Uppdaterad: 2012-02-22

3 kommentarer

Ny behandling testas mot mardrömmar

Svåra mardrömmar påverkar vardagen, sömnkvaliteten och i slutändan livskvaliteten för den drabbade. Nu håller forskare på att hitta den bästa behandlingen. Har du mardrömmar kanske du kan hjälpa till.

En svettig natt då och då anses inte allvarligt, men om du
hemsöks en gång i veckan eller mer av mardrömmar som påverkar din vardag, då kan det vara dags att söka hjälp.

Många är drabbade. Enligt Viktor Kaldo, forskare och psykolog på Internetpsykiatrienheten och Karolinska Institutet, är det cirka tre till fem procent av befolkningen som lider av den här sortens påträngande och återkommande mardrömmar. Ändå är det få som får hjälp.

Två olika sorters behandlingar har visat lovande effekt tidigare. De bygger båda på kognitiv beteendeterapi men vilken som är bäst vet man egentligen inte. Tillsammans med Internetpsykiatrienheten
vid Psykiatri Sydväst ska Kaldo nu genomföra en studie som jämför behandlingsmetoderna.

- Man har redan sett att de hjälper människor med sömnproblem och mardrömmar, men vilken som är bäst kan vi inte veta förrän vi har testat dem med samma förutsättningar i samma studie, berättar Viktor Kaldo.

Symptomen på allvarliga mardrömmar är:

  • När mardrömmarna orsakar psykologiskt lidande.
  • När de leder till sämre förmåga att klara av sin vardag på grund av oro och störd sömn.
  • När stress och kroppsliga spänningar kan härledas till drömmarna.

 

Var med i studien!

Nu söker Viktor Kaldo och hans team försökspersoner med besvärande mardrömmar och de som är intresserade av att delta i studien kan anmäla sig på internetpsykiatri.se

 

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-02-13
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sömn

Kommentera artikeln

Kommentar av anonymnina

Skrivet 19/4

Metoprolol

anonymninas bild

Kan metoprolol ge mardrömmar som biverkan. Har mycket drömmar. Trött dagtid.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/3

Efexor/venlafaxin

anonyms bild

Jag fick mardrömmar och ökad ångest av venlafaxin. Satte ut den trots att läkaren inte samtyckte och efter utsättningen mådde jag BÄTTRE!!! Hade tagit den i 4-5 år och trodde det var depressionen som gjorde att jag hade ångest och mardrömmar...

Kommentar av anonym

Skrivet 17/2

Läkemedel kan ge mardrömmar/sömnstörningar!

anonyms bild

Sömnstörningar/mardrömmar
kan vara läkemedelsbiverkningar!

Enligt artikeln lider hundratusentals människor av sådana problem.

Det är lika många som står på livslång medicinering med kolesterolsänkande mediciner, s.k. statiner (simvastatin, Lipitor, Pravachol, Crestor etc.)
En del kommer att drabbas av ovannämnda problem på grund av biverkningar.

Blodtrycksmediciner ur gruppen beta-blockerare (t.ex. Seloken = metoprolol) kan också ge sådana biverkningar.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Annons