Uppdaterad: 2015-04-17

133 kommentarer

Normalvärden för sköldkörtelhormon

Bild

Det första och vanligaste sättet att testa funktionen i sköldkörteln är att ta ett blodprov och mäta nivåerna av TSH, T3 och T4.

Fakta om Liothyronin

Liotyronin är ett hormon som kroppen normalt producerar själv, det är bland annat när det inte fungerar som ämnet tillsätts utifrån.

Varning för: Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion...

3.78
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (50 röster)

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln.
Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte
fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

  • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
  • T4, fritt, 9-22 pmol.
  • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.

För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.

Normalvärden för antikroppar:

  • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-14
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av London

Skrivet 13/8

Dr Bo Wikland

Londons bild

Hej! Så trist att det inte gick att lösa så du kunde få hjälp av Dr Bo Wikland... Har själv under en väldigt lång tid försökt få hjälp utan resultat, men hade turen att få träffa Dr Wikland :) Bättre läkare har jag aldrig träffat, lugn, fin, förstående, lyssnande, tålmodig och framförallt extremt kunnig! Om sjukvården kunde få fler läkare med samma underbara inställning som honom så vore det underbart!
Kan bara önska dig lycka till, och försöka skicka dig lite ork och mod att vara "besvärlig", så du får göra de prover som Dr Wikland föreslagit. Jag mår så väldigt mycket bättre nu efter insatt behandling, och jag önskar dig detsamma!! Stå på dig!!!!!

Kommentar av Kicki

Skrivet 30/6

Viktuppgång trots Graves-diagnos

Kickis bild

Hur kan det komma sig att jag gått upp i vikt under min sjukdomstid? Fick till slut diagnos Graves sjukdom (giftstruma) och borde ha gått ner i vikt istället. Bör ny diagnos ställas?

Kommentar av Neki

Skrivet 8/3

fått diagnos!

Nekis bild

Nu har jag varit till Dr Bo Wikland och fått diagnos! Alla provsvar var bra, utom tgak som sköt i höjden, så autoimmun tyreos blev domen och Levaxin blev lösningen... Är det någon här som också har så att bara tgak visar nåt på proverna? Hur mycket har det visat för er? Vad är egentligen skillnaden mellan autoimun och "vanlig"? Hoppas att nån har lite svar till en nybörjare:b
Neki

Kommentar av anonym

Skrivet 14/3

Hur gick det till..?

anonyms bild

Hej Neki, hur lyckades du få en tid hos Bo Wikland? Vet att han är pensionerad men att han jobbar lite ändå (främst med redan, hos honom, etablerade patienter..?). Ringde du bara eller kontaktade du honom genom t ex ett personligt brev (ang din situation)? Fint att du fått en diagnos, det underlättar!

Kommentar av Anna-Carin

Skrivet 4/3

Hej! Jag har skrivit ett brev

Anna-Carins bild

Hej! Jag har skrivit ett brev till Dr Wikland. Har förstått att det kan vara svårt att få komma till honom. ´Är det bättre att ringa?

Kommentar av Fosforn

Skrivet 8/3

Tja......

Fosforns bild

Jag hade förvisso TPOAK eller TGAK på 35, men allt under 70 som referens räknas som negativt provsvar. TSH har ofta legat kring 4,0 och T4 rätt så lågt, men dock inom referensintervallet. Jag har antagligen mer en "vanlig" hypotyreos, men också det att hypofysen ibland inte heller producerar tillräckligt med TSH! (sekundär hypotyreos). Vanlig hypotyreos är således antikropparna finns i liten mängd i blodet, utan att vara förhöjt. Att ha lite antikroppar är tydligen normalt.

Anders Jinderbrink, Ystad

Kommentar av Joa

Skrivet 14/3

Pensionsålder, en styrka?

Joas bild

Hej Fosforn, jämför med artikeln ovan ang antikroppar... Jag tycker mig skönja ett generellt mönster; nya riktlinjer, infallsvinklar och (i tiden norm-avvikande) kunnande tycks komma från läkare efter/kring pensionsåldern med mångårig yrkeskunskap i bagaget, ofta specialistutbildade inom ett specifikt intresseområde. Kanske vågar de "sticka ut", väcka debatt och/eller ifrågasätta tack vare sin ålder? Erfarenhet och övertygelse ger personlig/mental styrka och finns viljan att förbättra så har de heller inte så mycket att förlora i den åldern.
Vem vet, kanske fler (pensionerade) läkare än Helena Rooth Svensson har viljan att ge ut en bok om förvärvad kunskap som till viss del skiljer sig från den av läkarkåren förväntade? Låt oss hoppas.

Kommentar av Neki

Skrivet 8/3

fått diagnos!

Nekis bild

Hej igen! Varit på besök hos Dr Bo Wikland, enligt mig en av de finaste läkarna som finns! Alla mina prover var bra, förutom TgAk som sköt i höjden! Så Dr Wikland har nu startat upp mig på Levaxin... Funderar på om det finns någon fler här inne som har liknande provsvar som mig, att vara tgak är förhöjt, men inte de andra proverna? Och hur mycket har era tgak-prover legat på? Hoppas någon sitter på lite svar till en undrande nybörjare med många frågor :b
/Neki

Kommentar av lilja

Skrivet 18/1

Mina nvärden...

liljas bild

Jahapp, då har jag fått svar på alla mina prover.... Allt är bra... TSH, antikroppar, T4, B12, Järn, folacinsyra, elektrolyter, blodsocker, hela blodstatusen,sänkan.... ja ALLT ligger bra.... varför mår jag inte bra då? Efter snart två veckors sjukskrivning mår jag iofs ngt bättre men har en massa symptom iaf... o det är inte psykiskt! Kan man ha alla värden ok men ändå ha obalans i sköldkörteln? Vad ska jag göra nu? Någon klok därute som har förslag? HJÄLP!!!

Kommentar av Under mattan

Skrivet 30/8

Hjälpt av Kinesolog

Under mattans bild

Jag har varit under mattan i två omgångar. Vid den första hjälptes jag upp av levaxin i mycket låg dos som jag fick klaga mig till och själv, efter attjag hade studerat mina labbvärden och läste på och då på pekade att mina värden inte var i balans.
Konstigt nog går hela kroppen ner i någon försvars ställning och alla andra prover är normala.
Insjuknade igen och denna gången till ännu lägre nivå. Fick hjälp av min husläkare att under kontroll öka mitt levaxinintag och ta små doser utsprittt på hela den vakna tiden och reste mig så jag kunde börja arbetsträna och ta tag i livet igen.
Min mamma gav mig ett besök hos en kinesolog som är den som hjälpt mig tillbaka till livet med att stärka min binjure, idag är jag nere på mini nivå igen av levaxin och mår bra och jobba 100%.
Ingen specialist vill ta sig an mig då jag går mot att referensvärden och hade provsvar som en elittränad när jag var så sjuk att jag gjorde en sak/dag och var utanför huset 1 gång/vecka och det var läkarbesök och inhandlig av mat!
Fick också hjälp att varva ner mitt inre kaos har alltid varit som en fiolsträng.... för första gången har jag kunnat slappna av ordentligt.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons