Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

Nu har var femte kvinna d-vitaminbrist

Bild

Segla, cykla eller promenera. Gärna med ärmarna uppkavlade. Se till att få så mycket sol som möjligt,låt kinder och gärna armarnas hud visas för solen. Varje minut räknas och ger dig påfyllning av det nyttiga d-vitaminet. Här är Team SCAs kvinnliga besättning på väg jorden runt.

Fakta om Kalcipos-D

Kalcipos-D är ett läkemedel som bör tas vid brist på kalcium och vitamin D3. Det kan även ges i förebyggande syfte och som en tilläggsmedicin om du lider av benskörhet.

Varning för: Ät inte tillsammans med rabarber eller spenat. Kombinera inte med...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (10 röster)

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Enligt en doktorsavhandling som lades fram vid Karolinska Institutet sommaren 2009 är det nu, när vintern har hållit borta solen i flera månader, som nivån av d-vitamin är som lägst i våra kroppar. Nästan hälften mot vad vi har på sommaren.

Orsaken är att kroppen kan själv skapa d-vitamin när solens strålar träffar huden, men inget dagsljus, inget skapande av d-vitamin.

På sommaren räcker 10-15 minuter i solen, men vintertid behövs längre tid för att de svaga solstrålarna ska nå fram. För äldre behövs ännu längre tid, upp till en timme i dagsljus.

Forskarna såg att de kvinnor som varit utomhus och vistats i solen under sommaren hade mer d-vitamin i blodet även under vintern.

-
Det går inte att
spara D-vitamin i kroppen hur länge som helst, men om
man vistas i solen lagom mycket under sommarhalvåret kan man hålla sin
D-vitaminnivå uppe under vinterhalvåret med exempelvis fet fisk eller
kosttillskott, sa Ann Burgaz, som lett studien vid
Institutet för miljömedicin, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet när studien var färdig.

Ann Burgaz och hennes team på Karolinska institutet har mätt nivåerna av
d-vitamin i blodet på 100 kvinnor och jämfört nivåerna på sommaren och
vintern. I snitt hade kvinnorna cirka 40 procent lägre halt av d-vitamin
på vintern, mot vad de hade sommartid. Var femte kvinna hade
d-vitaminbrist. Kvinnorna som var med i studien var mellan 61 och 83 år och var slumpvist utvalda och i övrigt friska.

D-vitamin är viktigt bland annat för kroppens benbildning och bildas
främst i huden när denna exponeras för UV-strålar från solen. För äldre kvinnor kan d-vitaminbrist öka risken för benskörhet, högt blodtryck, cancer, MS och
diabetes.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-01-28
redaktionens bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Malin

Skrivet 1/4

kan man vara allergisk??

Malins bild

jag köpte Holistics D-vitamin med 2000IE, åt i 2-3 dagar (1st/dygn) och fick sedan kliande utslag.. (samma som när jag ätit penicillin- födde barn för 2½mån sedan, har kunnat ätit penicillin utan problem innan!)
Har ju läst hur BRA d-vitamin är.. kanske borde köpa i mindre dos istället??
Mvh malin

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

Ät d-vitamin!

anonyms bild

Den här vintern har jag ätit d-vitamin 1000 IU och jag har känt mig piggare än jag brukar göra så här års. Det är klart att man behöver tillskott!

Kommentar av Britt-Mari

Skrivet 4/2

Ja, med tillskott av

Britt-Maris bild

Ja, med tillskott av D-vitamin+Kalcium, samt lämplig motion kan benstommen stärkas. Förbättringen kan ses på röntgen, har jag läst någonstans. Äter själv D3 2000IE varje dag under vintern.

Kommentar av anonym

Skrivet 3/2

Kan man verkligen bygga upp

anonyms bild

Kan man verkligen bygga upp ben som blivit svaga? Hjälper träning och D-vitamin när benen redan kalkats ur? Min mor fick svag benstomme och jag är rädd att jag gått samma väg. Inga ben är brutna ännu, men jag har förlorat höjd över havet. Hela 2 centimeter.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons