Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

Nu har var femte kvinna d-vitaminbrist

Bild

Segla, cykla eller promenera. Gärna med ärmarna uppkavlade. Se till att få så mycket sol som möjligt,låt kinder och gärna armarnas hud visas för solen. Varje minut räknas och ger dig påfyllning av det nyttiga d-vitaminet. Här är Team SCAs kvinnliga besättning på väg jorden runt.

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Enligt en doktorsavhandling som lades fram vid Karolinska Institutet sommaren 2009 är det nu, när vintern har hållit borta solen i flera månader, som nivån av d-vitamin är som lägst i våra kroppar. Nästan hälften mot vad vi har på sommaren.

Orsaken är att kroppen kan själv skapa d-vitamin när solens strålar träffar huden, men inget dagsljus, inget skapande av d-vitamin.

På sommaren räcker 10-15 minuter i solen, men vintertid behövs längre tid för att de svaga solstrålarna ska nå fram. För äldre behövs ännu längre tid, upp till en timme i dagsljus.

Forskarna såg att de kvinnor som varit utomhus och vistats i solen under sommaren hade mer d-vitamin i blodet även under vintern.

-
Det går inte att
spara D-vitamin i kroppen hur länge som helst, men om
man vistas i solen lagom mycket under sommarhalvåret kan man hålla sin
D-vitaminnivå uppe under vinterhalvåret med exempelvis fet fisk eller
kosttillskott, sa Ann Burgaz, som lett studien vid
Institutet för miljömedicin, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet när studien var färdig.

Ann Burgaz och hennes team på Karolinska institutet har mätt nivåerna av
d-vitamin i blodet på 100 kvinnor och jämfört nivåerna på sommaren och
vintern. I snitt hade kvinnorna cirka 40 procent lägre halt av d-vitamin
på vintern, mot vad de hade sommartid. Var femte kvinna hade
d-vitaminbrist. Kvinnorna som var med i studien var mellan 61 och 83 år och var slumpvist utvalda och i övrigt friska.

D-vitamin är viktigt bland annat för kroppens benbildning och bildas
främst i huden när denna exponeras för UV-strålar från solen. För äldre kvinnor kan d-vitaminbrist öka risken för benskörhet, högt blodtryck, cancer, MS och
diabetes.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-01-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Malin

Skrivet 1/4

kan man vara allergisk??

Malins bild

jag köpte Holistics D-vitamin med 2000IE, åt i 2-3 dagar (1st/dygn) och fick sedan kliande utslag.. (samma som när jag ätit penicillin- födde barn för 2½mån sedan, har kunnat ätit penicillin utan problem innan!)
Har ju läst hur BRA d-vitamin är.. kanske borde köpa i mindre dos istället??
Mvh malin

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

Ät d-vitamin!

anonyms bild

Den här vintern har jag ätit d-vitamin 1000 IU och jag har känt mig piggare än jag brukar göra så här års. Det är klart att man behöver tillskott!

Kommentar av Britt-Mari

Skrivet 4/2

Ja, med tillskott av

Britt-Maris bild

Ja, med tillskott av D-vitamin+Kalcium, samt lämplig motion kan benstommen stärkas. Förbättringen kan ses på röntgen, har jag läst någonstans. Äter själv D3 2000IE varje dag under vintern.

Kommentar av anonym

Skrivet 3/2

Kan man verkligen bygga upp

anonyms bild

Kan man verkligen bygga upp ben som blivit svaga? Hjälper träning och D-vitamin när benen redan kalkats ur? Min mor fick svag benstomme och jag är rädd att jag gått samma väg. Inga ben är brutna ännu, men jag har förlorat höjd över havet. Hela 2 centimeter.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons