Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Nya regler ger säkrare restaurangbesök

Bild

Numera måste restauranger och caféer kunna redogöra för om några av de 14 ingredienser som oftast leder till allergichock finns i deras mat. Lagen gäller oförpackad mat.

Den 13 december blev det lättare för dig som har matallergi att äta ute. Caféer och restauranger måste numera kunna redogöra för om några av de 14 ingredienser som oftast leder till allergichock finns i deras mat.

EU har beslutat att alla som serverar oförpackad mat ska kunna informera sina gäster ifall någon eller några av de 14 allergen som oftast leder till allergichock (anafylaxi) finns i deras mat. Du kan alltså be att få veta vad maten innehåller när du går ut och äter på till exempel café eller restaurang. De nya märkningsreglerna för livsmedel gäller inom hela EU.

Lagen gäller oförpackad mat. Sedan tidigare måste färdigförpackad mat ha en fullständig innehållsförteckning men från och med nu måste allergenen skrivas i fet stil.

Reglerna påverkar alla som har någon form av matallergi. I Europa är 17 miljoner människor allergiska mot mat i någon form, med allt från lindriga reaktioner till svårare reaktioner i form av allergichock. Människor med matallergi måste vara extremt försiktiga med vad de äter. En tydlig märkning och att få klart besked om vad maten innehåller kan innebära skillnaden mellan liv och död.

Astma- och Allergiförbundet har under mycket lång tid jobbat med frågan och lyckats få igenom flera krav. Dock hoppas man på ytterligare förbättringar.

- Vi hoppas att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten, inte enbart de 14 vanligaste allergenen, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet, i ett pressmeddelande.

Från och med den 13 december måste restaurangerna uppfylla de nya kraven och de kan inte hänvisa till att de inte vet. Den som stöter på problem kan kontakta Hälso- och miljöförvaltningen i kommunen. Det är de som har till uppgift att kontrollera att restaurangerna följer lagen. Astma- och Allergiförbundet kommer att noga följa implementeringen av den nya lagstiftningen.

De 14 livsmedel som restauranger och caféer ska ha koll på är:

 

 • Spannmål som innehåller gluten 
 • kräftdjur 
 • ägg 
 • fisk 
 • jordnötter 
 • sojabönor 
 • mjölkprodukter och mjölkprodukter (inklusive laktos) 
 • nötter 
 • selleri 
 • senap 
 • sesamfrön 
 • svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än
  10 mg/kg eller 10 mg/liter
 • lupin
 • blötdjur

 

Läs även: Mormor vet hur man undviker allergier

Läs mer om allergimärkning hos Livsmedelsverket

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-12-16
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Allergi

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons