Uppdaterad: 2015-04-17

127 kommentarer

Normalvärden för sköldkörtelhormon

Bild

Det första och vanligaste sättet att testa funktionen i sköldkörteln är att ta ett blodprov och mäta nivåerna av TSH, T3 och T4.

Fakta om Liothyronin

Liotyronin är ett hormon som kroppen normalt producerar själv, det är bland annat när det inte fungerar som ämnet tillsätts utifrån.

Varning för: Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion...

3.77551
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (49 röster)

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.30769
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (104 röster)

Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln.
Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte
fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

  • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
  • T4, fritt, 9-22 pmol.
  • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.

För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.

Normalvärden för antikroppar:

  • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-14
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Annika

Skrivet 2/3

Ja om din sköldkörtel inte

Annikas bild

Ja om din sköldkörtel inte fungerar som den ska måste du alltid tillföra hormon. Läs om din sjukdom på sköldkörtelföreningens hemsida.

Kommentar av K12

Skrivet 19/12

Hur länge eller alltid Levaxin?

K12s bild

Jag har ätit Levaxin (25 mikrogram) i över ett år. Efter ny provtagning i våras (maj 2015) fick jag besked av en läkare att mina värden (sköldkörteln)nu var normala. Inget mer. Min "rätta" läkare är svår att få tag på. han är ofta ledig eller på vidareutbildning. Lyckades ringa en privatläkare och fråga om jag kunde sluta äta Levaxin. Fick svaret att jag måste äta Levaxin livet ut. Stämmer det???

Kommentar av Konstanze

Skrivet 25/11

Varför?

Konstanzes bild

Om man har ett värde av TSH på 5.9 men övriga prov är normala. (Antikroppar och dylikt) behöver man medicinera då? Varför är bara TSH ute och cyklar men övriga prov är bra?

Kommentar av anonym

Skrivet 1/7

Kan man öka Levaxin dosen själv?

anonyms bild

Hej, Jag har TSH värdet 3 och behöver komma ner till under 2,5 för att påbörja min fertilitetsbehandling (IVF). Jag fick 25 mg Levaxin av min läkare (motvilligt enligt henne var det normalt med 3) som jag nu tagit i 2 veckor. Måste jag vänta 4-6 veckor innan jag höjer till 50 mg? Min eggreserv är rätt låg och sjunker så jag vill få ner nivån så snabbt som möjligt för att påbörja IVF.

Kommentar av anonym

Skrivet 29/10

Det tycker jag, och så känner

anonyms bild

Det tycker jag, och så känner du själv efter om du får hjärtklappning eller andra symtom som man kan få vid för höga sköldkörtelhormoner.

Kommentar av anonym

Skrivet 1/7

Trötthet, ingen aptit

anonyms bild

Hej

Man 30 ar

Jag har under senaste åren rasat i vikt och har väldigt dålig aptit och ork. Har dålig skäggväxt också. Besökte en endokrinologi och hade vården tsh 3.5 och t4 14. Doktorn så att det var okej.

Men jag skulle gärna vilja ha nån annans åsikt också

Tack så mycket

Kommentar av Life is Life

Skrivet 13/4

Hjälp för Myxödem?

Life is Lifes bild

Hej alla ni sjuka! Finns det någon " där ute" som kan rekommendera en läkare SOM LYSSNAR och som har KUNSKAP på denna plågsamma åkomma Myxödem? Man blir smygande svullen i hela kroppen, buken står ut som om jag vore i nionde månaden, den är hård som sten, går på toa var 2a till 3e vecka och blöder då. Ont ont ont. Hosta i fem månader. "Hål" på hornhinnan= torra ögon. Har gått upp FEMTIO kilo på SEX MÅNADER uan att kunna påverka det. Från strlk 36, 38 till 3XL! Smygande från en vecka till en annan. Ja, har varit hos fem dietister som säger ÄT. Men om man inte kan äta? Jag är så deppad! Har varit döende (ingen puls) tre gånger. Utöver detta har jag bl a följande problem: Äter Levaxin 175 mkg. Sköldkörteln bortop. Nu väntar op i hjärnan. Ingen aptit. Kan gå dagar/vecka utan mat! Hjärtfel. Utmattad och sover bort mitt "liv". Brännskadad. Medicinförgiftad på MAS (Malmö Allmänna Sjukhus). Döende igen med apnéer (flera andningsuppehåll). M m .......något tips på bra läkare typ TV-världens Dr House just för Myxödemet? Vårkramar till alla sjuklingar! Vi duger lika bra som alla andra, trots att vår regering nu drar ner på sjuk- och handikappstödet, vilket visar att de tycker vi är en belastning!

Kommentar av Anki Starfall

Skrivet 5/1

kost

Anki Starfall s bild

Hej! Dina rader berörde mig ordentligt. Brukar inte skriva annars. Du måste lägga om kosten. Bort med gluten och mejeriprodukter men behåll kefiren. Gröna drinkar ger dig massa näring...att vara förstoppad betyder att kroppen förgiftas inifrån. ..på det hela massa mediciner inblandade...Tänk på hur vi behandlar våra bilar...fel bränsle så kan vi inte köra :) Lycka till!

Kommentar av anonym

Skrivet 23/2

Hypo

anonyms bild

Har gått med levaxin i två år, har fått tjockare hår,mindre hjärtklappning o bättre tarmfunktionen. Är fortfarande frusen,trött,har låg kroppstemperatur o tjocka ögonlocket, torra ögon mm. Har justerat själv doserna för att ingen av läkarna haft ingen intresse att följa min väg med levaxin. För själv kontakta läk ar då jag skulle vilja lämna prover. Har fått nästan tvinga dom ta t3 för att den är den bästa markören. Idag Tsh 0.17 t4 15.7 o t3 4.5 värdena är bra men inte mående. Hjärndimma har släppt en aning. Funderar jag med beställa armour från usa

Kommentar av anonym

Skrivet 18/1

Orkeslös trots eutrox???

anonyms bild

Jag har haft det kämpigt i 10 år med min dåliga ork, och alla prover visar bra säger alla läkare ...Jag orkar snart inte med mitt liv , är extremt inaktiv och orkar med bara det nödvändigaste..för att klara vardagen. Var ska jag vända mig ?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.

Annons