Uppdaterad: 2015-04-17

133 kommentarer

Normalvärden för sköldkörtelhormon

Bild

Det första och vanligaste sättet att testa funktionen i sköldkörteln är att ta ett blodprov och mäta nivåerna av TSH, T3 och T4.

Fakta om Liothyronin

Liotyronin är ett hormon som kroppen normalt producerar själv, det är bland annat när det inte fungerar som ämnet tillsätts utifrån.

Varning för: Liothyronin ska inte användas av personer som har nedsatt funktion...

3.78
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (50 röster)

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Läkarna inom primärvården tittar gärna på refernsvärdena för sköldkörteln, men det är inte alla som får avvikande värden på TSH, trots att de är sjuka, säger doktor Bo Wikland.

En för låg sköldkörtel- hormonproduktion, hypotyreos, behandlas med sköldkörtelhormon. Enkelt. Det svåra är att upptäcka, diagnostisera och sedan få in rätt dos för medicinen. Symptomen kan finnas kvar i upp till ett halvår efter att medicin satts in.

Tester för att mäta aktiviteten i sköldkörteln görs på ett annat hormon. När sköldkörteln producerar för lite hormon, svarar TSH med att öka sin produktion av tyreotropin. Därför är ett högt TSH-värde alltid en indikation på att sköldkörteln inte fungerar som den ska.

Men är TSH-värdet normalt, kan den ändå vara dålig. Då måste ett annat test tas. Direkt i sköldkörteln.
Med en tunn nål tas ett prov direkt från organet och då syns inflammationen. Det kallas finnålsprov eller punktuation.

- Referensvärdena är så vida att man inte
fångar upp alla som egentligen är sjuka. Många som har ett normalt värde, är ändå dåliga, säger Bo Wikland, på Läkarhuset i Stockholm.

Normala referensvärden på sköldkörteln:

  • TSH - högst 2,5 (Inte uppåt 3-4 som vissa har som normalvärde, anser doktor Bo Wikland.)
  • T4, fritt, 9-22 pmol.
  • T3, fritt, 2,5 - 5,6 pmol.

För att se om autoimmun sjukdom finns i botten, kan ytterligare ett test göras för att se förekomsten av antikroppar.

Normalvärden för antikroppar:

  • TPOAK ska ligga under 5,6

TgAK ska ligga under 4,8

Läs mer: Symptom på låg sköldkörtelaktivitet/hypotyreos

Läs mer: Symptom på för hög sköldkörtelaktivitet / hypertyreos


Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-14
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av EF

Skrivet 19/1

antikroppar

EFs bild

Har du kollat antikropparna? Igår var jag med en son till doktorn, hans TSH 2,5 och T4 12,3 (inom referens) men antikropparna TPO var över 400 och gränsen går vid 5,6.

Jag har också Hashimoto och är strumaopererad. Hade underfunktionssymtom med pressat TSH under 0,5 och T4 29. De värdena visar på överfunktion men det gjorde inte mina symtom, undertemp 35,8 på kvällen och 36,2 på morgonen plus en hel del andra symtom. Har nu tillskott på T3 (Liothyronin) 4x10ug och mår fantasktiskt bra i förhållande den senaste tio åren.

Kommentar av lilja

Skrivet 18/1

O nu i eftermiddag mår jag ju

liljas bild

O nu i eftermiddag mår jag ju riktigt ok! Glad o "pigg"... vad är det som händer i min kropp egentligen?

Kommentar av Anders Jinderbrink

Skrivet 18/1

Rätt läkare är bra.

Anders Jinderbrinks bild

Hejsan! Frågan är hur ofta Du ligger över 2,5 i TSH. Emellanåt kan faktiskt TSH vara betydligt lägre än 2,5. Om TSH svänger kraftigt, då är det enligt min läkare tecken på att sköldkörteln inte är helt okej. Bara för att TSH sjunker, så behöver det inte betyda att T3 och T4 ökar. Det bästa vore ifall du kunde itta en läkare som intresserar sig för patientgruppen som ofta har ett TSH över 2,5. Vårdcentraler brukar nog knappast ha såna läkare.

Jag kan höra med min privatläkare om han känner till någon bra. Han är nästan 70 och stänger sin klinik i februari. men han kanske känner till fler. Att ta blodprov en gång räcker inte, eftersom värdena kan ändras fort.

Kommentar av lilja

Skrivet 18/1

mina värden...

liljas bild

Tack för stöd och intresse än en gång.... imorgon ringer jag läkaren o diskuterar mina värden eftersom jag fick resultatet utan några siffror i ett brev idag.
Har surfat runt lite o kollat o tänker på att binjurevärdena inte är kollade o det har ju också med sköldkörtelalktiviteten att göra. Hittade det här inlägget när jag tittade runt:
http://dinamediciner.se/blogg/anne-sofie/superbra

Att det ska vara så komplicerat allting... känns som om jag börjat nysta upp ett jättegarnnystan... mycket förvirrad o försöker få nån slags ordning i kaoset... som om jag inte fattar någonting... o så infinner sig oron att inte bli tagen på allvar. Jag vill verkligen vara pigg o jobba, jag har ju världens bästa jobb! O just nu idag känner jag mig riktigt pigg, lite darrig o muskelvärk men glad o go o känner knappt av bulan i halsen... kan det verkligen svänga så från dag till dag? Jag blir så frustrerad!

Kommentar av Joa

Skrivet 19/1

Trötta binjurar

Joas bild

Kortfattat:

Har man under lång tid dragits med en underfunktion i sköldkörteln kan binjurarna ta stryk, bli uttröttade. Läkare bör, före insättning av Levaxin (T4), först kolla upp binjurarnas funktion i dessa fall.

Vid dåligt fungerande binjurar uppnås inte hormonpreparatets förväntade verkan. Det innebär att man får börja med att stärka binjurarna först. Det verkar dessvärre så att många läkare missar eller låter bli att kolla upp binjurefunktionen (inför en Levaxin-insättning), trots att det finns riktlinjer för detta förfarande. Man får i sådana fall påpeka det själv.

Är dina besvär nya är det osannolikt att dina binjurar hunnit hamna i olag.

Kommentar av anonym

Skrivet 18/1

Tacka ja till Levaxin som din

anonyms bild

Tacka ja till Levaxin som din doktor lovade dig oavsett värden, under långsam upptrappning i samråd med honom/henne?

Kommentar av lilja

Skrivet 10/1

Vad ska jag göra?

liljas bild

Har blivit diagnosticerad knölstruma genom finnålsprov. Så långt allt väl. Blodproverna visade inom "normalvärden" men jag mår inte bra... O ju mer jag tänker tillbaka desto tydligare blir bilden att det här har jag dragits med länge men symptomen har varit så vaga...
Nu har de tilltagit, jag känner av "bulan" mer, är darrig, har hjärtklappning, svag/darrig/mjölksyra i benen, kall om fötterna, lite "domnig". Antingen lite varm eller fryser... Sover oroligt, inte så hungrig, "ångestilningar"... är det här typiska sköldkörtelsymptom? Är orolig att jag ska bli stämplad som psykiskt dålig istället. O såklart håller jag på att komma in i klimakteriet också med allt vad det innebär så vad är vad? Håller på att gå i bitar av det här och vet inte riktigt vart jag ska vända mig...

Kommentar av anonym

Skrivet 10/1

Medicin?

anonyms bild

Hej Lilja,

Medicinerar du för knölstruma? Med en färdig diagnos bör du annars kunna få medicin om du upplever att du har symtom. Har du kontakt med någon endokrinolog?

Vanligtvis är listan över symtom väldigt ofullständig på t ex vårdguiden eller sjukvårdsupplysningen, där endast några symtom räknas upp som exempel. Sköldkörtelhormonerna påverkar alla celler i kroppen. Vid problem kan symtomen därför visa sig på alla möjliga sätt. Det kan vara som ett pussel innan man inser att allt kan hänga ihop.

Struma kan visa sig både som över- och underfunktion, vet du vilket du har? Man kan även vara symtomfri och erbjuds då ingen medicinering.

En generell men ändå utförlig beskrivning över symtom vid underfunktion, hypotyreos, finner du på Sköldkörtelföreningens hemsida. Länk: http://www.skoldkortelforeningen.se/hypothyreos.html

Du beskriver tidigare vaga besvär, vilket gör att det förmodligen inte handlar om klimakteriet. Det kan vara struman som stör. Med tiden kan symtomen bli mer uttalade och fler tillkomma. Dessa kan se olika ut från individ till individ.

Jag tipsar dig att ta reda på hur en sköldkörtelstörning kan te sig (t ex genom länken ovan), skriva ut och pricka av dina egna symtom/besvär från en lista. Så kan du sedan diskutera dessa med din doktor.

Lycka till.

Kommentar av lilja

Skrivet 10/1

Hej!

liljas bild

Tack för svar :o)... Nej, jag medicinerar inte för struman, jag har bara varit hos husläkaren o dumt nog vet jag inte ens mina värden... när läkaren sa att det var ok lät jag mig nöja med det eftersom det enda jag kände var lite tryck på halsen... men så här med facit i hand kan jag tänka flera år bakåt med lite värk emellanåt, lite "trångt" i halsen ibland, precis som om det kom o gick... men nu har besvären tilltagit o det känns inte bra på något vis... Jag ska ringa till vårdcentralen imorgon o be att få komma, jag har skrivit upp alla mina symptom o helt plötsligt är dom inte så få längre... det jobbigaste är kraftlösheten o den ständiga "oron" i kroppen (o även mentalt). Mitt jobb är ganska fysiskt o även fritiden men nu orkar jag inte, får träningsvärk när jag anstränger mig... Har tom sjukskrivit mig den här veckan för att bara vila... Jag vill verkligen inte känna så här... känns som om man sugs ner i ett svart hål... Jag fick en krisreaktion för 11 år sedan samband med jobbig skilsmässa o nu när jag får olika symptom kommer såklart rädslan att få även ångestsymptom igen... men som sagt, jag ska ta tag i det på en gång, det är ju ingen annan som kan göra det...

Kommentar av lilja

Skrivet 10/1

Du milde...

liljas bild

Nu har jag gått igenom listan på sköldkörtelföreningens sida och jag har många av symptomen.... inte så uttalade alla men några ganska kraftiga och ganska många lite mindre...
*SUCK*

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons