Uppdaterad: 2012-02-22

3 kommentarer

Ny behandling testas mot mardrömmar

Svåra mardrömmar påverkar vardagen, sömnkvaliteten och i slutändan livskvaliteten för den drabbade. Nu håller forskare på att hitta den bästa behandlingen. Har du mardrömmar kanske du kan hjälpa till.

En svettig natt då och då anses inte allvarligt, men om du
hemsöks en gång i veckan eller mer av mardrömmar som påverkar din vardag, då kan det vara dags att söka hjälp.

Många är drabbade. Enligt Viktor Kaldo, forskare och psykolog på Internetpsykiatrienheten och Karolinska Institutet, är det cirka tre till fem procent av befolkningen som lider av den här sortens påträngande och återkommande mardrömmar. Ändå är det få som får hjälp.

Två olika sorters behandlingar har visat lovande effekt tidigare. De bygger båda på kognitiv beteendeterapi men vilken som är bäst vet man egentligen inte. Tillsammans med Internetpsykiatrienheten
vid Psykiatri Sydväst ska Kaldo nu genomföra en studie som jämför behandlingsmetoderna.

- Man har redan sett att de hjälper människor med sömnproblem och mardrömmar, men vilken som är bäst kan vi inte veta förrän vi har testat dem med samma förutsättningar i samma studie, berättar Viktor Kaldo.

Symptomen på allvarliga mardrömmar är:

  • När mardrömmarna orsakar psykologiskt lidande.
  • När de leder till sämre förmåga att klara av sin vardag på grund av oro och störd sömn.
  • När stress och kroppsliga spänningar kan härledas till drömmarna.

 

Var med i studien!

Nu söker Viktor Kaldo och hans team försökspersoner med besvärande mardrömmar och de som är intresserade av att delta i studien kan anmäla sig på internetpsykiatri.se

 

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-02-13
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Sömn

Kommentera artikeln

Kommentar av anonymnina

Skrivet 19/4

Metoprolol

anonymninas bild

Kan metoprolol ge mardrömmar som biverkan. Har mycket drömmar. Trött dagtid.

Kommentar av anonym

Skrivet 23/3

Efexor/venlafaxin

anonyms bild

Jag fick mardrömmar och ökad ångest av venlafaxin. Satte ut den trots att läkaren inte samtyckte och efter utsättningen mådde jag BÄTTRE!!! Hade tagit den i 4-5 år och trodde det var depressionen som gjorde att jag hade ångest och mardrömmar...

Kommentar av anonym

Skrivet 17/2

Läkemedel kan ge mardrömmar/sömnstörningar!

anonyms bild

Sömnstörningar/mardrömmar
kan vara läkemedelsbiverkningar!

Enligt artikeln lider hundratusentals människor av sådana problem.

Det är lika många som står på livslång medicinering med kolesterolsänkande mediciner, s.k. statiner (simvastatin, Lipitor, Pravachol, Crestor etc.)
En del kommer att drabbas av ovannämnda problem på grund av biverkningar.

Blodtrycksmediciner ur gruppen beta-blockerare (t.ex. Seloken = metoprolol) kan också ge sådana biverkningar.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons