Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

Nu har var femte kvinna d-vitaminbrist

Bild

Segla, cykla eller promenera. Gärna med ärmarna uppkavlade. Se till att få så mycket sol som möjligt,låt kinder och gärna armarnas hud visas för solen. Varje minut räknas och ger dig påfyllning av det nyttiga d-vitaminet. Här är Team SCAs kvinnliga besättning på väg jorden runt.

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (8 röster)

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Enligt en doktorsavhandling som lades fram vid Karolinska Institutet sommaren 2009 är det nu, när vintern har hållit borta solen i flera månader, som nivån av d-vitamin är som lägst i våra kroppar. Nästan hälften mot vad vi har på sommaren.

Orsaken är att kroppen kan själv skapa d-vitamin när solens strålar träffar huden, men inget dagsljus, inget skapande av d-vitamin.

På sommaren räcker 10-15 minuter i solen, men vintertid behövs längre tid för att de svaga solstrålarna ska nå fram. För äldre behövs ännu längre tid, upp till en timme i dagsljus.

Forskarna såg att de kvinnor som varit utomhus och vistats i solen under sommaren hade mer d-vitamin i blodet även under vintern.

-
Det går inte att
spara D-vitamin i kroppen hur länge som helst, men om
man vistas i solen lagom mycket under sommarhalvåret kan man hålla sin
D-vitaminnivå uppe under vinterhalvåret med exempelvis fet fisk eller
kosttillskott, sa Ann Burgaz, som lett studien vid
Institutet för miljömedicin, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet när studien var färdig.

Ann Burgaz och hennes team på Karolinska institutet har mätt nivåerna av
d-vitamin i blodet på 100 kvinnor och jämfört nivåerna på sommaren och
vintern. I snitt hade kvinnorna cirka 40 procent lägre halt av d-vitamin
på vintern, mot vad de hade sommartid. Var femte kvinna hade
d-vitaminbrist. Kvinnorna som var med i studien var mellan 61 och 83 år och var slumpvist utvalda och i övrigt friska.

D-vitamin är viktigt bland annat för kroppens benbildning och bildas
främst i huden när denna exponeras för UV-strålar från solen. För äldre kvinnor kan d-vitaminbrist öka risken för benskörhet, högt blodtryck, cancer, MS och
diabetes.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-01-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Malin

Skrivet 1/4

kan man vara allergisk??

Malins bild

jag köpte Holistics D-vitamin med 2000IE, åt i 2-3 dagar (1st/dygn) och fick sedan kliande utslag.. (samma som när jag ätit penicillin- födde barn för 2½mån sedan, har kunnat ätit penicillin utan problem innan!)
Har ju läst hur BRA d-vitamin är.. kanske borde köpa i mindre dos istället??
Mvh malin

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

Ät d-vitamin!

anonyms bild

Den här vintern har jag ätit d-vitamin 1000 IU och jag har känt mig piggare än jag brukar göra så här års. Det är klart att man behöver tillskott!

Kommentar av Britt-Mari

Skrivet 4/2

Ja, med tillskott av

Britt-Maris bild

Ja, med tillskott av D-vitamin+Kalcium, samt lämplig motion kan benstommen stärkas. Förbättringen kan ses på röntgen, har jag läst någonstans. Äter själv D3 2000IE varje dag under vintern.

Kommentar av anonym

Skrivet 3/2

Kan man verkligen bygga upp

anonyms bild

Kan man verkligen bygga upp ben som blivit svaga? Hjälper träning och D-vitamin när benen redan kalkats ur? Min mor fick svag benstomme och jag är rädd att jag gått samma väg. Inga ben är brutna ännu, men jag har förlorat höjd över havet. Hela 2 centimeter.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu sprider sig vinterkräksjukan på skolor och arbetsplatser. För de allra flesta är det över på några dagar, men för svårt sjuka och äldre kan sjukdomen leda till döden.  Nu kan ett enkelt test visa hur allvarligt sjukdomsförloppet är och vilken behandling som ska sättas in.

Annons