Uppdaterad: 2014-12-08

1 kommentar

Ny stomipåse gör livet lättare för Anders, 61

Bild

Anders Dahlquist, 61, har testat nya stomipåsen och känner sig fri för första gången på länge.

Med en neutral färg, mjukare känsla och en säkrare klick-koppling har de gamla stomipåsarna fått en rejäl utmanare. Anders Dahlquist, 61, har testat nya SenSuraMio. – Det är första gången sedan 1993 som jag känner mig säker och fri, säger han

I Sverige lever cirka 30 000 människor med stomipåse på magen. Meningen är att den ska kännas och synas och störa bärarens liv så lite som möjligt, men i praktiken fungerar det inte alltid så. 

 Nu har en ny sorts stomipåse godkänts.

– Den här nya produkten är en befrielse. Det är första gången sedan 1993 som jag känner mig säker och fri, utan att behöva oroa mig för läckage, säger Anders Dahlquist, 61 år, från Boden, ileostomiopererad sedan 20 år tillbaka och en av de första testpersonerna av SenSura Mio i Sverige.

Den nya påsen heter SenSura Mio och har en diskret grå färg istället för beige, den är i tyg istället för non-woven. Påsen sätts fast med en elastisk häftplatta som följer kroppens rörelser, ett cirkelformat filter som minskar risken för att påsen fylls med luft och för tvådelade produkter en ny, säkrare klickkoppling. 

– Det här är en spännande ny produkt. Framför allt filtret känns som en viktig utveckling, eftersom det är ett problem för många stomiopererade att påsen fylls med luft. Även materialet är en stor förbättring, det känns behagligt och mjukt att ta i och mot huden. Det finns ett behov av att vidareutveckla och skapa bättre stomiprodukter som förenklar vardagen för stomiopererade, säger Annica Wistedt, stomiterapeut på Ersta sjukhus stomimottagning, intervjuad för pressmeddelandet från Coloplast som utvecklat SenSura Mio.

Över 700 stomiopererade personer har varit med och testat flera hundra prototyper som ligger till grund för den nya påsen som kan förändra sättet att leva för människor med stomi. 


Artikel skriven av redaktionen 2014-12-04
redaktionens bild

Kategorier:

Mage Medicinteknik

Kommentera artikeln

Kommentar av desperat

Skrivet 13/3

halsbränna och illamående

desperats bild

Hej! Jag har haft en hypotyreos som numera är obehandlad. Har i tio år ätit Levaxin som jag med läkarens inrådan kunde sätta ut eftersom jag förbättrades i mitt mående och alla prover såg bra ut! Jag hade lagt om kosten till socker och kolhydratfri och äter inget vitt mjöl. Kostomläggningen berodde på halsbränna som jag inte kunde få bort med syradämpande medel , tog jag något av dessa medel så kräktes jag. forstod själv att halsbrännan berodde på sockret eftersom jag är konditorilärare och varje gång jag smakade på elevers anrättningar så blev jag sjuk. Läkare kan inte svara mig vad det beror på att jag mår dåligt av socker och vad man kan göra åt det. Kan det vara brist på saltsyra? eller är det en skada av Levaxin eller hypotyreosen? Blir uppgiven på det här. Måste kolla allt jag äter och det är socker i allt, skinka, leverpastej bla. Hoppas på avar från er. Med vänlig hälsning L

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons