Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Ny stomipåse gör livet lättare för Anders, 61

Bild

Anders Dahlquist, 61, har testat nya stomipåsen och känner sig fri för första gången på länge.

Med en neutral färg, mjukare känsla och en säkrare klick-koppling har de gamla stomipåsarna fått en rejäl utmanare. Anders Dahlquist, 61, har testat nya SenSuraMio. – Det är första gången sedan 1993 som jag känner mig säker och fri, säger han

I Sverige lever cirka 30 000 människor med stomipåse på magen. Meningen är att den ska kännas och synas och störa bärarens liv så lite som möjligt, men i praktiken fungerar det inte alltid så. 

 Nu har en ny sorts stomipåse godkänts.

– Den här nya produkten är en befrielse. Det är första gången sedan 1993 som jag känner mig säker och fri, utan att behöva oroa mig för läckage, säger Anders Dahlquist, 61 år, från Boden, ileostomiopererad sedan 20 år tillbaka och en av de första testpersonerna av SenSura Mio i Sverige.

Den nya påsen heter SenSura Mio och har en diskret grå färg istället för beige, den är i tyg istället för non-woven. Påsen sätts fast med en elastisk häftplatta som följer kroppens rörelser, ett cirkelformat filter som minskar risken för att påsen fylls med luft och för tvådelade produkter en ny, säkrare klickkoppling. 

– Det här är en spännande ny produkt. Framför allt filtret känns som en viktig utveckling, eftersom det är ett problem för många stomiopererade att påsen fylls med luft. Även materialet är en stor förbättring, det känns behagligt och mjukt att ta i och mot huden. Det finns ett behov av att vidareutveckla och skapa bättre stomiprodukter som förenklar vardagen för stomiopererade, säger Annica Wistedt, stomiterapeut på Ersta sjukhus stomimottagning, intervjuad för pressmeddelandet från Coloplast som utvecklat SenSura Mio.

Över 700 stomiopererade personer har varit med och testat flera hundra prototyper som ligger till grund för den nya påsen som kan förändra sättet att leva för människor med stomi. 


Artikel skriven av redaktionen 2014-12-04
redaktionens bild

Kategorier:

Mage Medicinteknik

Kommentera artikeln

Kommentar av desperat

Skrivet 13/3

halsbränna och illamående

desperats bild

Hej! Jag har haft en hypotyreos som numera är obehandlad. Har i tio år ätit Levaxin som jag med läkarens inrådan kunde sätta ut eftersom jag förbättrades i mitt mående och alla prover såg bra ut! Jag hade lagt om kosten till socker och kolhydratfri och äter inget vitt mjöl. Kostomläggningen berodde på halsbränna som jag inte kunde få bort med syradämpande medel , tog jag något av dessa medel så kräktes jag. forstod själv att halsbrännan berodde på sockret eftersom jag är konditorilärare och varje gång jag smakade på elevers anrättningar så blev jag sjuk. Läkare kan inte svara mig vad det beror på att jag mår dåligt av socker och vad man kan göra åt det. Kan det vara brist på saltsyra? eller är det en skada av Levaxin eller hypotyreosen? Blir uppgiven på det här. Måste kolla allt jag äter och det är socker i allt, skinka, leverpastej bla. Hoppas på avar från er. Med vänlig hälsning L

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons