Uppdaterad: 2016-03-18

32 kommentarer

Ny ADHD-medicin godkänd för vuxna

Bild

Elvanse Vuxen är en ny behandling för ADHD som kan vara en hjälp de som inte blir bättre av tex Concerta.

Fakta om Elvanse Vuxen

Medicin för vuxna som behandlar ADHD-symptom.

Varning för: Patienter med ADHD ska erbjudas även annan typ av behandling för...

3.87097
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (31 röster)

En ny ADHD-behandling för vuxna har godkänts av europeiska läkemedels- myndigheten EMA. Elvanse Vuxen är ett långverkande preparat som hjälper patienten att kontrollera sina symtom från morgon till kväll.

Elvanse Vuxen är ett ADHD-läkemedel som till skillnad från övrig behandling bygger på en prodrug-teknologi vilkent innebär att läkemedlet gradvis omvandlas i blodet till den aktiva substansen dexamfetamin. Det medför en långverkande effekt som ger symtomkontroll under 14 timmar, vilket leder till att patienten kan kontrollera sina ADHD-symtom över hela dagen och även under kvällen.

– Detta har varit efterlängtat! Ett nytt behandlingsalternativ för vuxna med ADHD. Denna nya behandling är ett tillskott för vuxna med ADHD, säger Gunnar Jakobsson, legitimerad läkare och specialist i psykiatri. 

Läs mer: Testa dig för ADHD

Godkännandet av Elvanse Vuxen har skett via en godkännandeprocess med Storbritannien som referensland, enligt ett pressmeddelande från företaget Shire som säljer medicinen. När det blev godkänt i Storbritannien, så blev det även godkänt i Sverige och Danmark.

Elvanses verksamma substans Lisdexamfetamin har varit godkänt för barn, sedan 2013 som inte blivit hjälpta av metylfenidat.

Även om ADHD ofta associeras med barn och ungdomar, kvarstår symtomen in i vuxenlivet hos 50 till 66 procent av de individer som diagnostiserats under barndomen.

Andelen vuxna med ADHD uppskattas till mellan 2 till 5 procent av befolkningen. Den exakta orsaken till ADHD är ännu okänd men den senaste forskningen visar på ett flertal avvikelser i hjärnans funktion. Obalans i hjärnans signalsubstanser, neurotransmittorer, är en av dessa avvikelser.

För den vuxne med ADHD kan många områden påverkas negativt såsom utbildning, yrkesliv och relationer.

Läs mer: Så behandlas ADHD

Artikel skriven av redaktionen 2015-03-03
redaktionens bild

Kategorier:

Psykiatri ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 4/11

hur påverjas man fysiskt

anonyms bild

Har ett barn med adhd som idrottar en hel del. Hur påverkas man fysiskt och prestationsmässigt av att vara medicinerad. Han äter idag ritalin som verkar under skoltid men skoldagarna är längre nu och något som sitter i längre behövs... han vill dock ej medicineras helger och lov. Det måste han få bestämma själv. Ingen annan än han vet ju hur det känns tänker jag. Han är 12.

Kommentar av anonym

Skrivet 9/10

Till stor hjälp för mig

anonyms bild

Äter Elvanse 30mg sedan drygt en månad. Fick veta att jag hade adhd för snart ett år sedan. För första gången i livet känner jag mig lugn i kroppen/musklerna och huvudet. Lugn utan att vara seg alltså. Visst har träning och kosten underlättat det för mig tidigare, men nu kan jag träna och äta rätt för att jag vill ist f att jag måste. Jag har arbetat mycket med kosten och rutiner genom livet och det hjälper till viss del. Men sömnen, överaktiviteten, impulsiviteten i huvudet fick jag inte ordning på genom åren. Förrän nu. Hoppades även på ett bättre korttidsminne, men det verkar inte ha påverkats. Däremot hjälper Elvanse mig att tänka längre tankar, inte lika fragmentariska tankemönster längre. Samtidigt känner jag mig fortfarande som mig själv. Som jag anar att andra menar när de skrivit "känner mig omedicinerad"... Efter att ha testat Concerta/Ritalin innan och det inte funkat av många olika anledningar började jag ge upp. Men nu mår jag bra, och har blivit så där "normal" som jag länge (läs större delen av livet) önskat vara...

Kommentar av anonym

Skrivet 1/9

Funkar för mig men är

anonyms bild

Funkar för mig men är överkänslig mot medicin. Första vecka med Elvanse på 20 mg var som att vara på semester på en Söderhavsö. Så lugnt och stilla i hjärnan. Inget mer pingpongande av tankar. En tanke i taget! Andra veckan höjde de till 40 och jag blev sjukt speedad och överfokuserad. Har nu gått ner till 20 igen och tänker hålla det tills det inte ger lugna myskänslan längre.

Vi är alla olika så kämpa på med att testa olika varianter av alla mediciner. Det blir fullträff till slut. Och när det blir bra, då är det värt att leva igen.

Kommentar av anonym

Skrivet 13/3

Concerta och Synnerfrin

anonyms bild

Hej jag fick mina diagnoser vid 61 års ålder och jag får 2 54 mg på morgonen och 1 36mg kl 13,00 nu undrar jag
om jag kan ta Synnerfrin för att gå ner i vikt. Man kan bara ta en 54 mg på morgonen och ta en synnerfrin. Varför, jo jag undrar om det går att göra så.

Kommentar av anonym

Skrivet 19/6

Varför synefrin.

anonyms bild

Hejsan.
Det är ingen fara blanda stimulerande med stimulerande då de går på samma receptorer.
Vill du hånet i vikt så köp här ifrån. Jag gick ner 2,5kg på en vecka. På 4veckor 7-8kg. Och då tränade jag inte. Jag var iväg 1år och gick upp 20kg. Så att börja på gymmet igen var inte på tal om. Började gå 1tim i rask takt efter jag ätit min kvällsmat kl 19:00. Man ska inte äta efter kl 20:00 om man vill behålla/ gå ner i vikt.
Köp dessa och gå varje kväll. Försök gå på morgonen med bara en 3km 3gånger vecka börja på det och börja med 0.1/5 timme första 2veckorna. Det är segt men när du kommer upp i 1tim varannan kväll så kommer du må skitbra. Passar det inte dig gå snabbt börja styrkträna. Jag driver en shop med massa bättre saker än den skiten.
Maila mig på Dinne@protonmail.com. Jag håller på lägga den på nätet. Jag har 3 nya fettförbrännare och testat en av dom och då hade jag ett break från träningen. Förra sommaren. Då jag öppnade den. Ljuger inte jag gick ner från 87kg till 79kg. Fast sen är jag jävligt noga med kosten. Inget vitt bröd. Ibland när jag känner kroppen behöver kolhydrater. Finns ett osötat och typ fett fritt. Tar jag 3-4st skivor under några dagar. Eller kolhydrat pulver. Fast mat är alltid bäst. Kosttillskott mm säljer jag. Och kommit in nya bra som bara vissa shoppar har. Det är en tablett till morgonen sen en när du går lägger dig. För att du ska bränna 24/7. En toppsäljare i min butik. Finns 13st kvar. Rättar du sen till kosten och inget godis och sånt skit. Gift är det, samt går en 50min-60min powerwalk. Gå så snabbt du kan. Jag kan skicka mer info via mailen.
Andra här som kämpar. Med vikten eller söker protein, gainers mm mm är välkomna. Tar in ett märke från Tyskland som är grymt. Helt nytt och finns iinte nånstans i Sverige. Har klarat alla kontroller så inget har en ny laglig prohormon med den är som winstrol. Fast klassas snart. Om 3mån och de som kört den har blivit rippade som fan samt lagt på sig 4-5kg muskler på 6 veckor. Har även en riktigt fet stimulant. Helt ny och de som köpt den har sagt den är som att ta 200mg koffein och 40-50mg efedrin.

Kommentar av Magnus44

Skrivet 6/12

Hur kan denna vara ny,Alvanse.

Magnus44s bild

Det är ett försäljningstricks precis som är lite Harrys bilförsäljning.Alla bilar kommer från prästa frun......
Metamina är den form av alla som jag kan säga haft bäst effekt och minst biverkningar på alla sätt.Testade Elvanse och kändes som ett skämt eller hon till det som är originalet.Biverkningarna efter flera års behandling finns knappt att tillgå om metamina tex,åtminstone seriös sådan.Nu efter 6 år funderar jag på att avsluta även den helt,har hjärt och kärl problem,diabetes 1 så vet inte om jag vågar fortsätta.

Bandi44

Kommentar av anonym

Skrivet 17/12

Hej! Var tvungen att svara då

anonyms bild

Hej! Var tvungen att svara då jag har en eventuell lösning på såväl ADHD-problematiken och dina fysiska besvär. LCHF, som är en ketogen diet. Låter knäppt för den oinvigde men faktum är att det skulle hjälpa dig något enormt. ADHD har jag själv och när jag utesluter kolhydrater (och därmed går på fettdrift) är jag en annan människa när det kommer till koncentrationsförmåga och stabilitet i humöret. Allra bäst blir det om jag dessutom äter mejerifritt och utan fuskprodukter i form av mandelmjölsbröd osv, men det där är individuellt. Diabetes har jag inte själv, men har läst mycket om det då väldigt många som äter lchf gör det just för att de har diabetes. Typ 2 kan man bli helt frisk från, och har man typ 1 kan man stabilisera blodsockret och minska insulindosen. Det där med att mättat fett skulle vara dåligt för hjärtat är ett enda missförstånd, googla kolesterol myten. Läs mer på kostdoktorn.se och spana in "olydiga diabetiker" på facebook.

Kommentar av anonym

Skrivet 22/1

LCHF botar INTE ADHD,

anonyms bild

Ännu en LCHF-taliban! Jag blir så innerligt förbannad. Ni går runt och predikar fettdieten som om det vore något förbannat mirakelmedel.
Googla katekolaminkick/honeymoon. Det är en start.
Kul att det funkar för dig. Det gör det INTE för alla och det är en jävla risk man utsätter kroppen för genom att utesluta kolhydrater (nej ketoner är på inget vis naturligt, det stressar som fan genom en överproduktion av katekolaminer för att hantera omvandlingen av alternativt bränsle till ATP)
Majoriteten får dessutom ett enormt behov av stimulantia likt kaffe/te/kakao. Läs på innan du rekommenderar skitdieter till andra!!! Funkar det för dig, bra. Jag hoppas innerligt att du inte får problem av den dieten som så många andra har fått.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/1

LCHF är idioti

anonyms bild

Bra skrivet

Kommentar av anonym

Skrivet 21/11

Du skriver som en kärring!

anonyms bild

Du skriver som en kärring!

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons