nobelpristagarna
Professor Shinya Yamanaka från Kyotos universitet och den brittiska professorn John Gurdon får dela på Nobelpriset i medicin. De avslöjade hemligheter om våra celler som ger bot och behandling åt bland annat cancer och andra sjukdomar.

Cancer är en av de sjukdomar som uppstår i våra celler och förståelse för cellernas liv är avgörande för att lösa cancers gåta.

Kroppen är som bekant uppbyggd av små celler. Det finns celler som har en särskild uppgift, att vara hud eller öga, och det finns specialceller, stamceller, som kan utvecklas till allt möjligt.

När sedan John B. Gurdon för 50 år sedan upptäckte stamcellens process kan spolas tillbaka revolutionerade det hela vår syn på cellernas liv. Han visade att en helt färdig och vanlig cell kan omskolas och bli en stamcell.

I det experiment han nu prisas för, enligt pressmeddelandet från Nobelförsamlingen, ersatte han cellkärnan i en grodas äggcell med cellkärnan från en mogen cell som hämtats från ett grodyngels tarm. Den modifierade äggcellen kunde ändå utvecklas till ett grodyngel. Den mogna cellkärnans DNA hade alltså bevarat all information som krävdes för att bilda alla slags celler i grodan.

För bara sex år sedan fyllde den andra forskaren på med en viktig pusselbit. läkaren Shinya Yamanaka visade hur en intakt, specialiserad cell från en mus kunde återföras till att bli en omogen stamcell.

Tack vare deras upptäckter kan forskare över hela världen nu snabbt ta nya steg inom stamcellsforskningen. I dag kan man använda Yamanakas metod för att styra om människoceller. Flera forskningsteam står inför att publicera nyheter om hur det här kan användas som botemedel mot svåra sjukdomar som cancer, diabetes och Alzheimers sjukdom.

Metoden används också för att diagnostisera, utveckla nya läkemedel och inom bioteknologin.

Idag får de båda herrarna Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2012 för sina upptäckter.

Av redaktionen
8 oktober, 2012