Uppdaterad: 2009-12-10

Kommentera

Möss med serotoninbrist får diabetes

Bild

Labbråtta med serotoninbrist får snabbt diabetes.

Fakta om Metformin

För människor som utvecklat diabetes och som inte kunnat stoppa sin sjukdom med enbart kost och motion.

Varning för: Ta inte tillsammans med mycket alkohol eller om din lever är...

2.857145
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (14 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.216215
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (37 röster)

Ta din depression på allvar. Den kanske kan ge dig diabetes visar ny forskning.

Möss som inte har förmågan att producera seratonin, och på det viset utsätts för en sorts kemisk depression, får mindre insulinutsöndring och utvecklar snabbt diabetes typ 2.

Det visar en tvärnationell studie, där ett forskarlag som letts av Diego Walther, från Max Planck Institute of Molecular Genetics, har publicerat sina resultat i den  vetenskapliga tidskriften för
biologi, PLoS, rapporterar EUs-hälsoorgan.

Seratonin är ett hormon som påverkar vårt humör. Höga nivåer ger lyckokänslor och gör det lättare att slappna av och ger en god sömn.
Både insulin och serotonin förvaras och utsöndras från bukspottskörteln som ligger i bakre delen av magen. Serotonin är en signalsubstans som behöver Tryptofan för att tillverkas, om det saknas minskar serotoninhalten i blodet. Och du mår dåligt. Nu menar forskarna att serotoninbrist också kan ge diabetes.

Många av de antidepressiva medicinerna, som Sertralin, verkar genom att öka känsligheten för serotonin eller öka halterna, men om det också skulle fungera för att förebygga diabetes finns ingen forskning på. Diabetiker i dag får Metformin som påverkar blodets sockerhalt genom att påverka bukspottskörteln.


Mage och hjärna hänger
ihop
, på fler sätt än forskningen ännu kunnat bevisa, det är läkare och forskare ödmjuka inför. Att serotonin är en viktig
signalsubstans för hur vi mår, vet vi, men att den tillverkas i magen kanske vi inte tänker på. Kanske för detta forskningsprojekt oss ett
steg närmare kunskapen om mage-hjärn och humör-relationen.


Tryptofan är en amonisyra
som kroppen inte kan tillverka själv, utan det ämnet måste komma via maten. Kött, hårdost, bananer och mjölk innehåller små mängder av Tryptofan.

Källa: Health-EU, PLoS, Wikipedia och Solunetti

Artikel skriven av Dina mediciner 2009-11-23
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Diabetes Psykiatri depression

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons