Uppdaterad: 2012-11-09

3 kommentarer

Munskölj kan minska effekten av tandkräm

Bild

Professor Dowen Birkhed har gjort en undersökning som visar att munsköljmedel med lite, eller inget fluor, sköljer bort tandkrämen och ökar risken för karies. Flux har bra fluormängd, medan Listerine coolmint har för lite. Barn behöver också fluor.

Fakta om Flux

Flux är en serie med munsköljningsprodukter.

Varning för:

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (5 röster)

Fakta om SB12

SB12 används genom att skölja munnen för att ta bort dålig andedräkt.

Varning för: Glöm inte tandborste, tandtråd och tandsticka i bland, eftersom...

4.22222
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (9 röster)

Att skölja munnen med medel som innehåller för lite, eller inget, fluor kan öka risken för karies genom att tandkrämens effekt minskar, visar en ny studie från Tandläkarhögskolan i Göteborg.- Det är väldigt viktigt vad man sköljer med efter tandborstningen, säger Dowen Birkhed, professor och övertandläkare i karieslära.

När munnen sköljs ur med ett munvatten som innehåller lite eller inget fluor efter tandborstningen blir effekten sämre, än
när munnen inte sköljs ur alls. Den skyddande fluorhinnan som uppstår med tandkräm sköljs helt enkelt bort. Det visar en ny undersökning som är gjord under ledning av professor Dowen Birkhed vid Odontologiska institutionen på Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.

 - Jag ser ingen orsak att dagligen använda antimikrobiella medel
som till exempel Listerine, framför allt inte efter tandborstning med
fluortandkräm, säger Dowen Birkhed.

Flera av Listerines produkter på världsmarknaden innehåller inget
fluor alls. I Sverige innehåller två av deras produkter bara 0,022 procent natriumfluorid, NaF. Det är för lite fluor för att det ska ge
effekt, visar undersökningen. Därtill ingår 22 procent alkohol och
fyra olika eteriska oljor. Enligt reklamen ska Listerine verka genom
att ta bort plack, ett löfte professorn inte är förtjust i.

 - Placken ska borstas bort och kompletteras med tandtråd,
tandstickor eller mellanrumstandborstar, inte tas bort med ett starkt
antimikrobiellt medel inne i munnen, säger han.

Användningen av munsköljmedel ökar i Sverige. Varje år lägger vi
omkring 300 miljoner kronor på olika munsköljmedel. Mer än var
tredje i Sverige sköljer dagligen munnen med något av medlen,
enligt en SIFO-undersökning som gjordes 2009. De vanligaste
varumärkena är Listerine, SB12, Flux och Dentan.

 - Bättre att använda Flux eller Dentan, som innehåller 0,2 procent
natriumfluorid och ger ett bra skydd för riskgrupperna, säger Dowen
Birkhed, de kan med fördel användas direkt efter tandborstningen
med fluortandkräm. Även SB12 Duo, mot dålig andedräkt,
innehåller 0,2 procent natriumfluorid.

Alla människor riskerar att få hål i tänderna eftersom vi äter så
mycket socker, men vissa grupper är extra utsatta. Det gäller många äldre människor som lätt blir muntorra. Andra riskfaktorer för karies är muntorrhet orsakad av mediciner, delproteser, tandställning
eller tandbryggor.

Undersökningen gjordes genom att två grupper på 10 och 12 personer fick borsta tänderna med tandkräm (med två olika
fluorhalter) och sedan skölja munnen med olika munsköljmedel.
Under en timme mättes nivåerna av fluor i saliven. Resultatet visade att för låg fluorhalt späder ut effekten av fluortandkrämen.

Slutsatsen forskarna gjorde var att människor med ökad risk för karies ska skölja med högre fluorhalt, dvs 0,2 procent natriumfluorid och resten av befolkningen bör använda sköljmedel med minst 0,05 procent NaF. Resultatet visade att för låg fluorhalt späder ut effekten av tandborstningen med fluortandkräm.

 

LÄS MER: Professorn ger råd - Bästa medlen mot karies och dålig andedräkt

 

Fotnot: Vi har sökt produktansvarige på Johnson and Johnson för en kommentar om sköljprodukten Listerin, men inte fått svar ännu.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-04-20
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av TOR

Skrivet 31/3

BRUK AV DENTAN: NÅGON IDEALISK TIDPUNKT PÅ DAGEN?

TORs bild

JAG HAR ALLTID FÖLJT ANVSININGEN SOM SÄGER ATT INTE DRICKA/ÄTA DEN NÄRMASTE HALVTIMMAN EFTER SKÖLJNINGEN. JAG HAR GJORT DETTA PÅ MORGONEN INNAN FRUKOSTEN, ALLTSÅ DÅ MINST EN 1/2 TIMME FÖRE! SKULLE ETT BÄTTRE ALTERNATIV VARA ATT ANVÄNDA DENTAN STRAXT EFTER TANDBORSTNINGEN, OCH DÅ MÅHÄNDA FÅ EN DUBBEL FLUOREFFEKT?

Kommentar av Gugge

Skrivet 29/9

munskölj

Gugges bild

De som jag känner som sköljt med t ex Listerine. De var dem som hade mest hål för att de slarvade med tandläkarbesöken.

Kommentar av Gugge

Skrivet 29/9

munskölj

Gugges bild

De som jag känner som sköljt med t ex Listerine. De var dem som hade mest hål för att de slarvade med tandläkarbesöken.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons