bli gravid balk

Uppdaterad: 2014-12-08

6 kommentarer

NIPT – Var gör man det och vad kostar det?

Bild

Nu finns NIPT tillgängligt för gravida även i Sverige. Genom ett blodprov från mamman kan fostrets DNA analyseras, helt riskfritt.

Nu introduceras ett nytt test för fosterdiagnostik i Sverige. NIPT-testet analyserar DNA från fostret i mammans blod via ett vanligt blodprov. Testet kan göras från graviditetsvecka 10, men modern måste själv bekosta testet.

NIPT, Non-Invasive Prenatal Testing, används redan i flera andra länder och innebär att man kan se kromosomavvikelser hos foster med hjälp av ett blodprov från mamman där fostrets DNA analyseras. I dag krävs fostervattensprov, vilket det finns vissa risker med. Det görs idag också KUB-tester, kombinerat ultraljud och blodprov, men dessa ger bara svar på hur stor sannolikheten är att fostret har Downs syndrom eller två andra mer ovanliga kromosomförändringar. NIPT avslöjar även fostrets kön men modern kan själv bestämma om hon vill ha det beskedet eller inte.

I Sverige är det sedan några veckor möjligt att göra testet men det finns ännu inget avtal med landstingen så mamman får själv stå för kostnaden. De som vill göra NIPT rekommenderas att kontakta sin mödravårdscentral eller vårdcentral för att undersöka om dom är villiga att hjälpa till med provtagning. Ett provtagningskit kan sedan beställas från företaget TATAA Biocenter . Kittet innehåller provtagningsrör, instruktioner, emballage för frakt och fraktsedel. Efter provtagning ska provet hämtas upp på provtagningsstället av postens paketservice och det måste tas om hand och börja prepareras inom 72 timmar. Priset är i dagsläget 6950 kronor och i det ingår allt som behövs för provtagning, kostnad för analysering, samt frakt.

Testet erbjuds från 10:e graviditetsveckan och svaret levereras inom 3 veckor, antingen till vårdcentralen eller direkt till patienten enligt önskemål.

Cirka 2 % av provtagningarna kan inte ge svar på om det föreligger en kromosomavvikelse eller inte. Det beror på att mängden foster-DNA är för låg i moderns DNA i plasman vilket gör mätningen osäker. En omtagning är då kostnadsfri.

I Sverige håller Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, på att gå igenom de vetenskapliga studier som gjorts på området för att se vilka för- och nackdelar som finns med testet.

Läs även:
Biologisk klocka funnen

Russin och vitlök bra för gravida.

Provrörsbefruktning – så går det till.

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-09-29
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Bli gravid Kvinna gravid

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 4/8

Vi testar nipt just nu

anonyms bild

Endast blodprov och 0:- åtminstone till efter sommaren tillsvidare. DU skall vara i riskgrupp och gjort kub först.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/8

Var erbjuds det?

anonyms bild

Jag är i riskgruppen och har kub inplanerat i veckan. Vart kan jag vända mig för att få samma erbjudande vid eventuellt dåligt kub-resultat? Bor du i Stockholm? På min mvc kan de inte hjälpa till med provtagning för NIPT. Jag har googlat och letat men hittar bara privata barnmorskor där det kostar en rejäl slant. Hoppas på svar från dig så att jag vet vart jag ska vända mig.

Kommentar av Carro

Skrivet 8/8

Skulle gärna vilja testa

Carros bild

Skulle gärna vilja testa nipt, hur kommer jag i kontakt med er?

Kommentar av anonym

Skrivet 31/12

nipt test

anonyms bild

Fanns inte tillgängligt i Sverige när jag gjorde nipt testet så jag skickade mitt utomlands. Samma kostnad som nu i Sverige. Är jätte nöjd. Känns så mycket bättre kuben.

Kommentar av Malin

Skrivet 30/9

Någon här som testat NIPT?

Malins bild

Någon här som testat NIPT? Var ni nöjda, gick det lätt att få mvc att ta blodprovet eller behövde ni ringa till flera ställen? Jag pratade med min barnmorska och hon sa att hon hört talas om testet men att dom iten gjorde det ännu i Sverige. Men nu verkar det ju som att det ska vara frittfram. Bara man hittar nån som kan ta provet sså klart.

Kommentar av Barnmorskehuset

Skrivet 11/11

NIPT

Barnmorskehusets bild

Konsultation och provtagning erbjuds på Barnmorskehuset i Göteborg.
kontaktuppgifter på www.barnmorskehusetivast.se

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons