Uppdaterad: 2016-03-24

Kommentera

Nya regler ger säkrare restaurangbesök

Bild

Numera måste restauranger och caféer kunna redogöra för om några av de 14 ingredienser som oftast leder till allergichock finns i deras mat. Lagen gäller oförpackad mat.

Den 13 december blev det lättare för dig som har matallergi att äta ute. Caféer och restauranger måste numera kunna redogöra för om några av de 14 ingredienser som oftast leder till allergichock finns i deras mat.

EU har beslutat att alla som serverar oförpackad mat ska kunna informera sina gäster ifall någon eller några av de 14 allergen som oftast leder till allergichock (anafylaxi) finns i deras mat. Du kan alltså be att få veta vad maten innehåller när du går ut och äter på till exempel café eller restaurang. De nya märkningsreglerna för livsmedel gäller inom hela EU.

Lagen gäller oförpackad mat. Sedan tidigare måste färdigförpackad mat ha en fullständig innehållsförteckning men från och med nu måste allergenen skrivas i fet stil.

Reglerna påverkar alla som har någon form av matallergi. I Europa är 17 miljoner människor allergiska mot mat i någon form, med allt från lindriga reaktioner till svårare reaktioner i form av allergichock. Människor med matallergi måste vara extremt försiktiga med vad de äter. En tydlig märkning och att få klart besked om vad maten innehåller kan innebära skillnaden mellan liv och död.

Astma- och Allergiförbundet har under mycket lång tid jobbat med frågan och lyckats få igenom flera krav. Dock hoppas man på ytterligare förbättringar.

- Vi hoppas att restaurangerna ska gå ett steg längre och skapa rutiner för att informera gästerna om allt som finns i maten, inte enbart de 14 vanligaste allergenen, säger Maritha Sedvallson, ordförande för Astma- och allergiförbundet, i ett pressmeddelande.

Från och med den 13 december måste restaurangerna uppfylla de nya kraven och de kan inte hänvisa till att de inte vet. Den som stöter på problem kan kontakta Hälso- och miljöförvaltningen i kommunen. Det är de som har till uppgift att kontrollera att restaurangerna följer lagen. Astma- och Allergiförbundet kommer att noga följa implementeringen av den nya lagstiftningen.

De 14 livsmedel som restauranger och caféer ska ha koll på är:

 

 • Spannmål som innehåller gluten 
 • kräftdjur 
 • ägg 
 • fisk 
 • jordnötter 
 • sojabönor 
 • mjölkprodukter och mjölkprodukter (inklusive laktos) 
 • nötter 
 • selleri 
 • senap 
 • sesamfrön 
 • svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än
  10 mg/kg eller 10 mg/liter
 • lupin
 • blötdjur

 

Läs även: Mormor vet hur man undviker allergier

Läs mer om allergimärkning hos Livsmedelsverket

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2014-12-16
Lisa von Garreltss bild

Kategorier:

Allergi

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons