som kroppen inte kan tillverka själv, utan det ämnet måste komma via maten. Kött, hårdost, bananer och mjölk innehåller små mängder av Tryptofan.

Källa: Health-EU, PLoS, Wikipedia och Solunetti

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-11-23
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Diabetes Psykiatri depression

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons