Uppdaterad: 2015-04-17

117 kommentarer

Normalvärden för sköldkörtelhormon

Bild

Det första och vanligaste sättet att testa funktionen i sköldkörteln är att ta ett blodprov och mäta nivåerna av TSH, T3 och T4.

Fakta om Liothyronin

Liotyronin är ett hormon som kroppen normalt producerar själv, det är bland annat när det inte fungerar som ämnet tillsätts utifrån.

Varning för: Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion...

3.761905
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (42 röster)

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.29787
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (94 röster)

Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln.
Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte
fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

  • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
  • T4, fritt, 9-22 pmol.
  • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.

För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.

Normalvärden för antikroppar:

  • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-14
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 1/12

Hjälp

anonyms bild

Har fått svar på värden idag.
TSH 0.85
T4 fritt 17.8
T3 4.5
Är detta bra eller inte??
Äter 100 mg levaxin sedan 2 år
Men mår INTE BRA
De säger att jag har en depression & vill ge mig sertralin men jag säger att det är något annat som är fel. Läkarna kan inte ang sköldkörteln sa hon.
Är ledsen nere apatisk såååå trött orkeslös känns som det är mer dopamin brist. Är orolig att sköldkörtel värdet inte är bra men för ingen hjälp eller så säger de att är "normalt" hela tiden
Så tacksam för svar om någon vet!

Kommentar av anonym

Skrivet 24/11

TPO

anonyms bild

så om jag förstår det rätt vad gäller TPO test så har man ingen autoimmun sjukdom i botten vid ett lågt värde. Kan det stämma eller har jag fattat helt fel?
Kan det då betyda att man inte har fel på sköldkörteln?
Mitt TPO värde är 0,6.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/9

Gravid med låg ämnesomsättning på sköldkörteln

anonyms bild

Jag är gravid i v. 15 å har fått veta att mina värden som legat väldigt bra (pga av medicinen levaxin) men sen när jag testade mig när jag redan va gravid så va mina värden urusla. Vi vet inte varför. Ingen inflammation i sköldkörteln heller. Men nu undrar jag eftersom mina värden är så dåliga Tsh 45 (men i början av graviditeten 116) T4 7 nu (vet inte vad jag hade innan) hur stor risk är det att mitt foster i magen faktiskt är påverkat av det å faktiskt kan vara sjuk på något sätt?

Kommentar av Katta

Skrivet 22/5

Depression i onödan?

Kattas bild

Jag kände mig trött, nere och ledsen och besökte Vårdcentralen i Solna centrum Läkaren skrev direkt ut Sertralin 50 mg, som jag började åta. Sedan skickades jag till blodprov. Efter 14 dagar fick jag vet att jag hade problem med sköldkörteln och då skrev läkaren ut Levaxin som jag också började äta. Efter något år fick jag skrivelse från en helt främmande läkare att min värden på sköldskörteln nu var normala. Ingenting om att jag skulle sluta äta dom eller om jag måste äta dom livet ut. Nu har jag åter en ny läkare där som skrev ut starka sömntabletter eftersom jag sover urdåligt. och som uppmanade mig att börja äta sertralin igen. Inga krav på andra tester eller nya blodprov. Jag känner mig som en "försökskanin". Skall det få gå till så här enkelt och rationellt? "Ge patienterna ett piller så slipper vi dom"...Jag mår inte bra!

Kommentar av anonym

Skrivet 20/8

kräv remiss till endokrino.

anonyms bild

kräv remiss till endokrino.

Kommentar av anonym

Skrivet 22/4

Kanske någon ser detta? Min

anonyms bild

Kanske någon ser detta?

Min dotter på 7 år har ett P-TPO-ak på 2840, referensintervallen ligger på <35, hur farligt är detta? (TSH: 24. T4: 13. T3: 5.5 Behandlas med Levaxin sedan 9v)

Kommentar av anonym

Skrivet 9/3

Vad händer?

anonyms bild

Våren 2015 insjuknade jag och proverna visade 17 i tsh,började äta levaxin och då höjdes tsh ytterligare ända upp till 80 ,i december hade det äntligen sjunkit och ligger nu på 0,03 i tsh. Äter nu 150 mcgr levaxin.varför höjdes tsh så mycket fast jag började äta levaxin??

Kommentar av Svensson

Skrivet 24/3

Binjurar

Svenssons bild

Hej! Det är dina binjurar var påverkade och då stiger värdet rejält. Man skall alltid behandla binjurar innan sköldkörtel, fast det är långt ifrån alla som gör det.

Kommentar av anonym Åsa

Skrivet 10/10

Binjurar

anonym Åsas bild

Jag har i många år misstänkt jag har nåt fel på min ämnesomsättning och prover har tagits säkert 5-6 gånger under en 20 års period. Nu när jag var hos min kvinnliga gynekolog Sokolova Gynklinik i Göteborg nämnde jag för henne att jag var så trött och svullen i kroppen och gått upp i vikt väl mycket. Bad om ämnesomsättningsprov. Hon tog detta prov och då visade det sig att jag hade normala blodsalter, normalt TS4 och Ts3 (tror jag de heter) men väldigt låga värden på mina binjurar så nu skrev hon ut Prasteron som jag ska ta 1 tabl varje dag

Kommentar av anonym

Skrivet 30/3

Hur då??

anonyms bild

Hur då??

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2016-04-19

2 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

10 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu sprider sig vinterkräksjukan på skolor och arbetsplatser. För de allra flesta är det över på några dagar, men för svårt sjuka och äldre kan sjukdomen leda till döden.  Nu kan ett enkelt test visa hur allvarligt sjukdomsförloppet är och vilken behandling som ska sättas in.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt cancermedicinen Xtandi för användning redan innan cytostatikabehandling inleds. Medicinen som idag används vid prostatacancer efter cellgiftsbehandling har visat på en rad fördelar som gör att den nu godkänns för användning även i tidigare stadier av sjukdomen.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu är det säkrare för dig som har en matallergi att äta ute. Nya regler ställer högre krav på hur och vad caféer och restauranger måste redogöra för gällande innehållet i maten.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Kan rödbetsjuice förbättra konditionen hos patienter med hjärtsvikt? Det ska nu testas i en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Torra ögon kan bero på brist på tårvätska, men mer troligt är att det finns en störning i lipidskiktet. Dessa två orsaker kan även samspela.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Att lyckas med nyårslöftet är lättare än många tror, bara man har en genomtänkt och vettig metod. Dorotea Pettersson hjälper dig att lyckas i fem steg.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

En ny kombinationsbehandling vid akne finns nu i Sverige. Gelen Acnatac som innehåller två aktiva ämnen ska bara appliceras en gång om dagen och den bleker inte hår eller textilier.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

Mycket av den nya cancerbehandlingen som utvecklas just nu handlar om att använda kroppens eget immunförsvar. – Vi lever i en mycket speciell tid inom onkologin. De studier som jag har lett har visat på resultat vi tidigare inte trodde var möjliga, säger forskaren Daniel Chen vid Roche.

Annons