Uppdaterad: 2012-10-25

4 kommentarer

Ny förbättrad KOL-medicin

Bild

Medicin mot astma hjälper symptomen vid KOL och skjuter upp sjukdomsförloppet, men det botar inte. Här tog simmaren Anna-Karin Kammerling sin astmamedicin vid OS 2004. Foto: Anders Wiklund, Scanpix

Fakta om Symbicort

Hjälper andningen vid astma och svår KOL.

Varning för: Du kan behöva byta behandling om du får ledbesvär eller...

3.1
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (10 röster)

Svårt att andas och tung hosta drabbar de flesta med KOL. På morgonen är det ofta som svårast, då hostan kan pågå i timmar i sträck. Nu har det kommit en ny behandling som ska kombineras, med ett äldre läkemedel, en inhalator som har visat goda resultat.

Inhalatorn Symbicort Forte hjälper genom att vidga luftrören och underlätta andningen och bäst effekt ger den i kombination med Spiriva.
– Patienterna får snabbare symtomlindring, färre försämringsperioder och lättare att klara vardagliga aktiviteter som att stiga ur sängen, duscha och klä på sig. Det ger dem en bättre start och positiva effekter som sitter i hela dagen, säger Leif Bjermer, professor vid Universitetssjukhuset i Lund, i ett pressmeddelande.

Studien gjordes på 660 människor, under tolv veckor, där både traditionella medicinen enbart, i kombination med inhalatorn och en placebogrupp jämfördes. Resultatet presenterades nyligen vid den årliga konferensen för lungläkare i Wien, European Respiratory Society.

Forskarna kom fram till att bäst resultat var om den nya förbättrade Symbicort togs redan på morgonen, tillsammans med Spririva. Redan efter en veckas behandling märktes resultat enligt professorn bakom studien.

Kol är en farlig sjukdom och nära 700 000 människor i Sverige lider i dag av KOL. Sjukdomen förvärras långsamt och patienten får svårare och svårare att andas och röra sig. De patienter som fått prova inhalatorn mådde bättre och åkte in akut till sjukhuset färre gånger och även behovet av medicineringen med steroider minskade.

Symbicort är en kombination av två olika läkemedel: inflammationshämmande Pulmicort, budesonid, och Oxis, formoterol, som är ett snabbverkande långverkande och luftrörsvidgande läkemedel. Symbicort är godkänt för behandling av astma och KOL.
___________________________________________
FAKTA OM KOL
Nära 700 000 människor har KOL i Sverige och varje dag dör nästan sju personer efter lång tids sjukdom med KOL. Sjukdomen drabbar mest rökare, det kan också vara ärftligt och kommer i regel tidigast i 40-års åldern. Drabbar fler kvinnor än män. Känner du dig orolig för KOL bör du genast gå till din vårdcentral för ett blåstest i en spirometri.

Symptomen kan vara några eller alla av dessa:

* Hosta flera gånger om dagen

* Det kommer upp slem när man hostar.

* Det kan vara värre på morgonen.

* Du flåsar väldigt vid minsta ansträngning.

* Du har tydligt sämre kondition än andra i samma ålder.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-20
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Allergi astma beroende KOL andning

Kommentera artikeln

Kommentar av johnny_larsson

Skrivet 9/9

kool

johnny_larssons bild

Vid minsta ansträngning anfådd o piper i luftrören
Har servett diskus samt handi haler

Kommentar av Pelle Malmborg

Skrivet 16/10

Varför inte testa ett mycket bra alternativ...

Pelle Malmborgs bild

Här hittar Ni det:
http://www.saltbutiken.se/?artnr=SH01

Inga som helst biverkningar...

Kommentar av Karl Ohlsson

Skrivet 22/7

Salt vs KOL

Karl Ohlssons bild

Jag har testat. Ingen som helst effekt vid medelsvår KOL.
Spara pengarna. Bevisat effektivt är däremot Oxis+Pulmicort.

Kommentar av Karl Ohlsson

Skrivet 15/4

Saltbehandling

Karl Ohlssons bild

Det är sant. Inga som helst biverkningar. Och ingen som helst verkan heller. Men tron kan ju förflytta berg.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons