Uppdaterad: 2012-10-25

4 kommentarer

Ny förbättrad KOL-medicin

Bild

Medicin mot astma hjälper symptomen vid KOL och skjuter upp sjukdomsförloppet, men det botar inte. Här tog simmaren Anna-Karin Kammerling sin astmamedicin vid OS 2004. Foto: Anders Wiklund, Scanpix

Fakta om Symbicort

Hjälper andningen vid astma och svår KOL.

Varning för: Du kan behöva byta behandling om du får ledbesvär eller...

3.1
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (10 röster)

Svårt att andas och tung hosta drabbar de flesta med KOL. På morgonen är det ofta som svårast, då hostan kan pågå i timmar i sträck. Nu har det kommit en ny behandling som ska kombineras, med ett äldre läkemedel, en inhalator som har visat goda resultat.

Inhalatorn Symbicort Forte hjälper genom att vidga luftrören och underlätta andningen och bäst effekt ger den i kombination med Spiriva.
– Patienterna får snabbare symtomlindring, färre försämringsperioder och lättare att klara vardagliga aktiviteter som att stiga ur sängen, duscha och klä på sig. Det ger dem en bättre start och positiva effekter som sitter i hela dagen, säger Leif Bjermer, professor vid Universitetssjukhuset i Lund, i ett pressmeddelande.

Studien gjordes på 660 människor, under tolv veckor, där både traditionella medicinen enbart, i kombination med inhalatorn och en placebogrupp jämfördes. Resultatet presenterades nyligen vid den årliga konferensen för lungläkare i Wien, European Respiratory Society.

Forskarna kom fram till att bäst resultat var om den nya förbättrade Symbicort togs redan på morgonen, tillsammans med Spririva. Redan efter en veckas behandling märktes resultat enligt professorn bakom studien.

Kol är en farlig sjukdom och nära 700 000 människor i Sverige lider i dag av KOL. Sjukdomen förvärras långsamt och patienten får svårare och svårare att andas och röra sig. De patienter som fått prova inhalatorn mådde bättre och åkte in akut till sjukhuset färre gånger och även behovet av medicineringen med steroider minskade.

Symbicort är en kombination av två olika läkemedel: inflammationshämmande Pulmicort, budesonid, och Oxis, formoterol, som är ett snabbverkande långverkande och luftrörsvidgande läkemedel. Symbicort är godkänt för behandling av astma och KOL.
___________________________________________
FAKTA OM KOL
Nära 700 000 människor har KOL i Sverige och varje dag dör nästan sju personer efter lång tids sjukdom med KOL. Sjukdomen drabbar mest rökare, det kan också vara ärftligt och kommer i regel tidigast i 40-års åldern. Drabbar fler kvinnor än män. Känner du dig orolig för KOL bör du genast gå till din vårdcentral för ett blåstest i en spirometri.

Symptomen kan vara några eller alla av dessa:

* Hosta flera gånger om dagen

* Det kommer upp slem när man hostar.

* Det kan vara värre på morgonen.

* Du flåsar väldigt vid minsta ansträngning.

* Du har tydligt sämre kondition än andra i samma ålder.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-20
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Allergi astma beroende KOL andning

Kommentera artikeln

Kommentar av johnny_larsson

Skrivet 9/9

kool

johnny_larssons bild

Vid minsta ansträngning anfådd o piper i luftrören
Har servett diskus samt handi haler

Kommentar av Pelle Malmborg

Skrivet 16/10

Varför inte testa ett mycket bra alternativ...

Pelle Malmborgs bild

Här hittar Ni det:
http://www.saltbutiken.se/?artnr=SH01

Inga som helst biverkningar...

Kommentar av Karl Ohlsson

Skrivet 22/7

Salt vs KOL

Karl Ohlssons bild

Jag har testat. Ingen som helst effekt vid medelsvår KOL.
Spara pengarna. Bevisat effektivt är däremot Oxis+Pulmicort.

Kommentar av Karl Ohlsson

Skrivet 15/4

Saltbehandling

Karl Ohlssons bild

Det är sant. Inga som helst biverkningar. Och ingen som helst verkan heller. Men tron kan ju förflytta berg.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons