bli gravid balk

Uppdaterad: 2014-12-08

6 kommentarer

NIPT – Var gör man det och vad kostar det?

Bild

Nu finns NIPT tillgängligt för gravida även i Sverige. Genom ett blodprov från mamman kan fostrets DNA analyseras, helt riskfritt.

Nu introduceras ett nytt test för fosterdiagnostik i Sverige. NIPT-testet analyserar DNA från fostret i mammans blod via ett vanligt blodprov. Testet kan göras från graviditetsvecka 10, men modern måste själv bekosta testet.

NIPT, Non-Invasive Prenatal Testing, används redan i flera andra länder och innebär att man kan se kromosomavvikelser hos foster med hjälp av ett blodprov från mamman där fostrets DNA analyseras. I dag krävs fostervattensprov, vilket det finns vissa risker med. Det görs idag också KUB-tester, kombinerat ultraljud och blodprov, men dessa ger bara svar på hur stor sannolikheten är att fostret har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar. NIPT avslöjar även fostrets kön men modern kan själv bestämma om hon vill ha det beskedet eller inte.

I Sverige är det sedan några veckor möjligt att göra testet men det finns ännu inget avtal med landstingen så mamman får själv stå för kostnaden. De som vill göra NIPT rekommenderas att kontakta sin mödravårdscentral eller vårdcentral för att undersöka om dom är villiga att hjälpa till med provtagning. Ett provtagningskit kan sedan beställas från företaget TATAA Biocenter . Kittet innehåller provtagningsrör, instruktioner, emballage för frakt och fraktsedel. Efter provtagning ska provet hämtas upp på provtagningsstället av postens paketservice och det måste tas om hand och börja prepareras inom 72 timmar. Priset är i dagsläget 6950 kronor och i det ingår allt som behövs för provtagning, kostnad för analysering, samt frakt.

Testet erbjuds från 10:e graviditetsveckan och svaret levereras inom 3 veckor, antingen till vårdcentralen eller direkt till patienten enligt önskemål.

Cirka 2 % av provtagningarna kan inte ge svar på om det föreligger en kromosomavvikelse eller inte. Det beror på att mängden foster-DNA är för låg i moderns DNA i plasman vilket gör mätningen osäker. En omtagning är då kostnadsfri.

I Sverige håller Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, på att gå igenom de vetenskapliga studier som gjorts på området för att se vilka för- och nackdelar som finns med testet.

Läs även:
Biologisk klocka funnen

Russin och vitlök bra för gravida.

Provrörsbefruktning – så går det till.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-09-29
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Bli gravid Kvinna gravid

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 4/8

Vi testar nipt just nu

anonyms bild

Endast blodprov och 0:- åtminstone till efter sommaren tillsvidare. DU skall vara i riskgrupp och gjort kub först.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/8

Var erbjuds det?

anonyms bild

Jag är i riskgruppen och har kub inplanerat i veckan. Vart kan jag vända mig för att få samma erbjudande vid eventuellt dåligt kub-resultat? Bor du i Stockholm? På min mvc kan de inte hjälpa till med provtagning för NIPT. Jag har googlat och letat men hittar bara privata barnmorskor där det kostar en rejäl slant. Hoppas på svar från dig så att jag vet vart jag ska vända mig.

Kommentar av Carro

Skrivet 8/8

Skulle gärna vilja testa

Carros bild

Skulle gärna vilja testa nipt, hur kommer jag i kontakt med er?

Kommentar av anonym

Skrivet 31/12

nipt test

anonyms bild

Fanns inte tillgängligt i Sverige när jag gjorde nipt testet så jag skickade mitt utomlands. Samma kostnad som nu i Sverige. Är jätte nöjd. Känns så mycket bättre kuben.

Kommentar av Malin

Skrivet 30/9

Någon här som testat NIPT?

Malins bild

Någon här som testat NIPT? Var ni nöjda, gick det lätt att få mvc att ta blodprovet eller behövde ni ringa till flera ställen? Jag pratade med min barnmorska och hon sa att hon hört talas om testet men att dom iten gjorde det ännu i Sverige. Men nu verkar det ju som att det ska vara frittfram. Bara man hittar nån som kan ta provet sså klart.

Kommentar av Barnmorskehuset

Skrivet 11/11

NIPT

Barnmorskehusets bild

Konsultation och provtagning erbjuds på Barnmorskehuset i Göteborg.
kontaktuppgifter på www.barnmorskehusetivast.se

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons